Hjem
 / Nyheter
 / Årets rookie 2017

Årets rookie 2017

Disse finalistene er det ikke mulig å stemme på, vinneren utnevnes av juryen.

Sist oppdatert 4. oktober 2017 kl 15.36
DE NOMINERTE ER: Torkjel Hurtig, Paula Voldner, Svalbardjentene og Tobias Hatløy
DE NOMINERTE ER: Torkjel Hurtig, Paula Voldner, Svalbardjentene og Tobias Hatløy

Årets rookie er kandidater som er unge og ukjente for de fleste, men som likevel evner å inspirere og spre turglede. Vinneren av prisen vil får reisegavekort på 20.000 kroner til en valgfri Hvitserk-tur og utstyrsgavekort fra Alfa, Devold, Helsport og Åsnes.

Les flere klatrenyheter på friflyt.no

• Paula Voldner besteg våren 2017 den klassike ruten Minaret i Bohuslän på egne sikringer. Ruten er gradert 8 +, men i det engelske systemet som også måler hvor utsatt ruten, er Minaret satt til E8. Ruten kan oppsummeres som potensielt livsfarlig da det ligger en hylle under som klatreren kan lande på. Det er ikke mulig å sette sikringer de første ni meterne av ruten som starter 20 meter oppe i veggen. Paula risikerte å falle opp mot 18 meter dersom hun falt. Paula har tidligere gått hardere ruter enn dette med bestigningen av Electric Avenue på 9 -, og ble dermed første norske kvinne som gikk denne graden. Paula har valgt et liv med strøjobbing innimellom lange reiser og prosjekter for å finansiere neste eventyr. 

Torkjel Hurtig er på vei mot å fullføre Seven Summit. I mai ble han yngste nordmann på Everest, dermed har han kun Mount Vinson igjen av de syv fjellene, et fjell som han forventer å bestige i desember i år. Torkjel jobber hardt og grundig for målene sine. Rett etter Everest dro han til Tadjikistan for å klatre det 7105 meter høye fjellet Pik Korzhenevskaya. 

• Ingvild Marie Settemsdal (33) fullførte i mai bragden med å komme til topps på både Everest (8848 moh.) og Lhotse (8516 moh) i løpet av to dager. Flere medier har gjengitt at Ingvild tok begge 8000-meterne innen 24 timer, men på grunn av storm kom de seg ikke avgårde som planlagt, derfor er hun usikker på selve tidspunktene. Nå er blikket rettet mot jungelen og Carstensz Pyramid, for å fullføre Seven Summits på nyåret. Planen i oktober var å bli med på to førstebestigninger i Nepal, men hun måtte prioritere jobb. Ingvild jobber for tiden som feltingeniør på et konstruksjonsfartøy i Angola.  

• Svalbardklatrerne består av Karin Eknor, Kjersti Hervik og Ellinor Falkjerdet. De tre kvinnene dro i sommer til nordvestsiden av Svalbard for å utforske potensialet for klatring på Aurivilliusfjellet. Ekspedisjonen var basert på observasjoner og bilder av fjellformasjoner som ble antatt å være granitt det var mulig å klatre på, men som de ikke kjente til at var klatret på tidligere. 16 timer med båt fra Longyearbyen ligger Magdalenefjorden, herfra gikk turen videre med pulk og ski inn til en basecamp, hvor de holdt til i tre uker for å se om de kunne finne klatrebart fjell. Det gjorde de, samtidig som de utforske området med å også gå alpine turer, etablere et teltnært crag og førstebestigninger av flertaulengders ruter. 

• Tobias Hatløy – Tobias har lenge drømt om å reise på Atlanterhavskrysning. For å få til det bodde han på seilbåten sin i over fem år. I mai 2016 falt puslespillet på plass slik at han kunne legge ut på tokt med Nebukadnesar. Fram til sommeren 2017 har Tobias seilt over 16.000 nautiske mil. Det vanlige for mange «verdensseilere» er en tur på rundt 10.000 nautiske mil. Tobias har hatt over 40 kjente og ukjente følgesvenner som har mønstret på og få ta del i eventyret. Han har oppsøkt områder som mange ikke seiler innom, som å seile opp elver i Gambia og inn i områder i Tobago på jakt etter god surf, og opprettet en ny klatrerute på Grønland. 

LES OGSÅ: Hun ble Årets rookie 2016

Les Fri Flyt siste nyheter om topptur. 

Publisert 4. oktober 2017 kl 15.36
Sist oppdatert 4. oktober 2017 kl 15.36
Relaterte artikler
KLAR FOR EVENTYR: Medvanderne er blant foredragsholderne på Eventyraften. Foto: André Kjernsli
ÅRETS EVENTYRER

Slik blir Eventyraften

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng  | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue