Selv om 20 kilo er 20 kilo uansett hvilken sekk du bruker, kan det være stor forskjell på hvordan det føles på ryggen. Uansett er en sekk noe du må prøve før du kjøper.

UTEs testpersoner har testet sekkene med sine egne rygger som utgangspunkt, og det er ikke en garanti for at du kommer til å ha samme opplevelse når du får sekken på din rygg.

Annonse

Det er få butikker som låner ut sekker, men kanskje noen du kjenner har en sekk du kan prøve? Et minimum er at du får prøve sekken i butikken med den vekten du regner med å bære. Ikke bare prøv den litt frem og tilbake på gulvet, men gå opp og ned trapper, og hvis du har anledning tar du den med en runde i ulendt terreng rundt butikken. En storsekk er en følgesvenn du skal ha i mange år, og derfor er det lurt å bruke litt tid på å velge en som passer deg.

Her kan du lese mer om tursekker og her finner du alle våre saker om turutstyr!

Alle sekkene i testen er på 85 liter eller mer. Dette er sekker for lange turer eller turer hvor du har behov for mye utstyr.

Med litt fornuftig pakking klarer de fleste seg med 65 liter på en helgetur med telt, men skal du på litt lengre turer er sekkene i denne testen verdt å sjekke ut.

De minste vi har testet her er på 85 liter, og den største på hele 120 liter. Forskjellen på nesten 40 liter er stor, og det viser seg både i utforming og bruksområde på sekken.

Fordelen med 85 liter er at den har et vesentlig større bruksområde, ulempen er at den ikke takler de aller tyngste turene like godt. Når vi har vurdert bærekomfort har vi tatt hensyn til volumet på sekken.

Det er lurt å tenke på at det er bedre med en litt for stor sekk enn en litt for liten. Masse utstyr på utsiden av sekken er en dårlig idé, velg heller en sekk hvor alt får plass innvendig. En stor sekk har og som regel bedre bæresystem og dermed bedre bærekomfort. Ulempen er at en kraftigere sekk ofte har høyere egenvekt. Samtidig har de fleste av oss en tendens til å ta med litt for mye om det fortsatt er plass i sekken. Tenk derfor på om du kan gjøre noe med egen pakking før du investerer i en for stor sekk. En annen ting som er verdt å merke seg er at de fleste merker oppgir størrelse etter kroppslengde, men det du er interessert i er rygglengde.

  

Norrøna Para Ranger Syncron pack 120

Skjermbilde 2014-06-18 kl. 13.01.19
Skjermbilde 2014-06-18 kl. 13.01.19

Pris: 4599,-

Vekt: 3760 gram

Størrelse: 120 liter

Skjermbilde 2014-06-18 kl. 09.35.03
Skjermbilde 2014-06-18 kl. 09.35.03

Norrøna                

STOR: Para Ranger er den største sekken i testen og beregnet på deg som skal gå langt og bære tungt. Sekken er bygget opp rundt Syncron bæresystem som består av en solid t-formet skinne i ryggen og et bevegelig hoftebelte. Systemet gir sekken svært god bærekomfort, og det var ikke noe problem med vekt opp mot 30 kilo. Ved hjelp av skinnen kan du justere høyden på sekken til å passe personer mellom 170 og 190 cm. Med 120 liter får du plass til det du trenger, og ved hjelp av et hovedrom som kan deles i to, et romslig topplokk og to store sidelommer, er det forholdsvis enkelt å holde orden på utstyret. Du får enkelt tilgang til hovedrommet gjennom en glidelås i bunn, en glidelås i front og fra toppen. Smart løsning med at sidelommene enkelt kan gjøres om til en liten sekk (32 liter) om du har behov for det. Sekken har solide YKK glidelåser, store spenner, gode remmer til stramming og justering, og er laget av solid materiale. Den eneste «ulempen» med sekken er at den er laget for de store turene, med en egenvekt på nesten 4 kilo er den for stor og tung til mange normale helge- og ukesturer. Dette er med andre ord en sekk for deg som skal på langtur, men skal du først bære tungt er Para Ranger et glimrende valg!

PLUSS

Bærekomfort
Gode plass og enkel tilgang
Gode justeringsmuligheter

MINUS
Vekt

Deuter Aircontact Pro 70 + 15

Pris: 3100,-                    

Vekt: 3340 gram      

Størrelse: 85 liter

Deuter

Skjermbilde 2014-06-18 kl. 09.42.54
Skjermbilde 2014-06-18 kl. 09.42.54

MINST: Aircontact Pro er den største sekken til tyske Deuter, men er likevel blant de mindre i denne testen. Sekken takler ikke tunge bører like godt som de største sekkene, men 20 kilo går uten problem, og med smart pakking går det også med 25 kilo. Et «Vari Fit» bæresystem gjør at sekken sitter godt på ryggen og en trinnløs justering av rygglengde gjør at den passer de aller fleste. Spesielt hoftebeltet er godt polstret og dette gjør at det både sitter godt og er behagelig å gå med. Med 85 liter får du med det du trenger på både korte og lengre turer, og et hovedrom som kan deles i to, med tilhørende glidelåser i front, gjør at du får lett tilgang til det meste i sekken. Sidelommene ligger tett inntil sekken når de ikke er i bruk, men er forholdsvis romslige når du trenger dem. Begge sidelommene har løsning for drikkesystem. Hvis du trenger å ha med litt ekstra har du mulighet til å feste utstyr i utstyrsløkker i front. Sekken er solid, men det får også utslag i vekten. Over 3,3 kilo er tungt for en 85 liters sekk. Fordelen er at du får en sekk som er god å bære og tåler mye. Aircontact Pro er en svært anvendelig og solid sekk, som egner seg godt til både store og små turer.

PLUSS

Bra både til korte og lange turer
Løsning for drikkesystem
Enkel tilgang til hovedrom

MINUS
Vekt

 

Exped Expedition 100

Pris: 4799,-          

Vekt: 2540 gram 
Størrelse: 100 liter

Exped

Skjermbilde 2014-06-18 kl. 09.42.08
Skjermbilde 2014-06-18 kl. 09.42.08

VANNTETT: Exped Expedition er sekken som skiller seg mest ut i fra de andre. Dette er en blanding av en vanntett pakksekk og en fullblods storsekk. UTE har ikke testet sekken lengre perioder i vann, men den tålte alt vi utsatte den for av kraftig regn og dypping i elv. Vanntett betyr blant annet at eneste inngang til hovedrommet er gjennom toppen, dette gjør det vanskelig å finne frem i en 100 liters sekk. Noe kan løses ved å putte ting i to romslige lommer i topplokket, men merk at disse ikke er vanntette. Et annet minus er at bærekomforten ikke når helt opp til de andre sekkene i samme størrelse. Hoftebeltet fungerer bra, men de to skinnene som utgjør resten av systemet gir ikke nok avstivning til de tyngste børene. Sekken fungerer bra med 20 kilo og brukbart opp mot 25 kilo. Sekken er ribbet for sidelommer og de fleste andre utvendige detaljer, men har heller en rekke utstyrsløkker som gjør at du kan feste det meste på utsiden. Mye utstyr på utsiden vil gå utover balansen i sekken, men er praktisk ved for eksempel bæring mellom to vassdrag. Sekken er ikke førstevalget til lange fotturer med tung last, men er genial til våte turer, og fungerer meget bra til fotturer med last på 20 kilo.

PLUSS

Vanntett!
Vekt

MINUS
Begrenset bærekomfort
Tilgang til hovedrom

 

Osprey Xenith 

Pris: 3000,-

Vekt: 2700 gram

Størrelse: 105 liter

Skjermbilde 2014-06-18 kl. 17.47.08
Skjermbilde 2014-06-18 kl. 17.47.08

Osprey 

STOR OG LETT: Xenith er den største sekken til amerikanske Osprey og med sine 105 liter får du med deg det aller meste du trenger. Sekken har en aluminiumsramme rundt hele ryggen som gjør at den tåler tunge bører uten å miste formen og sitter tett og godt på ryggen. Hoftebeltet på sekken kan varmes opp og tilpasses individuelt på samme måte som innerstøvler i skisko. Disse og en del andre detaljer sikrer at denne sekken føles meget god på ryggen. Sekken har flere detaljer som gjør at det er lett å holde orden i sekken. Topplokket er todelt og kan brukes som en rumpetaske til mindre turer, og hovedrommet kan deles i to og har enkel tilgang fra toppen via glidelås fra begge sider og fra bunnen. Det er også to glidelåslommer og en nettinglomme i front, samt netting på hver side. Til tross for stort volum veier den ikke mer enn 2700 gram. Dessverre betyr denne lave vekten at det er spart litt på enkelte detaljer. UTE skulle gjerne sett at det var større og mer solide spenner til hovedrommet. Xenith har litt mindre slitestyrke enn de tyngste i testen, men samtidig sparer du en drøy kilo. Dette er en fantastisk god sekk som fungerer utmerket til både lange og litt kortere turer.

PLUSS
Meget god bærekomfort
Lav vekt
Lett å holde orden

MINUS
Små spenner

Skjermbilde 2014-06-18 kl. 13.01.25
Skjermbilde 2014-06-18 kl. 13.01.25

Arc’Teryx Altra 85

Pris: 3899,-

Vekt: 2590 gram

Størrelse: 85 liter

Arcteryx          

Skjermbilde 2014-06-18 kl. 09.51.41
Skjermbilde 2014-06-18 kl. 09.51.41

JUSTERBARE SKULDERSTROPPER: Altra er ikke blant de største sekkene i testen, men den er likevel en veldig solid sekk som tåler tunge bører. Bæresystemet består av to skinner og en forholdsvis stiv ryggplate, som sammen gjør at sekken holder formen selv om du pakker dårlig. Kombinert med et bevegelig hoftebelte og skulderremmer som kan justeres både i høyde og bredde, har du en sekk som fint tåler 25 kilo. Sekken har ellers de fleste detaljene man forventer av en sekk i denne prisklassen. Det er godt med festeanordninger til diverse utstyr, nok mindre lommer og jevnt over solide løsninger. Det eneste vi har å utsette er at spennene til hovedrommet er i minste laget når du skal håndtere de med votter, og det kunne vært en fordel med mulighet for å dele hovedrommet i to. På den andre siden er det veldig lett å få oversikt over det du har med deg da du kan åpne hele fronten i sekken. Med 85 liter kan den bli litt knapp til de aller største turene, men til helge- og ukesturer er Altra en meget god følgesvenn.

PLUSS

Bærekomfort
Justeringen av skuldestroppene
Lett tilgang til hovedrom

MINUS
Ingen mulighet for å dele hovedrom
Litt små spenner til hovedrom

 

Bergans Alpinist Medium

Pris: 3900,-

Vekt: 4140 gram

Størrelse: 110 liter

Bergans

Skjermbilde 2014-06-18 kl. 09.42.19
Skjermbilde 2014-06-18 kl. 09.42.19

KRAFTPLUGG: Dette er sekken for deg som skal bære tungt! Sammen med Para Ranger til Norrøna er Bergans Alpinist i en særklasse når det kommer til de virkelig tunge oppakningene. Det er stor sannsynlighet for at denne sekken tåler flere kilo enn den som skal bære det tåler. Bæresystemet er utviklet over mange år med turer i norsk natur og kan kort oppsummeres med at det fungerer meget bra! Man kan diskutere om man trenger et så stort hoftebelte, men for vårt testteam fungerte det godt. Sekken har to store sidelommer som ved hjelp av en glidelås kan utvides behov. Sidelommene kan også brukes som en mindre dagstursekk. Jevnt over har sekken mange fine detaljer, men vi savner en større glidelås i front for enklere tilgang til øvre del av hovedrom. I tillegg vil en metallring i pulkfestet gi bedre holdbarhet enn plastringen som er der i dag. En detalj vi likte var et solid bærehåndtak i front som gjør det lett å flytte sekken korte distanser uten å ta den på ryggen. Sekken er den tyngste i testen, men høy vekt gir deg samtidig bærekomfort og solide materialer. Alt i alt en svært god sekk som du kommer til å ha i mange, mange år.

PLUSS

Meget god bærekomfort
Solid

MINUS
Vekt
Tilgang til hovedrommet

 

Lowe Alpine TFX Expedition 

Pris: 3399,-

Vekt: 2697 gram   

Størrelse: 95 liter

Lowe Alpine 

Skjermbilde 2014-06-18 kl. 09.41.57
Skjermbilde 2014-06-18 kl. 09.41.57

LAV VEKT. Storsekken til Lowe Alpine klarer å være stor uten å være tung. Godt under tre kilo, nesten 100 liter og god bærekomfort er bra. UTE hadde ikke noen problemer med 25 kilo i sekken, og med god pakking kan den takle opp mot 30 kilo. Rygglengden justeres enkelt ved å dra ut en «flapps» og sekken har fargekoding for rygglengde som kan justeres mellom 43 og 56 cm. Sekken er rikelig utstyrt med festordninger for ski, staver, isøks og mye mer. Alle disse fungerer tilfredsstillende. Gode kompresjonsremmer på sidene sikrer at du får vekten tett inn mot ryggen. Håndtering av remmer og klips går greit både med og uten votter, men det hadde ikke skadet om de som brukes oftest var litt større. Den største ulempen med sekken er at den kun har en åpning i hovedrommet og at det kun er lommer i topplokket. Dette gjør at du må planlegge godt hva du legger hvor, og ikke regn med å få tak i det som ligger langt nede i sekken uten å ta ut det som ligger over. Selv om det kan være utfordrende med tilgang til en del utstyr, er fordelen med få lommer og et rent design at du får en sekk som ligger tett på ryggen og har god balanse selv om den er fullastet.

PLUSS

Lav vekt
Gode festemuligheter

MINUS
Kun en åpning
Få lommer

 

Lundhags v8 90+10

Pris: 3399,-

Vekt: 2980 gram

Størrelse: 100 liter

Lundhags   

Skjermbilde 2014-06-18 kl. 11.54.58
Skjermbilde 2014-06-18 kl. 11.54.58

FLYTENDE BÆRESYSTEM: Lundhags V8 er det svenske innslaget i testen. Dette er en sekk som skal takle store laster, men vårt testteam hadde litt blandete opplevelser når det kom til bærekomfort. Sekken har «flytende» skulderremmer, det vil si at de henger sammen i en snor som løper fritt gjennom en kanal nederst i sekken. Poenget er at den skal følge kroppens bevegelser, men ved høy vekt (rundt 25 kilo) og ulendt terreng opplevde vi at sekken ble ustabil på grunn av dette. En i testteamet opplevde å få gnagsår på korsryggen av dette. Med mindre vekt fungerte systemet godt. Hovedrommet i sekken kan deles i to, og det er enkel tilgang ved hjelp av store åpninger i fronten. Topplokket har to store rom og kan heves, og i front er det en ekstra lomme som kan tas av og brukes som egen dagstursekk. Sekken har mange og stort sett gode lommer, men sidelommene kan være litt problematiske. Ved full sekk er det veldig begrenset plass i disse, og siden glidelåsen ligger under kompresjonsremmene kan det være vanskelig med tilgang når man er på tur. Med middels oppakning eller turer i flatt terreng er dette et godt valg. Til mer krevende turer finnes det bedre alternativer.

PLUSS

Enkel tilgang til hovedrom
Solid materiale

MINUS
Begrenset komfort med tung oppakning
Vanskelig tilgang til sidelommene

Helsport Svalbard

Pris: 3595,-
Vekt: 3200 gram
Størrelse: 95 liter

Skjermbilde 2014-06-18 kl. 12.02.16
Skjermbilde 2014-06-18 kl. 12.02.16

SOLID ALLROUNDER: Svalbard er Helsport sine storsekk og kommer i 95 og 110 liter, der UTE testet 95-litersutgaven. Sekken har Helsport Link bæresystem, noe vi har testet på denne og andre sekker, og føler at sitter meget godt på ryggen. Den tåler tung oppakning, og 25 kilo gikk uten store problemer. Sekken kan tilpasses høyde fra 175 cm til 195 c, og den kommer også i en mindre utgave. Selve justeringen av lengde er enkel, men plastklipsen som låser remmene er en mulig svakhet. Lyst innerstoff, todelt hovedrom og to åpninger i front, bidrar til at det er enkelt å ha oversikt over hva som er hvor i sekken. Ekspanderende sidelommer gjør at sekken blir slank når du ikke bruker dem, men samtidig får ekstra lagringsplass om det er behov for det. En liten ulempe er at den ene kompresjonsremmen går over glidelåsen, men det går raskt å klipse denne av og på. Topplokket er romslig, og kan også brukes som en rumpetaske om du har behov for det. Jevnt over er sekken laget av solide materialer, og alt av glidelåser, remmer og klips er solide og enkle å håndtere med votter. Dette er en sekk som kommer til å bli med på mange turer!

PLUSS

God bærekomfort 
Enkel tilgang
Solid

MINUS
Låsing av bæresystem 

 

Skal sekken fungere som den er ment er det viktig at den sitter riktig på ryggen. Dette gjør du ved hjelp av noen enkle grep:

  • Slakk opp alle remmer.

  • Stram hoftebeltet først. Dette skal ligge på hoftekammen og ta mesteparten av vekten.

  • Stram skulderremmene. Disse skal ligge i en jevn bue over skuldrene, men unngå å stramme så mye at du løfter hoftebeltet – hvis du ikke klarer å få til en jevn bue må du høyst sannsynlig justere rygglengden på sekken.

  • Stram brystremmen så mye som er behagelig, husk at du skal ha plass til å puste!

  • Stram toppstrammerne, de som går fra skulderremmene til toppen av sekken. Disse skal strammes slik at de står i lett spenn.

  • Juster hoftestrammerne, remmen fra hoftebeltet til sekken. Hvor stram disse skal være varierer, men utgangspunktet er et lett spenn.

  • På lengre turer er det lurt å veksle litt på de ulike justeringene. La skuldrene få litt ekstra i en periode for å avlaste hoftene og slakk opp eller stram hofte- og toppstrammerne. Hva som er optimale innstillinger vil variere litt etter hva slags terreng du går i, men punktene over er et godt utgangspunkt.