Exped Thunder 70 er den sveitsiske produsenten sin største ryggsekk på det norske markedet akkurat nå. 70 liters volum er helt i nedre sjikt i vår test av storsekker, som ellers spenner helt opp til 130 liter. Exped Thunder finnes for både dame og herre.
Ved første øyekast ser Exped Thunder 70 ut til å være laget i et kraftig materiale og det kjennes nesten rart å løfte den og oppdage hvor lett den er. Materialet kjennes kraftig ut å ta på også og det er heller ikke spesielt tynt. Men altså fascinerende lett.
Jakten på grammene
Exped Thunder 70 veier 1680 gram og det er lavest av alle sekkene i testen. Nærmest kommer Stone Glacier Terminus 7000 med sine 1785 gram. Den rommer betydelig mer og således mer lasteevne per gram sekk.
Likevel er Exped Thunder 70 helt i gramjeger-kategorien. Her tvinges du også til å rasjonere litt med hvor mye du tar med deg på langturen og for mange kan det kanskje være greit. For stort volum kan gjøre det fristende å ta med ting man kanskje får bruk for. Og det er mye man kanskje kan få bruk for på fjelltur. Om man vil ha lav totalvekt er det farlig å fundere for mye på slike ting. Da tar man fort for mye med seg.
Exped Thunder 50 ble testvinner da vi testet tursekker mellom 50-65 liter. Sekken ble testet i både i dame og herre.
Exped Thunder Fungerer best med moderat last
Bæresystemet på Exped Thunder 70 bygger rundt en langsgående aluminiumsspile midt i ryggen. Øverst går den ut i T-fasong som sekkeposen henger på. Nede er den festet i senter av hoftebeltet, nederst på korsryggen. Utover denne ene spilen er det ingen avstiving av rygg eller sekkepose. Vi synes løsningen fungerer bra for last opp til rundt 20 kilo og skal du laste mer enn dette finnes det sekker som er bedre egnet. Som for eksempel Bergans Alpinist V6 Large 130L.
Særegent for Exped Thunder er en kraftig pute i bakre del av hoftebeltet. Den hviler mot nedre del av korsryggen og et par av testdeltakerne opplever den litt sjenerende. Puten i seg selv er ikke hard men spilen i ryggen er formet slik at puten trykker markant der den treffer. Løsningen holder sekkeposen ut fra kroppen og her er ingen andre kontaktpunkter mot ryggen enn hoftebeltet og området hvor skulderreimene går ned bak skuldrene. Løsningen gir mye luft mellom sekken og ryggen.
Overraskende romslig ryggsekk
Om Exped Thunder 70 er den minste vi tester nå, så overrasker den likevel når det gjelder lastekapasitet. Hovedrommet, som har egen lomme for drikkepose, er lett å bruke. Dette mye takket være den store frontåpningen som har to langsgående glidelåser og borrelåslukking øverst. Vi klarte å presse inn hele testkitet av utstyr i Exped Thunder-sekken uten å måtte ty til utvendige lommer for å få med alt.
Apropos utvendige lommer: For å spare vekt har Exped droppet vanlige sidelommer, her er kun elastiske stikklommer nederst. De fungerer bra til drikkeflaske eller til å stikke fiskestangen nedi og holde den sikret med kompresjonsreimene i siden. Exped Thunder 70 har også en stor elastisk lomme i fronten hvor man for eksempel kan ha dunjakken lett tilgjengelig til pausene uten å måtte åpne ryggsekken.
I lokket, som slutter godt om snølås-området øverst i sekkeposen, finnes både utvendig og innvendig lomme. Lokket er hevbart og festes i fronten med noen små metallspenner av merkespesifikk type. Løsningen er annerledes det meste, men vi synes den fungerer greit så lenge man ikke er frossen på fingrene.
Det finnes to kompresjonsreimer i hver side og løkker i bunnen av Exped Thunder til feste av utstyr. En fiffig løsning er at de nederste kompresjonsreimene kan trekkes ut gjennom bunnen av stikklommene for slik å brukes til å spenne fast for eksempel liggeunderlag under sekken. På hver side av hoftebeltet sitter en godt plassert, liten lomme med glidelås.
Oppsummert vil vi si at Exped Thunder 70 er en god lettvekter uten å bli helt minimalistisk.
Exped Thunder har gode praktiske løsninger og utmerker seg med særlig stor frontåpning. At prisen heller ikke er helt avskrekkende trekker opp. Prøv den gjerne med litt last i butikken før kjøp og kjenn etter hvordan den setter seg på ryggen. Om ikke korsrygg-puten kjennes sjenerende tror vi du vil få en god, ny turkamerat.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.