Det finnes veldig mange gode tursekker på markedet, og ofte er det detaljer som skiller dem. 

1. Tenk over hva du skal bruke sekken til
Du trenger ikke en femti liters sekk til dagsturer, men samtidig blir det for de fleste knapt med en 35 liters sekk til en helgetur med overnatting i telt. Likevel er det bedre å kjøpe èn sekk som kan brukes til flere ting enn å ha ti liggende til enhver variant av en tur. Du trenger stort det samme; en sekk som har et godt bæresystem med god passform til din rygg, god nok plass til det du trenger i sekken, og eventuelt detaljer du foretrekker. Du trenger stort det samme; en sekk som har et godt bæresystem med god passform til din rygg, god nok plass til det du trenger i sekken, og eventuelt detaljer du foretrekker.De fleste sekkeprodusenter vet at det er lurt med et godt bæresystem, og det som avgjør om du skal velge den ene eller andre sekken kommer fort til smak og behag, samt hvilken størrelse og detaljer du foretrekker. Noen liker å ha mange smålommer utenpå, med plass til mye småtteri, mens andre foretrekker den mer strippede sekken. Noen prioriterer en vanntett sekk, som dermed blir litt tyngre, mens andre klarer jeg med et vanntett trekk over sekken. Noen vil ha så lett som mulig for sin type friluftsliv, og velger bort slitestyrken du får med de litt mer solide sekkene. 

Annonse

«Sjekk at du får hodet ditt høyt nok opp over kanten på sekken, det er veldig irriterende å ha en fullpakket sekk som stanger i bakhodet bare du prøver å løfte blikket litt!»

2. Kvalitet
Skal du ha en god sekk for lengre turer er det lurt å prioritere en sekk som sitter godt på ryggen, og er med i bevegelsene. Ta en ekstra titt på bæresystemet når du skal velge sekk, ofte er det her du kan kjenner den store forskjellen. Prøv den på med tyngde i sekken. Kvalitetsforskjeller finner du blant annet også i gode og dårlige sømmer, og ved å se på hvor gjennomtenkte løsningene er, med egnede detaljer.

3. Slitestyrke
De lette materialene i de lette sekkene har naturlig nok ikke samme slitestyrke som de litt røffere materialene, og vil dermed lettere få rifter og hull. Samtidig er det en klar fordel at sekken i seg selv ikke er så tung, med tanke på alt man skal ha med seg på for eksempel en helgetur. Dermed blir det en vurderingssak, vekt mot slitestyrke.

4. Rimelige sekker
Først og fremst er det viktig å kjøpe en sekk som du blir fornøyd med og kan bruke mye. Mange kjøper billig utstyr for å spare penger, men ender opp etter litt bruk og mer erfaring med å kaste og kjøpe nytt. Det er viktig å bruke litt tid på å finne den riktige sekken for deg, som du ikke blir misfornøyd med og som kan vare i mange, mange år. Det handler også om opplevelsen, går du med en sekk som du hele tiden må justere og rette på underveis på turen, kan du miste litt av turgleden. Du heller ikke ha en spesialtilpasset, ergonomisk riktig sekk med alle slags løsninger om du bare skal gå noen dagsturer innimellom. Men kanskje en god tursekk vil bidra til å gi deg ønske om enda flere turer i fremtiden? Om du skal gå litt lengre turer, og da spesielt med tyngre oppakning, er det i alle fall lurt å tenke på bæresystemet. Og det er ofte her de rimeligere sekkene faller gjennom. 

5. Kjøpe på nett?
De fleste vil nok si at du burde i en butikk og prøve med litt vekt i sekken. Det gjelder fortsatt, og kanskje spesielt for den som ikke har gått så mye på tur tidligere. Da får du gode råd, du får prøvd ulike sekker, og funnet den som passer best til deg og din rygg. Samtidig har mange produsenter i dag fyldige opplysninger på sine nettsider, der du kan måle ryggen og finne den sekken som passer til din rygglengde. Du vet strengt tatt ikke hvordan den er å bære før du har gått med den over lengre distanser. Risikoen med nettkjøp er likevel bomkjøp, og de gjøres som kjent oftere om man er fersk på turfronten. 

6. Egne damesekker
Idag er det ikke vanskelig for damene å finne riktig tilpassede sekker. Omtrent alle de gode sekkeprodusentene produserer egne sekker for damer. Forskjellen er som regel at rygglengden er kortere, og skulderreimene er tilpasset for å passe de kvinnelige formene. Det finnes også mange kvinner som velger herresekk, og mener den passer like godt.