Varm sol og mjuk snø gjør fjellskiturer til en av vårens største opplevelser. Vi klarer oss med mindre, men noe klarer vi oss ikke uten. Bruk gjerne denne lista som utgangspunkt for dine egne turer i vår. 

Halvfeller: I høyfjellet der skifeller gjerne er ensbetydende heldekkende klatreutstyr og brede ski, har Madshus kommet opp med en genial og bortimot friksjonsfri motvekt: Halvfellene med såpeglatt forparti passer alle ski, gir suveren glid og akkurat nok feste til å komme til opp uten glipptak. Svært enkelt å ta på og av skiene, noe som gjør at du lett «legger om» i vekslende terreng.

Annonse

BC-utstyr: Randorevolusjonen har nærmest utryddet telemarkski og BC-utstyr fra høyfjellet. Synd, for det finnes fortsatt flust av vårskiturer der det enkleste er det beste: Såkalt Back Country-utstyr koker ned til stålkanter og myke skinnstøvler. På dager når høydeforskjellen er lav, kilometrene mange og føret skarpt er det et lett, stødig og gnagsårfritt turfølge.

Caps: En caps på noen gram erstatter fort en Camelback på to liter i løpet av en lang dag under steikende maisol. Fiffig hodeplagg som demper svettetokter, skygger for sola, og holder ullua der den hører hjemme i mai: Nederst i sekken.

Bretau: Snøforholdene er gjerne stabile og underlaget trygt i mai. Til gjengjeld kan snødekket være panserhardt og vanskelig å få fotfeste i. Breer er heller aldri å stole på. Et lett bretau med 9 mm diameter og 30 meters lengde er en ypperlig følgesvenn.

Kompresjonsstrømper: Førtiårskrisa? Hvilken krise? Endelig er man voksen nok til å eksponere kompresjonsstrømpene som dekker en haug behov på en gang: Luftig nok til å ivareta shortsfølelsen, varme nok til å gjøre bukse overflødig, dekkende nok til å erstatte både gamasjer og solkrem, og stramme nok til å gi en illusjon av topptrent leggmuskulatur lenge etter at den har gått sur.

Shorts: Ingen steder starter sommeren tidligere enn på hvite høyfjellsvidder! Hopp i shortsen og nyt forsmaken på varme juli-dager i lavlandet. På vindstille maidager med god framdrift holder kroppen fint shortstemperatur til sola går ned.

LES OGSÅ: Vårskitur i Galdhøpiggmassivet

LES OGSÅ: Lær fjellski på 1-2-3

LES OGSÅ:  Trekanten i Trollheimen

LES OGSÅ:  UTEs turforslag med fjellski