KOKESYSTEMER FOR FRILUFTSLIV: Det er ikke alltid det holder med en termos på tur. Foto: Kristoffer Kippernes
Lesetid: 6 minutter
Det er i tre hovedgrupper av brennere på markedet som egner for bruk for friluftsliv og tur: Det gode gamle stormkjøkkenet med rødspritbrenner, gassbrennere og multifuelbrennere.
Alle har sine fordeler og ulemper, og i denne artikkelen tar vi for oss det mest vesentlige du bør kjenne til.
GASSBRENNERE
Gass er et enkelt og trygt valg, har høy effekt (opp mot 3000W), gir deg gode muligheter til å justere temperatur og er ofte førstevalget til de som skal lage mat på tur.
Det brenner veldig rent og det er lite behov for vedlikehold på en gassbrenner.
Utfordringen med gass har lenge vært at det fungerer dårlig i kulde.
Det har kommet en del «vintergasser» som gjør at dette har blitt litt bedre, men bensin/parafin er fortsatt å foretrekke i skikkelig kulde.
Merk at gass er det eneste drivstoffet som fungerer tilfredsstillende hvis du skal på høye turer(selv om det er kaldt – dette har med trykk og oksygen å gjøre).
Gass koster litt mer en bensin i bruk og på lengre turer blir det mye tomemballasje som må bæres tilbake, men er det foretrukne drivstoffet for mange som går på tur i de tre varmeste årstidene.
PLUSS: Brenner rent Lite/ingen vedlikehold Lett å justere effekten
MINUS: Litt begrensinger i kulde Gassbeholderne koster en del
Toppmontert brenner eller gassbrenner med slange? Vi har testet over 20 ulike brennere, både toppmonterte kokesystemer, allsidige brennere og turkjøkken med dobbelt bluss.
MULTIFUEL
Disse brennerne går som navnet tilsier på flere typer drivstoff. Renset bensin og parafin er det vanligste, men mange har også muligheter for gass.
Det går an å fylle på mye annen brennbar væske på en del av dem, for eksempel vanlig bilbensin, diesel, hjemmebrent og mye mer, men vil du ha en brenner som soter lite, ikke avgir gasser som tar livet av deg og liker enkelt vedlikehold så anbefales alternativt brennstoff kun i nødstilfeller (og med god lufting!).
Fordelen med flere typer drivstoff er at du sannsynligvis finner drivstoff uansett hvor du er i verden.
På grunn av høy effekt (opp mot 3000 W) så er multifuel med bensin eller parafin førstevalget hos veldig mange på vinterturer, og et godt valg hvis du skal ha kun en brenner hele året.
Fordelen med bensin(her snakker vi renset bensin eller «miljøbensin», ikke den du får i pumpene på en bensinstasjon) er at det brenner relativt rent og at det fordamper raskt.
Parafin soter litt mer enn bensin, krever lenger forvarming (med rødsprit eller lignende) og er noe du absolutt ikke vil få i maten(diare!), men til gjengjeld er det ikke eksplosivt og dermed litt sikrere i bruk.
Bensin og parafin er det mest økonomiske valget.
PLUSS: Høy effekt Rimelig i bruk Fungerer hele året
MINUS: Brannfare Krever litt vedlikehold Litt vanskelig å finjustere effekten
En multifuelbrenner gir mulighet til å fyre med både gass og bensin. Men er det noen forskjell på dem? Og hvilken er best? Vi har testet fem ulike modeller.
RØDSPRIT
Fordelen med rødspritbrennerne er at de er rimelige i innkjøp (spesielt med tanke på at du som regel får med et fullt kjøkken), svært enkle i bruk og tilnærmet vedlikeholdsfrie.
Dette gjør at mange av oss har stiftet bekjentskap med rødsprit gjennom skoleverket.
Ulempen med rødspritbrenneren er at den har lav effekt (opp mot 1000W), noe som gjør at det tar lang tid å varme ting på sommeren og på kalde vinterturer er det ikke sikkert at du klarer å få vannet til å koke uansett hvor lenge du holder på.
Samtidig er drivstofftanken liten og må etterfylles ofte (og må avkjøles før etterfylling).
Rødspritbrennere bruker relativt mye drivstoff, noe som totalt sett gjør at matlaging med rødsprit koster mer enn andre varianter, selv om det er rimelig i innkjøp.
Vær likevel obs på at det har vært flere ulykker med rødspritbrennere. Sjekk også UTEs test av kjelesett til tur.
Du får kjøpt gassbrennere som passer fint til dette systemet om du ønsker bedre effekt. Pris: 999 kroner
PLUSS: Enkel i bruk Driftsikker Billig i innkjøp
MINUS: Lav effekt Lite egnet til vinterbruk Dyr i drift
Når velger du hva?
Kort oppsummert er rødsprit helt ok om du er lite på tur, vil ha en lav inngangspris og bare er på tur de tre varmeste årstidene.
Gass er et godt valg om du stadig er på tur i de tre varmeste årstidene, pluss vinterturer uten sprengkulde, og om du liker å bruke litt tid på å lage mat ute.
Multifuel velger du om du vil ha en brenner som også fungerer bra på de kaldeste turene på vinteren, og det gjør også jobben resten av året.
God mat er populært både hjemme og på tur og vi ser en økende interesse for litt større og tyngre kokesystemer. Vi har også testet gassbrennere med doble pluss.
Med en eller flere gassbrennere og flere gryter så er det plutselig ikke så vanskelig å ta med familien ut på middag i nærmiljøet eller lage gourmetretter på turer hvor du ikke trenger å bære så langt.
50 oppskrifter og tips til turmat: frokost, lunsj, turmiddager og desserter.
Effekt på brenneren er mer enn selve brenneren
Oppvarming på tur handler om mer enn bare valg av brenner. Trenden innenfor kokesystemer er flere og flere systemer med vekselvarme, som gjør at oppvarmingen går vesentlig raskere og at du dermed sparer drivstoff.
Det finnes flere systemer hvor du enkelt kobler koppen/gryta rett på brenneren slik at det blir et tilnærmet lukket system som er skjermet for vind, disse er effektive og veldig godt egnet hvis du kun skal koke vann.
I tillegg har det kommet større kjeler og stekepanner med samme prinsippet, men hvor du kan sette dem på en vanlig brenner. Ikke like effektive som et lukket system, men vesentlig bedre enn vanlige flate bunner.
Ønsker du å ta kokkeleringen på tur til nye høyder er det verdt å vurdere litt større systemer. Det blir mer å bære på, og en løsning når du camper ved bilen. De men flere kokeflater og stødig brenner gir nye muligheter. Primus Tupike Turkjøkken er en mulig variant. Pris: 2999,-
FÅ MER UT AV BRENNEREN
En brenner som fusker kan ødelegge en tur og er du tom for drivstoff blir det lite hygge.
1. Du må kjenne brenneren din FØR du drar på tur! Altfor mange bruker brenneren sin helt til den stopper, og deretter kjenner de ikke brenneren sin godt nok til å reparere den i felt. Jevnlig vedlikehold er nøkkelen til en driftssikker brenner, og det er mye god læring av å skru litt på brenneren. Du må ikke stole blindt på piezo-tenneren (knappen du trykker på for å få fyr). Det skal ikke så mye til før den går i stykker, og uten fyrstikker/tennstål har du en død brenner.
2. Fyrer du med gass, husk at gass fungerer best når den er varm. Et klassisk «speidertriks» for å sikre varm gass er å putte gassbeholderen innenfor jakken for å varme den opp, eventuelt å ha den i soveposen om natta. Sørg også for at beholderen ikke står rett på bakken når du lager mat, men sett den på et liggeunderlag (kun hvis det er en slange mellom brenner og beholder, hvis ikke er veltefaren høy), en treplate eller noe annet som er stødig og kan isolere fra bakken.
3. Med alle typer drivstoff er det viktig å beskytte best mulig mot vind. Kok med lokk, bruk vindskjerm og vurder om du trenger å vente til det koker. Pasta og ris kan fint trekke en stund.
BRANN
Matlaging over varme er alltid knyttet til risiko. Det gjelder også utendørs, så forsikre om at du plasserer brenneren slik at den står stødig, og uten risiko for at det vil ta fyr i lyng og gress og kan forårsake skogbrann.
FORGIFTNING
Kullosforgiftning er en annen faktor. En seiglivet myte i friluftsmiljøet er at gass- brennere ikke slipper ut kullos i samme grad som bensin- og parafinbrennere.
Nesten alle brennere produserer noe kullos, en luktfri og usynlig gass. Det tryggeste er alltid å lage maten utendørs.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.