Mestringen i det å transportere deg selv med det du trenger, er noe av essensen i bikepacking, eller eventyrsykling, om du vil. Turmålet i seg selv trenger ikke være spektakulært. Her tar du deg fram med egen muskelkraft, du har med deg kun det aller mest nødvendige – og minste motstands vei er å starte turen hjemmefra. 

Vil du begynne med bikepacking, betyr ikke det at du må skaffe deg en ny sykkel. Den du allerede har fungerer sannsynligvis helt fint om du vil bruke den til å dra på overnattingstur. Det er når du oppdager at utstyret du kanskje allerede har faktisk kan festes på sykkelen, som soveposen, liggeunderlaget, hengekøya og kokeapparatet, at turmulighetene dine utvides enda mer. 

Sykkel og friluftsliv er ingen ny kombinasjon. Det å laste opp sykkelen med sidevesker og tralle og dra avsted har vært en velprøvd metode nesten like lenge som sykkelen selv. Det som nå gjør at terskelen nå har senket seg ytterligere, er de geniale sykkelveskene som kan monteres rett på hvilken som helst sykkel, du trenger ikke en gang bagasjebrett eller annen rigg.  

Bikepacking med fatbike er en kjent sak. Nå er den store trenden grusracere med skivebremser og bukkestyre, som ikke blir noe kjedeligere å sykle med, selv om den er lastet med bagasje. En pose eller et kompresjonstrekk kan stroppes fast til sykkelen med gummistropper bak setet, i ramma eller på styret. 

Det kan være en smart investering å kjøpe styreveske, seteveske og eventuelt en rammeveske, som koster rundt 1500 kroner. Det er utstyr som du kan ha glede av i mange år framover. Disse veskene er like anvendelige om du vil sykle Oslo-Bergen, eller utforske turmulighetene du har i nærområdet. Svorne bikepackere setter ofte sin ære i å pakke slik at de ikke trenger å ha ryggsekk, men det er selvsagt en mulighet.

LES OGSÅ: Slik pakker du sykkelen

«Minste motstands vei er å starte turen hjemmefra.» 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fem trinn som senker terskelen for å komme deg avgårde  

1. Bruk den sykkelen du allerede har 

Om du har en stisykkel, elsykkel, grusracer, fatbike, spiller liten rolle. Veskene kan enkelt monteres de fleste sykler, men sjekk hvilke dimensjoner som passer til din. Før du legger ut på langtur, er det smart å vite hva du må gjøre hvis du punkterer.  

2. Velg vesker framfor sekk

Plutselig har du mindre plass å ha utstyret ditt enn når du pakker bilen, og her ligger utfordringen: Du tar ikke med deg mer enn hva du har plass til. Den store fordelen med vesker sammenlignet med sidevesker, tralle og sekk, er at de ikke reduserer selve sykkelopplevelsen. Du kan selvsagt utvide og trekke ifra hva du drasser med deg, avhengig av hvilken tur du skal på. 

3. Utstyret du har fra før kan brukes til mer

Soveposen, hengekøya, teltet, kokeutstyret, hva mer må du ha med? Skal du på overnattingstur med sykkel, så er som oftest ikke målet å få med seg mest mulig. Du lærer en del om komfortnivået ditt allerede i pakkeprosessen. Er dere flere på tur, så kan det være en god idé å fordele utstyret dere imellom. 

4. Slik rigger du sykkelen 

Det du ikke har behov for før du kommer frem, putter du i setevesken og styrevesken. Det tyngste pakker du nærmest setet. Det du trenger i løpet av dagen, putter du i rammeveska. Seteveskene er konstruert slik at de ikke skal hindre balansen og bevegelsene dine når du sykler, sørg for at du fester dem stramt og godt. 

5. Start hjemmefra 

Selv om startstedet er det samme, så er vekslende vær nærmest en garanti for at ingen bikepakcing-tur blir lik. Det er lett å lage seg flere bekymringer på forhånd enn nødvendig. Ved å starte turen der du bor, så begrenser du automatisk hvor langt du kommer. Hvis værvarslingen melder regn og kuling med storm i kastene, så drar du ikke på en slik type tur. Eventuelt så legger opp ruta med muligheter for å kunne sove inne.

LES OGSÅ: Uvær fra oven

Ekspertenes tips

3 tips fra ivrige bickepackere   

Henrik Alpers, redaktør i Landevei. Syklet USA på tvers med knappe 5 kilo oppakning på sykkelen.  

– Jeg liker å ha med meg et par ekstra sko. Flip flops eller crocs er vanlig å ha med. Jeg pleier å ha med et par tynne lefser som veier 150 gram.

RADIO LANDEVEI: USA på tvers

Teresie Hommersand, UTE-blogger, sykler nå fra Cape Town i Sør-Afrika til Nordkapp

– Bare gjør det!! Jeg er sikker på at det er flere som ikke realiserer bikepacking-drømmen fordi de er redde for alt som kan gå galt, eller at organiseringen blir for overveldende. Det er ikke så farlig, det lærer du allerede dag en. Mange av opplevelsene på sykkel er unike. Du får dem ikke hvis du ikke reiser med sykkel.

LES OGSÅ: Å sykle i ingenting

Mikkel Bølstad, ivrig bikepacker og forfatter av boka Villmarkssykling 

– Jeg vet ikke helt om jeg har noe supertips, men jeg slår gjerne et slag turpyjamasen: Jeg sverger til flere tynne plagg og har generelt ganske begrenset med tøy med på tur. Men én ting har jeg nesten alltid med, nemlig et sett tynt ullundertøy som bare er til leirbruk. Om jeg skulle ha blitt våt og kald i løpet av dagen, er det godt å vite at det venter en tørr pysj i oppakningen, selvsagt pakket vanntett. Det våte tøyet sykler du raskt tørt neste dag. Som en ekstra bonus er dette tipset relevant for alt friluftsliv der det er begrenset hvor mye du kan ha med deg.

LES OGSÅMikkel Bølstad: Frihet på to hjul