I seks år har guidefirmaet Friluftslek tilbudt SUP-utleie og gjennomført et stort antall guidete SUP-turer på både Istra og Rauma-elva i Romsdalen.
Rauma elv har tidligere vært kjent for godt villlaksefiske, men elva har i nesten 40 år vært rammet av Gyro-parasitt som gjør at fisken dør.
Laksefisket har siden 1800-tallet vært en viktig del av reiselivsnæringen i Romsdalen. Nå er parasitten borte etter flere rotenon-behandlinger, og elvene er endelig friskmeldt for forsiktig oppstart av laksefisket igjen.
Dialog med elveeierlaget
En grunn til at gyro-parasitten kommer, er at den spres fra et elvedrag til et annet.
De fleste som driver aktivt med elvekajakk og kajakkpadling i forskjellige vassdrag vet at man må rense brettet for å unngå spredning fra et sted til et annet.
– Vi er i dialog med elveeierlaget langs elvestrekningene, slik at vi kan få klare tilbakemeldinger og god dialog på hvordan vi skal kunne sameksistere ved å ta hensyn til hverandre, sier Ivar Brennhovd, daglig leder i Norsk Tindesenter, hvor blant annet SUP-guiding fra Friluftslek nå er en del av aktivitetstilbudet.
Tidspunktet mellom kl 13:00 og 17:00 er best for padleaktivitet, uten at det forstyrrer fiskens døgnmønster, er rådet etter samtaler med elveierlaget.
RAUMA ELV
Rauma Elv er 64,8 km lang og renner fra Lesjaskogsvatnet gjennom Romsdalen til Romsdalsfjorden ved Åndalsnes, og er en av de største elvene i Møre og Romsdal.
Mange legger ut fra Soggebru camping, som er en viktig del av elva for laksen. I tillegg er det partier i Istra-elva som er utsatt, noe som gjør at Tindesenteret gjerne vil at tilreisende skal komme innom for å få informasjon om hvordan desifinere brettet hvis det er brukt i et annet vassdrag, og hvor det er best å bruke SUP på elvene.
Både Trollveggen camping og Åndalsnes camping tilbyr desimfisering av brett.
Middelet som brukes heter Virkon S, og dreper parasittene. Dette kan kjøpes feks på Felleskjøpet landet rundt.
Rutinen som Friluftslek og Tindesenteret har for rensing av brettene er godkjent av Mattilsynet.
– Endelig er det laks i elvene, og det er viktig for alle at de holdes friske. Det ligger mye fine bilder og filmer ute fra SUP-turer på elvene her. Det er viktig å informere slik at ferdsel på elven tar hensyn til laksens ømfintlige betingelser for å kunne leve. I tillegg er det flere partier langs elvene som krever ekstra oppmerksomhet siden det er mye kvister og spisse røtter som ikke synes så godt, og er lett å skade seg på, understreker Brennhovd.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.