GIGANT: På et SUP brett ved siden av halefinnen til knølhval blir man temmelig liten. Foto: Tommy Simonsen
Lesetid: 5 minutter
Omringet av mektige fjell i Lofoten, vakre solnedganger og plassert midt på et SUP brett mellom sildestim, spekkhogger og knølhval – ja der finner vi Kari Schibevaag.
– Jeg har alltid hatt en drøm om å finne ut av hva som er under havet. Jeg har hatt en sterk fascinasjon for hval- og spekkhoggere, forteller Kari.
Kari Schibevaag er tidligere verdensmester i kiting, både til vanns og på ski. Hun har åtte VM-titler, 12 world snowkite-titler og hun er et velkjent fjes innen miljøet.
I dag driver hun Schibevaag Adventure i Lofoten. Her holder hun kurs, leier ut utstyr og tilbyr guidede turer for de eventyrlystne.
For det er nettopp det Kari er god på – eventyr. Hun skal ta oss med på et ekte natureventyr i nord: Langs norskekysten vandrer silda år etter år. Der det er sild, der finner du både spekkhoggere og knølhvaler.
Knølhvalen kan blir rundt 17 meter lange og veie opp til 40 tonn! Spekkhoggeren er litt mer beskjeden med sine 6-10 meter lange kropp og en tyngde på rundt 3-5,5 tonn.
De er i utgangspunktet harmløse, intelligente og nysgjerrige dyr.
I de mørkeste vintermånedene har silda og hvalene forflyttet seg stadig lenger og lenger nord. Noen år tilbake vandret de rundt fjordene ved Tromsø. Noen år senere har de forflyttet seg mot Skjervøy i Troms- og Finnmark.
Hvor de vil dukke opp denne vinteren er det ingen som vet med sikkerhet.
Spekkhoggere er mulig å se hele året her til lands, og du er heldig om du får et glimt av det majestetiske dyret.
Tett på havets kjemper
Kari har flere år på rad kommet tett på disse dyrene. Hun har både padlet på SUP brett og snorklet med disse majestetiske dyrene.
Til tross for et gap på mange meter og «Killer Whale» som kallenavn, stopper det ikke Stavanger-jenta fra å oppsøke nærkontakt med disse mektige skapningene.
– Hver gang jeg hopper uti får jeg ekstra høy puls. Du føler deg veldig liten. Men når du er med hvalene, glemmer du alt annet, forteller den spreke kiteren.
Hun forteller om en enorm tilstedeværelse rundt hvalene. Du må være fokusert og våken, samtidig som at synet av både spekkhoggere og knølhvaler kan få de fleste til å miste pusten. En mektig naturopplevelse.
Stor opplevelse
Hun forteller om utallige minnerike opplevelser rundt disse fantastiske dyrene. Men det er spesielt en dag, som hun aldri vil glemme:
– En opplevelse jeg sent vil glemme var da jeg og en venninne var og padlet på SUP-brett utenfor Skjærvøy. Det var solnedgang, og fantastiske farger på himmelen. Plutselig kom det 15-30 spekkhoggere bort til oss. De poppet opp over alt rundt oss for å se hvem vi var og hva vi drev med. De gjorde spy jumps (når de kommer opp med hodet over overflaten loddrett i vannet), og var så lekne. De var veldig rolige, men nysgjerrige. Lyset var helt sinnssykt, og alt var så perfekt, kun oss to og de kontaktsøkende hvalene.
Dyra har kontrollen
Kari er svært opptatt av at hvalene skal komme til deg. Hun forteller at med tiden lærer man seg å forstå hvalene bedre.
Man vet når man kan nærme seg, og når man bør holde avstand.
Du bør ha med deg lokalkjente, riktig utstyr og folk som har god kunnskap om spekkhogger og knølhval før du oppsøker dem for å ivareta både sikkerhet og dyrevelferden.
– Hvalene er de som har kontrollen hele tiden. Det er de som skal velge å komme til deg. Det er derfor jeg liker så godt å oppsøke dyrene ved hjelp av SUP eller kajakk. Det er umulig å padle etter de om de setter opp farten. Du er avhengig av at dyrene faktisk ønsker å være rundt deg for å få de nært, forteller Kari.
Måten knølhvalen jakter på er at de presser enorme sildestimer opp mot overflaten, og gaper vidåpent over dem når de når overflaten.
Et fascinerende syn, men man bør vite hva man driver enten man er på et SUP-brett eller fra en båt.
Hvor kan man se hvalene?
Kari forteller at du har aldri noe hval-garanti. På Andenes har de hvalsafari og mye erfaring med dette. De siste årene har spekkhoggerne og knølhvalene vært å se i vintermånedene rundt november og til slutten av januar rundt Skjervøy. Men fordi de forflytter seg, og følger silda vet du aldri helt hva slags rute de velger.
– Vi har blant annet en liten familie her i Lofoten, man kan selvsagt være heldig å se dem, forteller Kari.
Men hun ville likevel ikke bygget forventninger til at man får sett noe, da de beveger seg over store områder.
Det er ofte når de oppsøker mindre bukter og stille vann at de er mulige å se for publikum.
Fullt trøkk
Om sommeren holder Kari utleie og kurs for de brettglade med både kiting, surfing, SUP, foil og wingsurf.
Det blir også guidede turer både til fots og med kajakk. Kari håper på mange besøkende. Hun er å finne i en hyggelig garasje ved Rambergstranda eller Sakrisøyer rorbuer denne sommeren i Lofoten.
– Se gjerne etter en rød bobil eller folk som leker seg i vannkanten så finner du oss, flirer den eventyrlystne Stavanger-jenta.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.