Det er fort gjort å overse betydningen av padleåren når det kommer til SUP. Ofte følger det med middelmådige årer som gir et lite effektivt padletak og som veier for mye.
Det vil ikke gi en spesielt god padleopplevelse.
Sammenliknet med en åre i glassfiber og karbon, vil den føles seig og tung. Dessuten blir du mer sliten og effekten du legger inn i padletaket forsvinner i materialene og et dårlig utformet åreblad.
Ser du etter en relativt enkel oppgradering av SUP-brettet, så kan en ny padleåre være løsningen.
En god åre til SUP gir respons og effekt på padlerens innsats. Uten resultater på innsatsen du legger inn, vil det fort blir kjedelig å padle.
Det er også årsaken til at vi i Utemagasinet er opptatt av at du skal velge rett brett – som for de aller fleste vil være et touringbrett Disse er laget for å gli raskt gjennom vannet, men som likevel vil være stabilt nok for det meste.
Om hensynet er for at barna skal ha noe å leke på i sjøen, og at du derfor vil ha noe som er mer mindre vaklete, så må du huske på at barna (stort sett) veier mindre enn deg og dermed vil få mer stabilitet med samme brettvolum.
Det er viktig at årene er rett tilpasset padleren. Har du en justerbar padleåre, så er det veldig lett å variere lengden. En god justerbar padleåre er ikke veldig mye dårligere enn en fast full-lengde åre. Kanskje litt svakere og ikke like jevn i fleksen. Men kjøper du er grei en, så funker det som bare det. Du vil ikke merke forskjell.
Oppsidene med en justerbar åre er såpass mange flere enn om du ikke kan justere den, så hvis du ikke er bestemt på å kjøpe en som er hel, så gå for en justerbar.
Justerbare padleårer kommer i alt fra to, tre eller fire deler. Valget gjør du av hensyn til transporterbarhet. En firedelt tar naturligvis enda mindre plass enn den todelte.
FORDELENE MED JUSTERBAR ÅRE
1. Skal du bare ha én åre til SUP padling, så kan det variere hvor lang du ønsker å ha den – avhengig av om du vil bruke den i høy sjø, flattvann eller bølger.
2. Er det flere brukere av SUP-utstyret, så vil alle få optimal lengde på åra.
3. Det tar mindre plass både for oppbevaring og transport.
ULEMPENE MED EN JUSTERBAR ÅRE
Den er ikke like stiv, sterk og responsiv som en hel åre.
SÅ LANG SKAL EN SUP-ÅRE VÆRE
Om åren er for lang, vil padletaket bli feil og du setter årebladet for tidlig ned i vannet, slik at brettet får en uønsket sving. Alternativt kan du kompensere for lengden og sette åren riktig ned i vannet, men det vil gjøre padlingen mer slitsom.
En for kort padleåre til SUP vil tvinge deg til å bøye kroppen ned for å nå vannet der du vil padle. Det er verken komfortabelt eller hensiktsmessig.
Rett lengde på padleåra er til en viss grad en smakssak. Noen liker å stå litt lavere enn andre, for å tvinge seg inn i en mer aktiv posisjon når en padler. Litt som en langrennsløper staker.
Sikter du deg inn på en kort åre med aktiv padling, tar du din egen kropplengde og legger på om lag 10 cm. Eller mål opp og juster årelengden så den stopper rett over albuen på utstrakt arm.
Merk at man tar litt høyde for hvor tykk SUP-en er, og om du padler i helt flatt vann eller om det er litt bølger. I bølger kan det være hensiktsmessig å gjøre åra noen centimeter kortere. Det gir padleren bedre marginer og litt bedre balanse.
Noen må også kompensere for en tykk/høy SUP som får padleren høyere opp av vannet. En tynn/lav SUP gjør det motsatte.
Skal du på lengre turer, eller liker å stå litt høyere, vil det ikke være feil å gjøre åren lenger. Men du bør ikke gjøre padleåra lenger enn rett under håndleddet. Da kan det være vanskelig å oppnå rett padleteknikk.
Rett årelengde vil hjelpe deg å få rett posisjon når du padler, slik at du både kan padle lenger og fortere.
Illustrasjon på hvor lang åre du skal velge finner du nederst i saken.
Er dette et åre for hele familien, der ikke alle er like flinke til å ta vare på utstyret? Eller vil du at årene skal tåle litt bruk? Det er tross alt ganske usannsynlig at du ikke kommer til å måtte dytte deg ut fra land eller komme borti steiner i løpet av et åre-liv.
Hvis du du vil spare penger og er fullt klar over at årene kommer til å bli godt brukt/misbrukt, så kan du godt styre unna de aller letteste variantene der årebladet er av karbon.
De er laget for å spare mest mulig vekt og tåler ikke mye annet enn å padle.
Det finnes riktignok relativt holdbare karbonårer også. Noen er godt forsterket langs kantene, og er det godt med gods i åra, så tåler også karbon litt bruk og juling.
Skal du ha en god åre, så er egentlig spørsmålet hvor mye karbon skal du ha i åra. Karbon i åreskaftet er helt vanlig også på mellomdyre padleårer. Det vil være uproblematisk mtp holdbarhet. Karbon er sterkt, så lenge det ikke utsettes for slag eller godset er for tynt.
Se etter en SUP-åre med glassfiber-kompositt i årebladet. De beste åre-designene lages ofte både i en lett og et mer holdbar variant, der den mer holdbare i mange tilfeller også er lett.
SUP-åre i plast
Om du skal ha åre-blad i ren plast? Bare hvis du kun er opptatt av pris og holdbarhet. En åre i plast tåler stort sett bra med juling, men er ikke så spennende å padle med. Men det finnes alltid noen unntak, der produsenten faktisk har tatt seg bryet å lage et godt utformet åreblad i holdbar plast.
Mer vanlig er det riktignok at en åre i tung og seig plast kombineres med tung aluminium.
SUP-åre i tre
Er du skikkelig fancy, så er det ikke nødvendigvis karbon du går for, men treverk. Det ser vakkert ut, men tåler vanligvis ikke så veldig mye mer enn et åreblad i karbon.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.