Det er én ting som gjelder når du skal finne toppfarten i langrenn med klassisk-teknikken; du må lære deg å stake skikkelig. I denne episoden av God på langrenn får du tipsene du trenger for å bli bedre på staking.
STAKING PÅ SKI: Ragnar Bragvin Andresen demonstrerer god staketeknikk. Foto: Christian Nerdrum
Lesetid: 2 minutter
De fleste som går langrenn sverger til klassisk skiteknikk. I utemagasinet.no sin serie God på langrenn har vi gjennomgått alle «girene» du trenger å kunne for å tilpasse fart og forhold innen både skate og klassisk.
Men i den siste episoden skal programleder og skiekspert Ragnar Bragvin Andresen lære oss å stake i en spurt. Teknikken forandrer seg fra lav til høy fart med både frekvens og utslag.
Staking er topphastigheten i klassisk langrenn.
Teknikken brukes på flatmark, i slak motbakke og slak nedoverbakke, og noen bruker det også i bratt motbakke. De siste årene har det også blitt den dominerende teknikken blant tetløperne i langløp som Vasaloppet og Marcialonga.
Proffløperen, som står bak privatlaget Team JobZone og er verdensmester på rulleski, går gjennom hovedpunktene for effektiv staketeknikk.
Staking i lav fart
Når hastigheten er laver det viktig å få tidlig trykk i stavene, og avslutte stavtaket tidlig:
– Det er viktig å komme seg raskt fram igjen. Det er i startfasen av stavtaket vi er sterkest, sier Andresen i episoden.
Staking i høy fart
Stor fartkrever større utveksling og større bevegelser, og stavtaket fortsetter litt lenger enn i lav fart.
– Når du staker i stor fart må du enda lenger opp og fram for å starte stavtaket. Så trykker du til, og følger med stavene til armene er godt bak lårene, før du begynner framoverbevegelsen igjen.
Staking krever øvelse
– Det kan virke litt skummelt å komme så høyt opp på tærne som eliteløperne og noen av de råeste mosjonistene, men så lenge du får stavene fram og trykker til med dem i bakken, så er det ikke noe farlig. Da får du ekstra mye kroppstyngde og ekstra mye kraft i stavene, og farten blir større. Det krever litt øvelse, men ta det steg for steg. Våg å komme opp og fram, og trykke til med stavene dine, sier Andresen.
RAGNAR BRAGVIN ANDRESEN (EKSPERTEN)
Ragnar er en pedagogisk type, med usedvanlig god innsikt i hva han driver med: Langrenn. Det kommer godt frem i serien. Ikke minst når han karikerer langrennsstiler fra langt tilbake til 1960-tallet og frem til i dag på bare noen sekunder. Kanskje er det den gode bevisstheten på kroppsmotorikk og teknikk som har sørget for at Ragnar opptil flere ganger er blitt verdensmester på rulleski. Forøvrig er han teamsjef for Team Job Zone - og programleder i «God på langrenn».
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.