Er efoil fremtidens vannskuter?

Kan elektrisk foil erstatte vannskuteren, eller bli den nye kajakken i norske fjorder? – Mange vil sikkert bruke det som et transportmiddel, sier brettlegende Terje Håkonsen.

Sist oppdatert: 1. juli 2022 kl 10.30
Lesetid: 3 minutter

Du trenger verken vind, bølger eller muskelkraft. Efoil består av et batteri, en motor, en propell og et brett påmontert hydrofoil. Med fremdrift fra propellen, vil hydrofoilen løfte deg ut av vannet, slik at du nærmest flyr bortover. 

Franco Feci er blant de første til å hive seg på den nye trenden og gir Utemagasinet en demonstrasjon av hvordan dette fungerer når vi møter ham i Koksabukta på Fornebu.

– Mestringsfølelsen vil være essensiell for de fleste som gjør dette her, lover Feci som også er en ivrig kajakkpadler og SUP-er .

På land står en ganske stor doning som ikke likner mye annet man har sett av brett til vannsporter før. Brettet er hult og rommer et elektrisk motor. Under brettet er det festet en hydrofoil i en stamme fra brettet. Gjennom denne stammen går strømmen til propellen som skal gi Feci fremdrift.

Ved siden av Feci står en snowboardlegenden Terje Håkonsen med et lite smil om munnen. Terje har såvidt testet dette før og kjenner til konseptet.

– Se når han skal bære det ut i vannet, kommenterer han og trekker enda litt mer på munnvikene.

Vi skjønner ganske raskt hva han sikter til, for brettet veier omlag 30 kilo. Den spesielle utformingen gjør det ikke akkurat enklere å bære.

– Det er en mulighet for å oppleve naturen og Norge på en ny måte, forteller Feci. Han prøver å overse Håkonsens kommentarer og tråkker ut på den lang-grunne stranden på Fornebu, og vipper brettet rundt når det omsider blir dypt nok.

Deretter klatrer han opp på brettet og blir sittende på knærne. I hånden har du en trådløs fjernkontroll som han kan styre farten på brettet.  

E-foiler Franco Feci legger vekt på følelsen. Bilde: Christian Nerdrum
SOM Å FLY: E-foiler Franco Feci legger vekt på følelsen. Bilde: Christian Nerdrum

Han trykker på knappen, får fart på brettet og kommer seg på bena. Fra nå av ser det bare elegant ut. På fascinerende vis svever nesten lydløst over vannskorpen i Oslofjorden i 15- 20 knop.

Men Terje er nok ikke fullt så overbevist.  

– Ganske digg å stå å drikke øl når man kjører. Ut å fiske kan du sikkert gjøre. Mange vil sikkert bruke det som et transportmiddel. Du kan cruise litt. Men så kommer det nok noen varianter der du kan skru av motoren og komme deg dit du vil, sier brettlegenden Terje Håkonsen og refererer til mulighetene man har for å surfe bølger med foil. Håkonsen har slengt seg på foil-bølgen, men velger å vente med e-foil til det passer bedre til hans visjoner om hvordan en e-foil kan brukes. 

Terje Håkonsen har full forståelse for fascinasjonen for e-foil, men velger å vente til utstyret blir lettere og mer rettet mot surfing. Bilde: Christian Nerdrum
SITTER LITT PÅ GJERDET: Terje Håkonsen har full forståelse for fascinasjonen for e-foil, men velger å vente til utstyret blir lettere og mer rettet mot surfing. Bilde: Christian Nerdrum  

Feci mener en efoil for mange kan erstatte vannskutere.

Opplevelsen riktignok ikke handle om rå motorkraft, men du forflytter deg fort uten selv å bidra til fremdriften.  

Avhengig av størrelsen på brettet, vil de fleste komme seg opp på foilen i løpet av relativt kort tid. Men det krever litt trening, og for to av produsentene kreves det at kjøper av efoilen gjennomgår et kurs før de kan bruke den på egenhånd.

Faremomentet er absolutt tilstede.  

Den største utfordringen for mange vil likevel være prisen på utstyret, som ligger mellom 80.000 - 120.000 kroner.  

Les også: Stor test av oppblåsbare SUP brett

– For meg handler det om prioritering. Jeg har valgt å prioritere efoil fremfor andre ting som koster like mye penger. Men det er helt klart ikke for hvem som helst, innrømmer Feci.   

Det er lett å se for seg turaspektet med en e-foil - så lenge batteriene er gode nok. Disse varer 90 minutter. Bilde: Christian Nerdrum
E-FJORDSAFARI? Det er lett å se for seg turaspektet med en efoil - så lenge batteriene er gode nok. Disse varer 90 minutter. Foto: Christian Nerdrum

– Grunnen til at folk liker å gjøre dette, er nok følelsen av å stå på et surfebrett. Men du trenger ikke bølge, båt eller vind. Du kan bare gjøre hva du vil, sier Feci.  

Han tenker at dette kan bli noe folk vil bruke for å oppleve Norge.  

– Jeg ser lett for meg Geirangerfjorden eller Lofoten med denne. Foilen min kan kjøre i 90 minutter. Du kommer et stykke med det, sier Franco.    

– Også er det veldig lurt å bo nærme vannet. De er jævlig tunge, ler Håkonsen. 

Publisert 1. juli 2021 kl 18.27
Sist oppdatert 1. juli 2022 kl 10.30
annonse
Relaterte artikler
annonse
barents outdoor telt guideluke
Vintertelt og lufting

Slik fungerer guideluka

barents snota ultralight 1  blått telt
Test av 3-sesongs telt

Test av Snota ultralight 1

marmot bantamweight sovepose
Testet: Marmot Bantamweight

Test av Marmot Bantamweight

Testet: Silva Free 3000 S

Test av Silva Free 3000 S hodelykt

Petzl Swift RL test 2024
Testet av hodelykter

Test Petzl Swift RL hodelykt

Ullgenser-trend

Hekta på ull

Testet: Lupine Blika RX4

Test av Lupine Blika RX4 Smartcore

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen