Test av skredsøkere 2010

Hvis katastrofen inntreffer og du eller noen i gruppa blir begravd i et snøskred er de første minuttene kritiske for å overleve. Da er du oftest prisgitt en skredsøker som du er komfortabel med å bruke. UTEs test viser at forskjellene er store mellom modellene.

Sist oppdatert: 18. januar 2010 kl 10.02
Lesetid: 5 minutter

Dette er et utdrag en test som sto på trykk i UTE i fjor. Vi presenterer et utdrag av tekstene om testvinneren, den dyreste og den billigste i testen. Se UTE (#6/09) for å lese hele testen med alle de seks modellene: Mammut Pulse, Ortovox Patroller, Ortovox S1, Pieps DSP, Pieps Freeride, Arva 3-Axes.

Tekst: Mårten Pettersson, Mårten Johansson og Trygve Sunde Kolderup

En skredsøker til noen tusenlapper kan redde livet ditt dersom du blir tatt av snøskred. I en ulykkessituasjon er viktig at du har valgt en modell du kan bruke effektivt. Testen av de mest aktuelle skredsøkerne viser at det er store forskjeller mellom modellene.
Det viktigste på tur er bestandig å gjøre de rette vurderingene så du unngår å havne i et skred. Men dersom du blir begravd, viser statistikken at det er turkameratene dine som må redde deg dersom du skal komme levende ut av snømassene. En skredsøker kan være forskjellen på liv og død.
Skredsøkeren sender og tar i mot radiosignaler. På tur står skredsøkeren i sende-modus og om noen blir begravd i et skred skifter de som skal søke til søk-modus. Med erfaring i å bruke skredsøkeren kan et effektivt kameratsøk gjøres på noen minutter. Skredsøkeren bør derfor, i tillegg søkestang til finsøk og spade til å grave ut den skredtatte, være obligatorisk på turer i potensielt skredutsatt terreng.

enander_o_2965

Foto: Oskar Enander

I samarbeid med skredsenteret i Åre og Mårten Johansson, en av Sveriges fremste skredeksperter, gjennomførte det svenske skimagasinet Åka Skidor en av Europas grundigste tester av skredsøkere. Testresultatene viste at alle skredsøkerene, bortsett fra Pieps Freeride, var gode kjøp. Freeride-modellen til det østerrikske selskapet hadde kort rekkevidde og var vanskelig å søke med. Alle modellene passer derimot ikke for alle. Modellen som er teknisk mest avansert, Ortovox S1, reagerer langsomt og passer derfor ikke dem med erfaring nok til raske søk. For de som ikke har like mye erfaring i å søke, kan det være mest effektivt å ta det med ro og gjøre ting rett, framfor å bli stresset. Da er Ortovox S1 et godt kjøp. Den andre modellen fra Ortovox, Patroll, er motsatt. Den krever at du har erfaring i søk – fordi den på lang avstand er analog og du søker på lydsignal. Det analoge søket gir lang rekkevidde. De andre modellene, Pieps DSP, Mammut Puls og Arva 3 Axes er alle gode kjøp – både for de som kjøper skredsøker for første gang og de som har mye erfaring.
Skredsøkeren kan bidra til å redde liv, hvis alle i turgruppa er utstyrt med søker og alle vet hvordan den brukes. Dersom du er utstyrt med skredsøker og blir tatt, er det lite å hente dersom turkameratene dine ikke er utstyrt med det samme eller vet hvordan skredsøkeren virker.

Les også: Fri flyt har testet allsidige frikjøringsski

Testen evaluerte skredsøkerne på følgende kriterier:

REKKEVIDDE
GROVSØK
FINSØK
MULTIPPELSØK
XYZ

DSC_0015_edit_clipping

MAMMUT PULSE
4000 kroner – www.mammut.ch / www.ajungilak.no

BEST I TEST: Mammut Pulse er en tre-antenners, digital skredsøker (med analog funksjon) og modellen har på få år blitt svært populær. Skredsøkeren veier 212 gram og navnet Pulse kommer av at du kan se om den skredtatte har livstegn, forutsatt at både den skredtatte og den som søker bruker Pulse-modellen. Dette for at du i en skredsituasjon der flere er tatt skal kunne prioritere hvem du skal grave opp først. Avflaggingsfunksjonen ved flere skredtatte er nøyaktig og tydelig. Alt i alt er dette testens beste skredsøker.

+
Rask
God rekkevidde
Bra avflaggingsfunksjon

-
Flakkende i retningsanvisning på lang avstand, og med kald LCD-skjerm

DSC_0009_edit

ORTOVOX S1
5999 kroner – www.ortovox.com (Den norske importøren Sport Sensation har ingen nettside)

DYREST: Ortovox S1 er en tre-antenners modell med digitalt søk, og dette er den mest avanserte skredsøkeren på markedet. S1 er enklest å bruke av samtlige modeller i testen når det er flere skredtatte i nærheten av hverandre. Den største ulempen med S1 er at den tenker og reagerer langsomt. Dette er derfor ikke en modell for dem som jobber rakst, men heller en modell for dem som vil ha så mye automatisk hjelp som mulig. Skredsøkeren er god på finsøk på 0,5 meter og godkjent på finsøk på to meter. Dessverre er ikke avflaggingsfunksjonen på S1 helt stabil. Innimellom mister den skredsøkere som er flagget av. Når den også er såpass vanskelig å håndtere med hansker, er det lett å nullstille søkeren så du må begynne helt på nytt igjen. Rekkevidden er godkjent, litt bak de aller beste i testen.

+
God ved flere skredtatte

-
Reagerer langsomt
Avflaggingsfunksjonen er ikke stabil

DSC_0035_edit copy

PIEPS FREERIDE
1900 kroner / www.pieps.com / www.xcsports.com

LITEN REKKEVIDDE: Du får det du betaler for. Pieps Freeride er skredsøker med en antenne og digitalt søk. Den er liten og lett (118 gram) ”folke-skredsøker” som koster vesentlig mindre enn de andre modellene. Det er en god ide, men flere episoder med feil i av- og på-knappen gjør at det er vanskelig å stole på Freeriden – og det er alvorlig når det dreier seg om et livsviktig produkt som dette! Funksjonsmessig ligger Pieps Freeride langt etter de andre modellene. Rekkevidden er dårlig og med kun en antenne kan den ikke vise retning med pil – kun med lydstyrke. På finsøk er den vanskelig å bruke, tallene på displayet varierer hele tiden og stemmer dårlig med virkeligheten. Modellen har ikke avflaggingsfunksjon og modellen reagerer veldig tregt i situasjoner der to skredtatte ligger tett.

+
Lav pris
Liten og lett
 

-
Tvilsom kvalitet
Dårlig rekkevidde
Vanskelig å bruke

DIVERSE INFORMASJON OM SKREDSØKERE

ANALOG OG DIGITAL: Fram til slutten av 1990-tallet var alle mdellene analoge, det vil si at de gir fra seg en lyd som blir sterkere og sterkere jo nærmere du kommer skredsøkeren som sender signaler. Senere har den digitale teknikken revolusjonert søket etter skredtatte. En digital skredsøker kan angi avstanden – og dersom den har to eller tre antenner kan den også angi retningen. Ulempen er at rekkevidden blir kortere og derfor finnes det modeller som kombinerer både digital- og analog teknikk. For de aller fleste vil en digital skredsøker være det klart beste.

NY PROGRAMVARE: Selv om modellene er like, utvikles softwaren hele tiden. De mest avanserte skredsøkerne er derfor mulig å oppdatere – så du hele tiden skal ha siste tilgjengelige software.

NY TRACKER: Amerikanske Tracker har en skredsøker som ikke er med i denne testen. I Norge importeres Tracker av 7 Blåner (www.7blaner.no) og BCA Tracker er en to-antenners skredsøker som er enkel å bruke og som koster mindre enn de andre modellene (2898 kroner).

LEVETID: Alle skredsøkere inneholder elektronisk utstyr som sender og mottar på frekvensen 457 kHz. Hvis elektronikken skades eller taper nøyaktighet av elde, så kan det påvirke frekvensen så mye at den ikke lenger fungerer. Elektronisk utstyr har begrenset levetid, og produsenter av skredsøkere gir vanligvis 5 års garanti på produktet. Det anbefales å sende søkeren på service hvert tredje år ved vanlig bruk.

LES OGSÅ: Fri Flyt har testet lette toppturbindinger

Publisert 18. desember 2009 kl 01.02
Sist oppdatert 18. januar 2010 kl 10.02
annonse

Relaterte artikler

Arva Axio skredsøker
Test av skredsøkere

Test av Arva Axio

Mammut Barryvox S
Test av sender/mottaker

Test av Mammut Barryvox S

Arva Evo 5
Test av skredsøker

Test av Arva Evo 5

BCA Tracker 3 skredsøker
Test av skredsøkere

Test av BCA Tracker 3

Black Diamond Recon BT
Test av skredsøkere

Test av Black Diamond Recon BT

Arva Neo+
Test av Arva Neo+

Test av Arva Neo+

annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen