Skredutstyret du må ha

Her er utstyret du må ha for å unngå å havne i snøskred – og som øker sjansen til å overleve hvis det likevel skulle skje.

Sist oppdatert: 10. januar 2020 kl 15.00
SKREDUTSTYR: En snøspade inngår i det obligatoriske utstyre for toppturer på ski. Foto Kristoffer H. Kippernes
SKREDUTSTYR: En snøspade inngår i det obligatoriske utstyre for toppturer på ski. Foto Kristoffer H. Kippernes
Lesetid: 3 minutter

De fleste som havner i snøskred medgir at det kom brått på. Disse historiene finnes det både lykkelige og ulykkelige utganger på. Men med gode rutiner, kjennskap til utstyret og evne til å gjøre vurderinger for å komme seg trygt opp og ned i bratt terreng, så står mulighetene for fantatiske opplevelser med snø og ski i kø.

Det som kan være utrygt en dag, kan være trygt den neste. Du har kanskje hørt om de tre s-ene, søker, spade og sender/mottaker. som obligatorisk toppturutstyr. Her kan du lese mer om skiutstyret du trenger, og husk å sjekke ut våre saker om turutstyr, for alt fra toppturbukser til skredsøkere.

Det er ofte enkelt å få låne eller leie, men det er samtidig en fordel å kjenne godt til utstyret, særlig hvis det fatale skulle skje. Derfor har vi laget en oppdatert guide til deg som har tenkt å investere i toppturutstyr i vinter. Har du alt utstyret i orden, men ikke noe å ta deg til, hva med en å ta en økt med kameratredning en kveld eller helg? Det går jo an å ta det som en tur. Hvis du øver du jevnlig på søk og kameratredning, kan du raskt hjelpe hvis ulykken inntreffer.

Sender/mottaker

Brukes for å finne skredtatte under snøen. Skredsøkeren er en forutsetning for å lykkes kjapt. Alle i gruppa må ha sender/ mottaker, og alle må kunne å bruke den. Kameratsjekk ved turstart for å sjekke at alle har slått den på i riktig.

Sender/mottaker kommer i mange varianter, men alle bruker samme frekvens og kan finne hverandre. Dette er en ny modell, som er blant markedets minste. Veier 170 gram.

Skredutstyr-ARVA-Evo-5-2
Arva Evo 5

Søkestang

 Når du har funnet en skredtatt person med sender/ mottaker, brukes søkestanga for  innspurt og nøyaktig lokalisering av offeret.

Med søkestang sparer du ekstremt verdifull tid, og stanga er en avgjørende del av det livsviktige trekløveret sender/mottaker, spade og søkestang. Lengden bør være minst 240 centimeter, slik som denne lette varianten fra som tar lite plass i sekken. 185 gram.

ortovox-carbon-superlight-240-3
Ortovox Carbon 240 Superlight

Spade

Brukes til å grave opp folk som er tatt i skred, eller til å grave hopp, sofa eller hule på de dagene hvor ingenting går galt. Spaden bør ha så stort blad som mulig for effektiv graving, og den MÅ være laget i metall. Plast holder ikke. Og ikke tro du kan grave med skia eller hendene.

Har det skjedd en skredulykke, er spade en forutsetning for å redde liv. Denne oppfyller kravene og kommer i flere farger. Vekt: 645 gram.

Skredutstyr-Mammut_Alugator_Pro_Light-4
Mammut Alugator Pro Light

Kunnskap

Du må være så dyktig du bare kan for å unngå snøskred, og ordne opp hvis det likevel skjer. Øv med sender/ mottaker, les bøker, forbered deg grundig, planlegg turene, gå kurs, vær mye i fjellet og alltid ydmyk overfor både egne ferdigheter og naturen.

En av måtene å øke kunnskapsnivået på er å lese bøkene Skikompis og Den lille snøskredboka. Og mange andre!

Skredutstyr-kunnskap-5
Skikompis og Den lille snøskred boka

Sekk

Sekken er en forutsetning for å ha med utstyret som trengs for å redde noen. De fleste sekker med mer enn 20 liter volum gjør jobben. Dedikerte skisekker har eget rom for spade og søkestang, noe som gjør det raskere og enklere å bedrive redning. For topptur er det kjekt med minst 30 liter volum. Skredballongsekk kan være et aktuelt alternativ. Denne sekken fins både med og uten ballong. Uten ballong er vekta 1 342 gram.

Skredutstyr-sekk-6
BCA Stash 30
Publisert 10. januar 2020 kl 15.00
Sist oppdatert 10. januar 2020 kl 15.00
annonse
Relaterte artikler
Arva Axio skredsøker
Test av skredsøkere

Test av Arva Axio

Mammut Barryvox S
Test av sender/mottaker

Test av Mammut Barryvox S

Arva Evo 5
Test av skredsøker

Test av Arva Evo 5

BCA Tracker 3 skredsøker
Test av skredsøkere

Test av BCA Tracker 3

Black Diamond Recon BT
Test av skredsøkere

Test av Black Diamond Recon BT

Arva Neo+
Test av Arva Neo+

Test av Arva Neo+

annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen