Skredutstyret du bør ha

I tillegg til det obligatoriske, sender/mottaker, søkestang og spade finnes det flere hjelpemidler som kan være nyttig i skredsiutasjoner.

Sist oppdatert: 13. januar 2020 kl 08.00
BRATT FRILUFTSLIV: Å måle bratthet kan du gjøre med telefonapplikasjoner, skistavene dine, kompasset eller egne duppeditter. Foto: Kristoffer H. Kippernes
BRATT FRILUFTSLIV: Å måle bratthet kan du gjøre med telefonapplikasjoner, skistavene dine, kompasset eller egne duppeditter. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Lesetid: 3 minutter

Er du alene om å lete i et snøskred, skal du bruke tid på det før du varsler. De første femten minuttene er kritiske. De fleste som blir funnet i live i et snøskred, ligger i overflaten og ned til 1,5 meters dyp.

LES OGSÅ: Skredutstyret du MÅ ha

Hjelm

Hjelmen beskytter hodet i en ukontrollert skredsituasjon – eller når du går på trynet uten at det er skred involvert. Skihjelmer fins i utallige varianter, inkludert noen svært lette og pakkbare hjelmer for topptur. Dette er en slik en, som også er godkjent for klatring. Vekt: 400 gram.

Skredutstyr-sweet-ascender-hjelm-7
Sweet Ascender

Sweet Ascender

Førstehjelpsutstyr

Hvis ulykken er ute, er det bra om du kan hjelpe til litt. Førstehjelpsutstyret kan du komponere selv, eller du kan kjøpe det ferdig. Enkeltmannspakke, plaster, saks eller kniv, sportstape eller gnagsårplaster er et minimum. Men også utstyr for å holde en kald pasient varm er viktig – dermed er også dunjakka di en del av førstehjelpsutstyret. Denne pakken er liten, lett og innholdsrik. 135 gram.

LES OGSÅ: – Vi er på vei

Skredutstyr-Førstehjelpsutstyr-8
Lifesystems Light & Dry Micro

Lifesystems Light & Dry Micro

Kart

På kartet finner du det tryggeste terrenget, mulige veivalg, bratthet, alternative ruter og fine turmål – allerede hjemme i stua før du stikker på tur. God planlegging er viktig for en trygg tur, og kart en viktig for god planlegging. Fri Flyts toppturkart eller Norge-serien kommer begge i målestokk 50 000 og er laget i papir som tåler fuktighet og litt juling. Visste du at du som UTE-abonnent har tilgang til 766 toppturbeskrivelser i Norge? Oversikten er basert på Fri Flyts toppturbokserie, og finnes digitalt her.

Skredutstyr-kart-9
Fri Flyts toppturkart

Fri Flyts toppturkart

  • 259 kroner

  • friflytbestill.no

Norge-serien 50 000

Bratthetsmåler

En forutsetning for snøskred er snødekt terreng som er 30 grader eller brattere. Å måle bratthet kan du gjøre med telefonapplikasjoner, skistavene dine, kompasset eller egne duppeditter. Denne duppeditten er svært enkel i bruk og veier nesten ingenting: 40 gram.

Skredutstyr-Bratthetsmåler-10
Pieps Plus XT

Pieps Plus XT

Telefon med 113 og Varsom-app 

Varsom.no-appen lar deg både sjekke skredfaren og brattheten der du er og der du skal, og den er integrert med regobs, som gjør at du enkelt kan melde inn egne observasjoner og bidra til bedre skredvarsling. 113-appen gir verdifull assistanse hvis du må ringe etter hjelp, blant annet automatisk informasjon om posisjonen din. Husk at telefonen må være fulladet når du drar på tur. Veier 0 gram.

Skredutstyr-nødtelefon-varsom-app-11
113 og Varsom-app

113 og Varsom-app

  • 0,-

  • App Store eller Google Play

LES OGSÅ: 10 turapper du bør vite om 

Publisert 13. januar 2020 kl 08.00
Sist oppdatert 13. januar 2020 kl 08.00
annonse
Relaterte artikler
Arva Axio skredsøker
Test av skredsøkere

Test av Arva Axio

Mammut Barryvox S
Test av sender/mottaker

Test av Mammut Barryvox S

Arva Evo 5
Test av skredsøker

Test av Arva Evo 5

BCA Tracker 3 skredsøker
Test av skredsøkere

Test av BCA Tracker 3

Black Diamond Recon BT
Test av skredsøkere

Test av Black Diamond Recon BT

Arva Neo+
Test av Arva Neo+

Test av Arva Neo+

annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen