Nye Garmin Enduro har rekordlang batteritid

Garmins nye GPS-klokke Enduro skal være en pulsklokke som byr på ekstra lang batteritid for deg som løper ultralangt i skog og fjell. Den nye klokka til ultraløp og andre tidkrevende ute-aktiviteter er basert på den populære Fenix-serien.

Sist oppdatert 18. februar 2021 kl 12.50
Garmin Enduro pulsklokke
EKSTRA ULTRA: Garmin Enduro lar deg trene sammenhengende i 80 timer før du må lade klokka.

Garmin har vist flere ganger de siste årene at de ikke har noen skrupler når det kommer til å lansere dyre klokker til spesialisert bruk. 

Pulsklokker til både sju, åtte og ti tusen kroner er ikke lenger uhørt. 

Garmin Enduro
FRISKUS-KLOKKE: Nye Garmin Enduro har lengre batterikapasitet enn andre GPS-klokker på markedet.

Fenix-seriens popularitet har vist at markedet for dyre livsstilsklokker er stort

Deres Marq-serie med ekstra spesialiserte klokker til forskjellige aktiviteter fra seiling til bilsport, flyving og friluftsliv har så langt markert et prisessig toppunkt. 

Nye Garmin Enduro går inn i samme kategori, men er en sportsklokke myntet på de virkelig aktive, like mye som på dem som ønsker å fremstå som virkelig aktiv i selskapslivet. 

De to modellene av klokka koster rett under for 10 000 kroner for stålmodellen og rett over 10 000 kroner for lettvektsmodellen i titan. 

Garmin Enduro minner mye om Fenix 6 Solar, som er en toppspekket klokke med eget solcellepanel i urskiven for å forlenge batteritiden. 

Garmin Enduro
SOLCELLER: Solcellene integrert i urskiven forlenger batteritiden fra 50 til 60 dager i klokkemodus.

Men Enduro-klokka er tilpasset ekstra langvarige treningsturer eller konkurranser og har fått en batteritid som ingen andre moderne pulsklokker kan matche, heller ikke Polars Grit X, som også er en klokke tiltenkt ultraløperen.

I pulsklokkas barndom, da disse var enklere digitale klokker uten oppladbare batterier, var det vanlig at en pulsklokkes batteri varte i et par år før man måtte levere den til Polar for batteribytte. 

I disse dager er vi vant til å lade de mye mer avanserte klokkene vi bruker med noen dagers mellomrom.

Vi har også vent oss til at klokka kan gå tom for batteri hvis vi trener mange timer i skog og fjell, med GPS-navigering og musikkavspilling på og hyppig bruk av de lyssterke skjermene.

Enduro-klokka har ikke fått Fenix og Forerunner-seriens mulighet til å lagre musikk lokalt på klokka, men du kan bruke den til å kontrollere musikkspilleren på mobilen din. 

Garmin Enduro skal gi deg muligheten til å trene sammenhengende i hele 80 timer med alle GPS- og pulsfunksjoner i bruk. Bruker du klokkas batterisparingsfunksjoner kan du strekke denne tiden til hele 300 timer – altså nesten ti dager med sammenhengende trening- og GPS-logging.

Du skal være på skikkelig langtur hvis ikke du finner deg en USB-port innen disse rammene. 

Bruker du klokka i vanlig smartklokke-modus kan du ved hjelp av solcellepanelet strekke batteritiden til hele to måneder. 

Garmin Enduro
Garmin Enduro

Klokkas lange batteritid gjør at den henvender seg til personer som driver med ultraløp, lange fotturer, lange terrengsykkelturer eller mindre ekspedisjoner ute i villmarka. 

Som Fenix-klokkene, er Garmin Enduro laget i robust metall og er vanntett ned til 100 meter. For at den ikke skal føles for tung på armen når du løper har den fått lett, slank og elastisk nylonrem. I tillegg kan den fåes med urkasse i lett titan. Versjonen med titan-kasse veier 58 gram.

Til sammenligning veier stålversjonen av Enduro 72 gram. Stålversjonen av Fenix 6 Solar, som er noe mindre enn Enduro - 33 mm kontra 35,6 mm, veier 85 gram. Den ekstra vekten ligger i remen og ikke i selve urkassen. Uten rem er Enduro 4 gram tyngre enn Fenix 6, både i stål og titan-versjon. 

Av funksjoner, i tillegg til batteritiden som er unike på Garmin Enduro kan vi nevne muligheten for å estimere Vo2-maks basert på terrengløping. De fleste av Garmins sportsklokker gir deg et Vo2-estimat basert på din løpefart og puls i flatt terreng, på fast underlag. Garmin Enduro skal kunne estimere din Vo2-maks også basert på turer i kupert terreng og på mer variert underlag. 

Garmin Enduro
O2-BEREGNING: Foretrekker du å løpe i terrenget kan Garmin Enduro estimere o2-opptaket ditt etter løpeturen.

Garmin Enduro har også funksjoner som estimerer ditt o2-opptak med hensyn til høyde over havet og temperatur. Begge disse tingene påvirker o2-opptaket negativt og et estimat som tar hensyn til dette kan gi deg grunnlag for å justere treningen deretter. 

Selv om Garmin Enduro ikke har muligheten til å vise kart på skjermen slik du kan på Fenix 6 og Forerunner 945, gir navigasjonsfunksjonen på Garmin Enduro flere nye muligheter. 

Du kan legge inn ruter på klokka og navigere etter en enkel linje på skjermen. Klokka vil gi deg varslinger om svinger i løypa. I tillegg har den nye klokka en funksjon som Garmin kaller ClimbPro trail som varsler deg om klatringer foran deg på ruta og gir deg tall for hvor bratte og lange kommende motbakker er. Den samme funksjonen gir deg også varsler for utforkjøringen på den andre siden slik at du slipper å bli overrasket av en brå sving, eller en plutselig bratt dropp i terrenget. 

En egen terrengsykkel-funksjon, MTB Dynamics vurderer vanskelighetsgraden for terrenget du sykler på og gir deg en score for hvor bra flyt du har i terrenget. Denne kan du så konkurrere mot ved senere forsering av samme løype. 

 LES OGSÅ: Vantage V2, ny toppmodell-klokke fra Polar

Garmin Enduro
STATISTIKK: Du får mye informasjon ut av en toppspekket pulsklokke.

Som på Fenix-serien tilbyr også Garmin Enduro alt av livstilsfunksjoner og målinger forøvrig. Alt fra puls til oksygenmetning og søvnkvalitet måles av klokka i det daglige.

Du kan også bruke klokka med wattmålere på sykkelen, på tredemølle og som golf-klokke som gir deg innsikt i de 42 000 golfbanene som Garmin har lagt inn i en database som klokka kan laste ned aktuell bane fra. 

Pulsmåleren i klokka, som måler pulsen på håndleddet fungerer også under vann, slik at du kan styre svømmetreningen din etter puls, uten bruk av ekstern pulsmåler

Garmin Enduro koster 9 599 kroner med stålkasse og 10 799 kroner med den lettere titankassen. 

Publisert 18. februar 2021 kl 12.50
Sist oppdatert 18. februar 2021 kl 12.50
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng  | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue