Garmin Forerunner 255 er en av Garmins mest populære pulsklokker. Klokka er spekket med utallige løpe- og treningsfunksjoner og fremstår som en bunnsolid treningspartner.
Er du glad i løpe og trene, skal Garmin Forerunner 255 skal ha alt du trenger i en pulsklokke, mener produsenten.
Klokka skal være proppet med alt av relevante løpefunksjoner som Garmin-brukerne har vært kjent med lenge, mens den store oppgraderingen fra forgjengeren, Forerunner 245, er flere smartklokkefunksjoner.
Dette er blant det Forerunner 255 kan skilte med:
Multibånds-GNSS (bruker flere satelitter/frekvenser samtidig)
SatIQ-teknologi (batterioptimalisering ved GPS-bruk)
Forbedret batteritid
Forbedret optisk pulsmåler
Integrert løpskraft (watt)
HRV-måling
Forbedret trenings- og restitusjonsanalyse
Smartklokkefunksjoner som trådløs betaling
Støtte for multisport
To forskjellige størrelser
Klokka kommer i åtte forskjellige farger og med to forskjellige rammestørrelser. Dersom du har litt liten hånd, kan du velge S-modellen som er 41 mm bred. Standardmodellen, som er den vi har testet, er 46 mm bred. Rammen er laget i fiberforsterket polymer.
Forerunner 255 er priset til 3 799 kroner veiledende. Det er for standardutgaven, men så finnes det i tillegg en Music-modell. Den har støtte for offline streaming av musikk. Den er priset til 4 299 kroner veiledende.
På vekta går klokka inn til 49 gram, relativt lett å regne for en av den størrelsen. S-modellen oppgis til å veie 39 gram. Der er skjermen noe mindre, 1'1" (27,5 mm).
Armbåndet (reima) på klokka er i silikon og 22 mm bredt. På S-modellen er den 18 mm bred. Klokka har ikke touchskjerm, men fem forskjellige knapper, slik som de foregående Forerunner-modellene også har hatt.
Forerunner 255 har 5 ATM som vanntetthetsvurdering, som vil si at den motstår trykk som tilsvarer en dybde på 50 meter.
Vi har testet Garmin Forerunner 255 i mars 2023 og har brukt den til løping, samt hverdagsbruk.
Skjerm og design
Klokka er veldig behagelig på hånda og silikonreima er lett å stramme akkurat passe. Klokka er enkel å betjene med knappene og den responderer raskt på kommandoene.
Knappenes funksjoner er tydelig markert i kanten av skjermen. På venstre siden er det tre: En dedikert til lys, en opp-knapp og en ned-knapp. På høyre side er det to: Start/stopp og tilbake.
Alle de tre knappene på venstre side fungerer også som snarveier dersom du holder dem inne. Den øverste til en hurtigmeny, den midterste til innstillinger og den nederste til musikkstyring.
Oppløsningen på skjermen er bra og det er gode kontraster, og vi har ingen problemer med å lese det som står på den – også i aktivitetet og varierende lysforhold.
En kan velge mellom flere forskjellige designer på urskiven på skjermen, hvor du også kan velge hvilke data som synes på hovedskjermen. Uansett om en vil ha lite eller mye data så er alt tydelig.
Scroller du deg nedover fra hovedskjermen er det en rekke forskjellige oversikter. Alt fra søvn til treningsstatus, forrige økt og antall skritt.
Også her er det mulig å gjøre justeringer og velge inn de parameterne eller oversiktene du vil ha. Eksempelvis stress, kalender eller kalorier. I tillegg er det mulig å hente flere ting fra Connect-appen.
App
Klokka settes enklest opp med Garmin Connect-appen, men kan også gjøres uten. Klokka kobler du til telefonen med Bluetooth. Connect-appen er velprøvd og et veldig solid og oversiktlig verktøy.
Har du allerede en Garmin-bruker vil du kunne synkronisere den med klokka og overføre alle relevante data, slik at du slipper å fylle inn dette på nytt.
Gjennom appen kan du også sette opp alt som har med klokka å gjøre. Alt fra hovedskjerm, oversikter til aktivitetsprofiler og grunnleggende innstillinger.
De forskjellige datafeltene du har eksempelvis i løpemodus, kan du også endre på appen.
Du får også oversikt over alle de nødvendige (og unødvendige?) dataene dine, og du kan dykke inn i dem for å analysere.
Det er også muligheter for å sette oppe treningsprogrammer gjennom Garmin Coach, og da får du planen og øktene synkronisert med klokka.
Treningsfunksjoner og aktivitetsmåling
Selv om Forerunner 255 i hovedsak er markedsført mot løping, er det rikelig med forskjellige aktivitetsprofiler i klokka, over 30 displiner. Det vil si at du kan bruke den til både løping, sykling, svømming, ski, styrketrening og mye mer.
Det er i tillegg kommet det en kaller for multisport-funksjon, som gjør klokka relevant for triatleter. Med ett trykk på klokka kan du skifte aktivetsprofil. Når du er ferdig med svømming i triatlon, trykker du på klokka og den skifter til sykkelprofil.
I de forskjellige aktivitetsprofilene kan du sette opp totalt åtte forskjellige sider med seks datafelt per side. Hver aktivitetsprofil kommer satt opp med datafelter som er tilpasset hver enkelt aktivitet.
Klokka kommer med et rikt antall funksjoner, verktøy og former for aktivitetsmåling.
Den har alle standard-funksjonene som skrittelling, puls, kaloriforbruk og søvn. Disse parameterne brukes til å optimalisere analyser og veiledning klokka gir deg.
Kombinert med data fra treningsøkter, gir klokka deg tilbakemeldinger på hvilken status kroppen din har. Er den klar for harde økter, bør du restituere eller kan du være i ferd med å bli overbelastet.
Basert på flere funksjoner og verktøy, kan Forerunner 255 analysere deg og kroppen din enda nøyere.
For eksempel gjennom HRV-status. HRV står for hjertevariabilitet og er kort fortalt målinger av tiden mellom hvert hjerteslag. Variasjonen i disse målingene kan gi en indikasjon på hvor godt restituert kroppen din er, om du begynner å bli syk eller om du er stresset.
HRV-målinger er blitt mer og mer normalt å bruke også for idrettsutøvere på høyt nivå.
Ut ifra målingene gir klokka deg en score. Lav HRV, altså lav variasjon mellom pulsslagene, er «dårlig». Altså det kan bety at du er dårlig restituert, syk eller stresset. Jo høyere score, jo bedre rustet skal du være.
Disse målingene bruker klokka til å gi deg veiledning for treningen din, og så lenge du er i grønt felt, kan du trene som normalt. Er du lavere, anbefaler ikke klokka deg å trene. Det er selvfølgelig ikke noe du trenger å følge slavisk, men det er som sagt indikasjoner på hva status kroppen og helsen din er.
En annen, lignende funksjon, er Garmins Body Battery. Mens HRV-status bare tar i betraktning hjertevariabiliteten, bruker Body Battery flere parametre: Søvn (hvor mye REM-søvn du har, altså dyp søvn, vil øke scoren), pulsvariasjon, stress og aktivitet. Ut ifra det gir klokka deg en score mellom 0-100 prosent, som indikerer hvor mye tilgjengelige ressurser du har.
For kvinner kan en spore menstruasjonssyklusen sin ved å legge inn symptomer i appen, og få rådgivning basert på dette.
Funksjonen Health Snapshot er en rask metode for å få en slags indikasjon på hva status for kroppen din er. I løpet av to minutter måler du puls, pulsvariasjon, pulsoksymetri, respirasjon og stress, og får en tilbakemelding fra klokka.
Akutt belastning gir deg et bilde på hvor stor treningsbelastningen er på kroppen din nå, og hvordan klokka antar at den vil avta i tiden fremover. Training Load Balance bruker treningen fra de siste fire ukene og deler den inn i aerob lav, aerob høy og anaerob, og forteller deg hvilken intensitet den mener du bør prioritere i tiden fremover.
Hver eneste morgen får du også en morgenrapport. Der får du opp statistikk og score for nattens søvn, kalender og dagens mål (du kan deaktivere rapporten).
Nytt på Forerunner 255 er at den har fått gyroskop. Det gjør den bedre i stand til å gjenkjenne aktiviteter og repetisjoner, som ved styrketrening. Da teller den for eksempel antall pushups du gjør. Blir ikke antallet riktig, kan du rette det manuelt i Connect-appen senere. I appen kan du også finne styrkeøkter som du kan følge.
Styrkeøktene finner du under Garmin Coach, som gir deg personlig tilpasset treningsprogram, både for løping og sykling. Programmet og øktene er adaptive, så de justerer deg etter formen din.
Et annet nyttig parameter å kunne bruke i treningen sin er den integrerte løpskraften i klokka. Det vil si at klokka måler hvor mye watt du løper. Watt er en etablert målestandard i sykkelsporten og fungerer på lignende hvis som pulsmåling.
Det er en måte å måle intensitet på, men watt er en permanent variabel i motsetning til puls, som kan variere med dagsform og generell form, og watt er derfor en mer presis måleenhet for form og prestasjon.
Den eneste ulempen med den integrerte løpskraften i Forerunner 255 er at den krever et Garmin-pulsbelte eller RD Pod (løpsdynamikksensor).
Det er imidlertid andre, gode funksjoner en kan bruke for å både teste og måle form. Deriblant PacePro, en velkjent funksjon i Garmin-klokker. Den gir deg veiledning på tempoet ditt underveis i en økt. Eksempelvis en langkjøringsøkt du har satt opp til et visst tempo, eller en intervalløkt, hvor du på forhånd kan planlegge tempoet for hver enkelt intervall.
Klokka har også Virtuell partner. Da kan du konkurrere med tidligere økter, for eksempel i din favorittløype eller testrunde. Underveis vil klokka gi deg fortløpende tilbakemeldinger på hvordan du ligger an i forhold til den virtuelle partneren.
Har du forhåndslagde økter eller ruter, kan du til en hver tid følge med på diverse data. Hvor langt som gjenstår, ligger du foran skjema eller ei, høydeprofil for økta, oversikt over tid/distanse på intervaller og mye mer.
Én funksjon enkelte nok kan komme til å savne er Strava Live Segments, at klokka viser deg Strava-segmentene i området som du har favoritt-markert i Strava, og gjør at du kan løpe etter tidene satt av deg selv eller andre på disse segmentene. Denne funksjonen finner en på de dyrere Forerunner-klokkene.
Kart og navigering
Forerunner 255 er blitt oppgradert med multibånds-GNSS. Det vil si at den kan bruke flere frekvenser samtidig, som gjør at presisjonen på sporingen øker – spesielt i terreng hvor det kan være utfordrende å få et godt signal.
Når du kommer ut døra har klokka umiddelbart signal og du kan starte økta uten å bekymre deg for at du får dårlig sporing.
Nedsiden er selvsagt at det brukes en del mer batteri.
Klokka har ikke kart med typografi eller landskap, men du kan laste inn løyper på forhånd, og se løypa og posisjonen din i forhold til den.
Løypene kan du lage i Connect-appen eller laste opp en GPX-fil til appen, og som synkroniseres med klokka. Når du skal starte en økt velger du bare en løype. Der kan du også velge om du skal bruke løypa med PacePro for eksempel.
Har du valgt en løype å navigere etter får du sving-for-sving-instruksjoner.
Under en vanlig økt kan du også velge å navigere tilbake til start, og da gir klokken deg instruksjoner for hvilken retning du skal løpe for å ende opp der hvor du startet økta.
Puls
Forerunner 255 kommer med en optiske pulsmåleren som heter Elevate 4.0, som ble introdusert gjennom Garmin Venu 2, og har fått store lovord.
Vi har testet den optiske pulsmåleren opp mot pulsbelter og i snitt er den optiske pulsmålingen svært presis.
Som med andre optiske pulsmålere er det gjerne litt større variasjoner og en "treghet" i rapporteringen, men i snitt for øktene harmonerer pulsen ganske bra.
Den optiske pulsmåleren kan også måle oksygenmetningen i blodet. Den kan gi indikasjoner på om du har sykdom i kroppen eller sliter med å sove skikkelig.
Du kan velge om du vil ha målingen aktivert hele tiden eller bare i søvnfasen.
Batteritid
Som med andre klokker er det GPS-modusene som er det som tar majoriteten av batteriet på en klokke.
Garmin Forerunner 255 kommer med det Garmin kaller for Satiq-teknologi, som sørger for at klokka automatisk velger den satelittmodusen som er best for både presisjon og batterioptimalisering.
Klokka har oppgitt å kunne vare 14 dager i smartklokkemodus, 30 timer med standard GPS og 16 timer med multibånds-GNSS.
Vår opplevelse er at det i praksis stemmer godt med påstandene til Garmin. Vi har brukt multibånds-GNSS under trening, aktivert Bluetooth og hatt på sporing av puls og søvn.
Funksjoner som søvnsporing, pulsmåling og aktivitetsmåling har også vært aktivert.
Smartklokkefunksjoner
Forerunner 255 har støtte for varsler fra telefonen, slik at du kan lese pushvarsler du får på telefonen i sanntid. Enten det er SMS, mail, nyhetsvarsel eller lignende.
Med klokka kan du også kontrollere musikkavspilleren din, slik at du kan bytte spor eller starte og stoppe musikken/podkasten.
Med Garmin Pay kan du også sette opp kontaktløs betaling, slik at du slipper å drasse med deg bankkortet om du skal innom ei markastue eller butikken på veien.
Music-utgaven av klokka har i tillegg WiFi-tilkobling, men dette er for å kunne laste ned musikk til klokka.
Du kan også sette opp LiveTrack slik at de hjemme kan følge økta og dataene dine i sanntid og vite hvor du er, dersom det skulle skje noe. Med funksjonen Hendelsesregistrering kan du sette opp nødkontakter, og så lenge du er tilkoblet telefonen kan du kontakte hjelp ganske raskt via klokka, om noe skulle skje.
Konklusjon
Garmin Forerunner 255 er en utrolig god klokke, som leverer på alle områder og bør uten problemer forbedre treningshverdagen til både nye og erfarne løpere.
I en hektiske hverdag kan det være vanskelig å finne frem kreativiteten, når treningen skal planlegges eller ei økt skal gjennomføres. Med Forerunner 255 får en daglige forslag til treningsøkt, basert på et godt datagrunnlag.
Skal du komme deg i form til et løp eller konkurranse, har du gode forutsetninger med de funksjonene Forerunner kan tilby.
Klokka gir nøyaktige GPS-sporing og lynrask tilkobling til satelittene når en skal starte en aktivitet. Pulsmålingene er også veldig presise.
Vi kan varmt anbefale Forerunner 255.
Hva er alternativene?
Er løping ditt hovedfokus, trenger du antagelig ikke noe mer enn det som Forerunner 255 tilbyr. Men du finner dyrere klokker, med noen flere funksjoner.
Deriblant Music-versjonen av klokka, dersom du ønsker offline streaming. Ønsker du skikkelig navigasjon med kart OG offline musikk, kan du gå opp til Forerunner 945, men da må du opp i 5549 kroner veiledende.
Ser vi til konkurrentene, har Polar Pacer Pro veldig mange lignende funksjoner og verktøy som Forerunner 255. Vi har ikke testet den klokka, men den har både søvnsporing og verktøy som måler treningsbelastning, samt mulighet for å sette opp økter og programmer basert på dette. Den ligger noen hundre kroner lavere i pris også.
Synes du at Forerunner 255 er for kompleks og omfattende til ditt bruk, har Polar en enklere versjon, Polar Pacer (2499,- veil.), mens Coros har Pace 2 (2200,- veil.). De er mindre og lettere, men er uten like solid GPS-sporing eller kart. De har likefullt omfattende treningsverktøy og -analyse.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.