Polar Grit X Pro er den finske pulsklokkespesialistens dyreste og mest robuste klokke. Den er spekket med gode treningsfunksjoner, men vi synes den skiller seg for lite ut i mengden, også blant Polars egne klokker.
Polar Grit X Pro er toppmodellen til Polar, som skal ta opp kampen med Garmins dyrere og bedre klokker, men den ligger vesentlig lavere i pris enn dem.
Klokka har imidlertid færre funksjoner. Hva betyr det for klokkas prestasjon i praksis?
Grit X Pro har en veilendende pris på 5499 kroner, men selges flere steder til en tusenlapp mindre, altså 4499 kroner.
De viktigste funksjonene til Polar Grit X Pro:
Designet for tøff bruk med safirglass
Lang batteritid (opptil 100 timer i trening med strømsparingsmodus)
Sving-for-sving-navigasjon
Trenings- og restitusjonsanalyse
Søvnsporing og -analyse
Pulsmåling på håndleddet
Integrert løpskraft (watt)
Musikkstyring
Smartvarsler fra telefon
Litt stor
Klokka er ikke blytung, men den er fremdeles relativt stor. Sammenlignet med budsjettklokka Polar Pacer, som har et bruksområde retter mer mot løping, er den dobbelt så tung.
Grit X Pro er likevel relativt volumniøs, men inntrykket er at den er veldig robust bygget.
Pulssensoren på undersiden av klokken er imidlertid bygget litt utover på klokka, som kan gjøre at det føles som klokka trykker litt ned mot håndleddet om du strammer den for hardt.
Utover det er klokka i all hovedsak veldig behagelig på hånda. Silikonbåndet er behagelig og fleksibelt, med to bånd for å holde den løse delen av reima på plass.
Klokka kan styres gjennom både touchskjerm og fysiske knapper. Vi opplever av touchskjermen tidvis er litt treig, som er litt irriterende, men ikke et stort problem.
Det er fem fysiske knapper. På høyre side har du hovedknappen i midten, som også er farget rød, som brukes som kommandoknapp, mens de to øvrige er for å trykke seg opp og ned.
På venstre side er det to knapper: Øverst for lys/meny, nede for å gå tilbake/åpne hovedmenyen.
Knappenes funksjoner kunne vært litt enklere og tydeligere. Det er ingen markeringer som tilsier hva knappene gjør og det er ikke alltid helt intuitivt.
Når du for eksempel skal i gang med en treningsøkt, starter du økta med den røde hovedknappen, men det er ikke samme knapp som pauser økta, det er den nedre knappen på motsatt side. Når du skal i gang igjen, er det hovedknappen som starter økta.
At det er så mange knapper gjør imidlertid musikkstyringen veldig enkel og grei. Start/stopp, bytt sang, og så videre er også godt synlig på skjermen, så den er lett å betjene. Minuset er selvsagt at du ikke har muligheten til offline musikkavspilling, du er nødt til å være tilkoblet telefonen.
Funksjoner og aktivitetsmåling
Klokka setter du enkelt opp med telefonen din gjennom Bluetooth og Polar sin app Flow. Gjennom appen går oppsettet av klokka raskt, og i appen kan du tilpasse klokka slik du ønsker.
Eksempelvis kan du sette opp hvilke datafelter du vil skal vises i løpemodus, sykkelmodus, og så videre.
I alt er det mer enn 100 forskjellige aktiviteter (sporter) du kan velge blant, som har relevante dataskjermer for aktiviteten om valgt. Rent teknisk er det på de fleste ikke store forskjeller, som i at den ikke registrerer data på noen annerledes måte, men det blir lettere å holde oversikt over trening og aktiviteter.
Klokka har også multisport-funksjon, som vil si at om du driver med triatlon, kan du bytte aktivitetsprofil underveis i økta.
Er du en som løper/går mye i skog eller på fjellet, gjerne i ukjent terreng og ønsker en klokke som du har muligheten til å navigere etter, må du vurdere hvor viktig det er for deg.
Klokka sin GPS er veldig nøyaktig i sporingen, men den har ikke noe kart å navigere etter.
FORHÅNDSLASTET: En økt lagt inn gjennom app/nettleser er klar til å startes med navigering.
OVERSIKT: På de forhåndslastede øktene kan du blant annet se høydeprofil og legge inn påminnelse om å drikke og spise.
Den eneste måten å få navigasjon på er med en forhåndslastet rute, som klokka bruker koordinater og GPS å navigere etter. Du får såkalt sving-for-sving-navigasjon, og bare et spor på sort bakgrunn på klokka.
Den vil fortelle deg når du skal svinge og når du er ute av kurs og i hvilken retning du skal for å finne tilbake til ruta din, men går du deg vill kan du ikke se terrenget rundt deg på klokka eller hvor nærmeste vei eller lignende er.
Det du imidlertid har er «tilbake til start»-funksjon, så du er ikke helt fortapt, om du skulle rote deg bort. Da vil klokka fortelle deg hvilken retning du skal i, for å komme deg tilbake dit du startet.
Selv om den er underlegen Garmin, har den en rekke gode og relevante funksjoner for løping og trening generelt. Mange av den finner du også i langt billigere Polar Pacer.
«Løpstempo» er spesielt relevant for aktive løpere. Her kan du sette opp en tid du ønsker på en viss distanse, og klokka vil fortelle deg hvordan du ligger an i forhold til målet. Eksempelvis at du vil løpe 10 kilometer på 40 minutter. Dessverre kan du ikke velge ut ifra minutter/kilometer, så du må eventuelt bruke hoderegning eller kalkulator for å finne ut ha f.eks 4 minutter/kilometeren tilsvarer.
I Polar Flow-appen kan du både planlegge treningen din og sette opp spesifikke økter, med konkret fartsmål eller skreddersydde intervalløkter. Polar har også egne treningsprogrammer, som du velger ut ifra nivået ditt, hvor du får forhåndslagde økter som overføres rett til klokka.
Disse må du imidlertid inn i nettleser for å finne, men når du har aktivert et treningsprogram er det bare å synkronisere klokka med telefon/app.
Ønsker du bare å ta treningen din fortløpende kan du bruke klokkas Fit Spark-funksjon. Der får du hver dag forslag til treningsøkter, basert på trenings- og søvnhistorikk.
Disse treningsøktene er alt fra en rolig løpeøkt til intervalløkt til styrke/basistrening, hvor den også har forslagene til øvelser illustrert og animasjoner som viser hvordan øvelsene gjennomføres.
Du kan også gjennomføre pusteøvelser med veiledning fra klokka, du kan sette på drikke- og spisepåminnelser, samt løpstest, gangtest og sykkeltest, for å måle form- og treningsnivå.
Ellers har den de mest grunnleggende som skritteller og kaloriforbrenning.
Trenings- og restitusjonsanalyse
Selv om klokka ikke måler seg med Garmin i mengde funksjoner, så gjør den opp for det med dybden og kvaliteten på de funksjonene den har.
Pulsmålingen legger utgangspunktet for mange av funksjonene, og vi synes den er imponerende presis, men gir mer ustabile målinger enn et pulsbelte vil, selv om gjennomsnittet ikke er langt unna pulsbeltet, når vi testet.
I første rekke av treningsverktøyene står Training Load Pro, som bruker alle parametrene den kan oppdrive – treningsøkter, puls, søvn og så videre – til å avgjøre hvilken belastning kroppen din er under.
Klokka forteller dette på en forståelig måte, og gir klar beskjed om den mener du er overbelastet. Verktøyet legger også grunnlaget for øktanbefalingene til klokka.
Herfra kommer også Recovery Pro på banen, som spisser tilbakemeldingene. Den rådgir deg på du er restituert for kardiotrening (utholdenhetstrening), basert på puls, søvn og stress, og svarer du på spørsmål om muskelsårhet og opplevd søvnkvalitet, vil tilbakemeldingene kunne bli bedre.
Disse dataene har du til en hvert tid tilgjengelig på hovedskjermen, hvor du kan bla i flere urskiver, som gir deg andre data. Blant annet for søvn.
Her får du oppgitt en søvn-score, du får rangering av dyp og lett søvn, og søvnanalysen går enda dypere enn som så. Du får også det som kalles for ANS-verdi, som forteller noe om hvor mye det autonome nervesystemet ditt har roet seg i løpet av de første timene med søvn.
Klokka forteller deg også om hvordan du har sovet over en lengre periode, så du lettere kan vurdere om natten med dårlig søvn bare var et engangstilfelle eller ei.
Jo lenger du går med klokka og jo mer data den får tilgjengelig, jo mer nøyaktig skal den kunne være i sine analyser.
Synes du skjermen blir litt for liten for å scrolle gjennom alle dataene, er de veldig fint og enkelt presentert i appen.
Der kan du også analysere hver enkelt økt. Her vil du også kunne lære mye om hvordan økta gir utslag på deg. Gjennom Energikilder vil klokka gjøre et anslag på hvilke type energi du har brukt underveis, om det er mye karbohydrater og lite fett, eller omvendt.
Det vil kunne hjelpe deg med å gjøre en bedre jobb både i etterkant av økten, men også inn mot lignende økter senere.
Konklusjon
Polar X Grit Pro er utvilsomt en solid og bra klokke. Først og fremst som følge av sine eminente trenings- og restitusjonsverktøy, som er ekstremt gode med tanke på å bli i bedre form, og lære mer om hvordan kroppen fungerer.
Utover det har den de fleste funksjoner vi minimum forventer av en slik klokke, og de fungerer fint og den har bra pulsmåler og GPS-sporing.
Samtidig blir den verken fugl eller fisk. Kanskje mest som følge av at Polar har Polar Pacer, Polar Pacer Pro og Polar Vantage-serien, som har veldig mange av de samme funksjonene og verktøyene.
Store deler av forskjellen ligger i hvordan klokkene er bygget rent fysisk. Grit X Pro er større både i volum og vekt, men er bygget i mer slitesterkt materiale og skal tåle tøffere bruk. De øvrige klokkene er lettere og nettere, og mer strømlinjeformet mot løping, sykling, svømming og så videre.
Så for all del, om du trenger en klokke som skal tåle litt juling er Grit X Pro en klokke som vil leve opp til forventningene. Men samtidig synes vi den burde skilt seg enda mer ut fra de andre Polar-klokkene, og kanskje heller hatt flere navigasjonsfunksjoner og kart.
Vi regner med at Polar har hakket hvassere klokker, som i større grad tar opp kampen med Garmins toppmodeller, i planene sine.
Alternativer
Flere av klokkene vi nevner over i konklusjonen er åpenbare kandidater, dersom du ønsker lettere klokker med de samme funksjonene. Da vi testet Polar Pacer i vår, imponerte den med tanke på pris og funksjoner.
Det er også flere Garmin-klokker som er aktuelle å vurdere.
Grit X Pro, som har en vekt på 79 gram, ligger omkring Garmins større og dyrere klokker som Garmin Fenix 7X Solar (89 gram, 79 gram for standardutgaven) i vekt, mens Garmins nye Forerunner 965 (veil. pris 7 699,-) er en del lettere, på 52 gram. Begge disse to har kartfunksjon.
Suunto 9 Peak Pro (veil. 4 999,-) har ikke innebygd kartfunksjon, men sving-for-sving-navigasjon, slik som Grit X Pro, og er hakket lettere, 64 gram.
Testkarakterer forklart:
1/10: Produktet er dumt, dårlig og kan være farlig. Dette er på grensen til svindel.
2/10: Produktet fungerer dårlig, ikke etter beskrivelsen og er mer frustrerende enn moro. Produktet også være farlig i bruk.
3/10: Produktet fungerer dårligere enn forventet, og prisen kan ikke forsvares.
4/10: Produktet fungerer som beskrevet, men har mangler og er dårligere enn konkurrende produkter. Vurder heller bruktmarkedet
5/10: Produktet fungerer som beskrevet, men har feil og mangler som kan være mer frustrerende enn gøy
6/10: Produktet fungerer bra til bruken, men utmerker seg ikke sammenlignet med konkurrentene.
7/10: Produktet svarer til forventningene, men lite nyskapning og på snittet funksjonsmessig
8/10: Produktet er bedre enn gjennomsnittet. Dette produktet leverer over forventning, og overleverer på de fleste/ alle testkriteriene
9/10: Produktet er bedre enn det meste annet på markedet. Produktet er også nyskapende og trendsettende.
10/10: Produktet er det beste vi har prøvd innenfor gjeldende kategori. Produktet er helt fremst i utviklingen og vil være kategoridefinerende i lang tid fremover.
Vis mer
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.