Test av Suunto 9 Peak Pro – GPS og multisportklokke
Suunto 9 Peak Pro er den finske smartklokkeprodusentens forbedrede toppmodell og kommer med en rekke store lovnader. Tidligere har de ikke lykkes med batteritiden, men hevder nå en voldsom forbedring. Den er også blitt billigere. Vi har testet den nye GPS–klokken!
LEKKER: Suunto 9 Peak Pro ser veldig elegant ut, men er prestasjonen like bra som utseendet? Foto: Knut Andreas Lone
Suunto 9 Peak Pro
Pris: 4990 kroner
Vekt: 64 gram
Skjermdiameter: 30,4 mm
Skjermoppløsning: 240 x 240 pxl
Multibånd-GNSS: Nei
Satelitter: GPS, GLONASS, GALILEO, QZSS, BEIDOU
Batterivarighet: Opptil 21 dager som smartklokke, og fra 40 til 300 timer i GPS–modus
Høsten 2021 lanserte Suunto 9 Peak, som ble mottatt med delte meninger blant testerne. Noe var bra, noe var skuffende, og konklusjonen hos mange var at finnene var på etterskudd i markedet.
Allerede et år senere er de på plass med en oppdradering og et nytt flaggskip: Suunto 9 Peak Pro, som lover store forbedringer.
Svulstige beskrivelser som «fullt CO2–kompensert» og «den beste batterilevetiden på markedet» ble brukt i pressemeldingen da klokken ble lansert.
Her er noen av høydepunktene som Suunto lover med 9 Peak Pro:
Langt bedre batteritid
Ny, mer kontrastrik skjerm
Ny, raskere prosessor
Nytt brukergrensesnitt
Integrert løpskraft (wattmåling)
Ny pulssensor
Strava live–segmenter
Nye aktivitetsprofiler
Klokken kommer i to forskjellige varianter. En i rustfritt stål – som er versjonen UTE har testet og som koster 4 990 kroner veiledende – samt en titanium–versjon, som koster 6 290 kroner.
Utgaven i rustfritt stål finnes i fire forskjelliger farger: gull/hvit, havblå, sort og skoggrønn, mens titanium–versjonen kommer i to: sandgrå og matt sort.
Med en pris på 4 990 kroner er det altså 1 000 kroner rimeligere enn Suunto 9 Peak som ble lansert i fjor. En solid forbedring, som gjør klokken langt mer konkurransedyktig.
Harde fakta
Suunto 9 Peak Pro kommer med et robust silikon–reim, som er 22 mm bredt. Hver side av armbåndet har en liten knapp som lett løsner det fra selve klokken, slik at det kan byttes om det blir ødelagt eller du skulle ønske å piffe klokken opp med en annen farge på armbåndet.
Klokken manøvreres med touchskjermen pluss tre knapper høyre side. I hovedsak klarer du fint å sveipe deg rundt med touchskjermen, men dersom du har hansker eller lignende på, kan du også bruke knappene til å gjøre de samme handlingene.
SOLID REIM: Suunto 9 Peak Pro har et armbånd som både er robust og komfortabelt. Foto: Knut Andreas Lone
LETT Å BYTTE: Den lille knappen oppe til høyre på armbåndet løsner det enkelt fra klokka for bytte. Foto: Knut Andreas Lone
Når klokken er i aktivitetsmodus er det også knappene som gjelder for manøvrering, samt start/stopp. En ting som kan være uvant i starten er at man veksler litt mellom hvilken knapp som gir hovedkommandoen.
Eksempelvis: Når du starter en løpeøkt er det den midterste knappen som starter økten, mens skal du pause den underveis, er det knappen øverst. Når du så skal starte økten igjen, er det tilbake til den øverste knappen som kommandoknapp.
Knappene i seg selv er enkle å bruke.
Ladingen skjer i en liten, medfølgende dock, som er magnetisk. Du bare legger klokken oppå og så lader den. Veldig enkelt og greit, og vi hadde ikke noen problemer med ladingen i testperioden.
Når det kommer til spesifikke smartklokkefunksjoner, er de svært få. Du få varsler fra telefonen, men det er eksempelvis ikke mulig for lagring av musikk, men du kan skifte sang/spor eller pause/starte avspilleren din.
Når det kommer til aktivitetstyper er den forhåndsprogrammert med et utall muligheter, alt fra løping til klatring til stisykling og til og med dykking/snorkling. Klokka hevdes å være vanntett helt ned til 100 meter, men har ikke oppgitt noen IPX–rating.
I bruk
Vi har testet klokken en periode i november, hvor den har hovedsakelig har vært testet med løping som aktivitet, samt hverdagsbruk. Den har vært på testerens håndledd kontinuerlig i noen uker.
På håndleddet er den veldig behagelig og ettersittende, uten at den presser eller gnager på noe vis. Den løse delen av silikonarmbåndet festes med en slags knappefunksjon, som vi synes er veldig praktisk.
Du bare presser det som er en liten stålstang på enden av armbåndet ned i hullene, og så er det en avrundet mothake som holder den på plass.
Selve klokken er enkel å sette opp. Du slår den på ved å trykke på den øvre knappen, og deretter går du enkelt frem ved å velge språk og sette opp de grunnleggende innstillingene.
Sveip opp på hovedsiden for å komme til menyen i selve klokka, hvor du finner alt av generelle innstillinger og tilkoblinger. For å tilpasse klokken ytterligere gjør du det gjennom Suunto–appen (finnes i App Store og Google Play), som du enkelt kobler til gjennom Bluetooth.
App
I appen finner du alt du måtte trenge. Treningsøkter, statistikk over søvn, skritt per dag og så videre. Dette kan du også se på selve klokka, men da i mindre detalj.
Appen er veldig oversiktlig og intuitiv. Her finner du diverse interne apper som du kan aktivere og deaktivere, som for eksempel «ghost runner» som er en slags virtuell løpepartner/fartsholder, som du kan måle deg opp mot, dersom du eksempelvis har et mål om å holde et snitt på 5:00 per kilometer.
Du kan også sette opp forskjellige «sportsmoduser», som vil si datafelter, altså de dataene du ønsker skal vises under en løpeøkt (eksempelvis fart, snittfart, høydemeter, puls og så videre).
Et soleklart minus er imidlertid at man ikke kan modifisere de modusene som allerede ligger inne, man er nødt til å opprette en ny modus.
I appen kan du også koble deg opp mot andre tredjepartsapper, som for eksempel Strava. Kobler du deg opp mot Strava vil øktene dine automatisk lastes opp der, og du vil også importere ruter (løyper) du har laget i Strava, som du enkelt kan overføre til klokka.
Går du inn på hver enkelt treningsøkt kan du også gjøre gode og nøyaktige analyser både av puls, fart og kraft. Du kan dra gjennom kurvene og sjekke hvilke tall du hadde til en hver tid eller plukke ut runder (laps) hvor du ser nærmere på statistikken din.
Dersom du har flere forhåndslagde ruter i appen, eventuelt importert fra Strava, bør du gjerne sjekke om de er huket av for «Bruk i klokke» eller ei. Har du ikke bruk for dem i øyeblikket, fjern dem fra klokka. Hvis ikke tar synkroniseringen gjerne flere minutter.
Skjerm
Når du ikke aktivt bruker skjermen på klokka er den i låst modus, men trykker du på hovedknappen (den i midten) låses den opp og du kan deretter begynne å surfe deg gjennom det du måtte ønske.
Når vi sveiper er den svært responsiv og den skifter raskt til neste side eller opp eller ned. På hovedsiden kan du ved å tappe på skjermen også skifte mellom diverse statistikk som antall skritt, gjenværende batteri og treningstimer denne uken.
Skjermen er forsterket med safirglass, som skal være mer motstandsdyktig mot riper.
Det er relativt mye svart «luft» rundt selve skjermen, altså ubrukt skjermoverflate, som kunne vært utnyttet bedre. Skjermen er ikke den største, men vi opplever at den likevel er klar og tydelig, også i aktivitet.
Du kan også stille inn klokka slik at når du hever håndleddet for å se på klokka, så lyser skjermen opp, og du kan bestemme hvilken lysstyrke det skal være når du gjør dette.
Puls
Vi gjorde et par løpeturer hvor vi løp med to klokker: Suunto–klokken med håndleddsmåling og Garmin Forerunner 235 som var tilkoblet pulsbelte, for å sjekke om det er store differanser på pulsmålingene.
Når det kommer til snittpuls, lå Suunto–klokken bare noen slag under klokken med pulsbelte. Det store utslaget er at den er mer ustabil og har større variasjoner, mens pulsbeltets målinger er jevnere.
Men med så små differanser på snittpulsen, er altså håndleddspulsen relativt pålitelig i aktivitet og i minste fall en grei indikasjon på intensitet.
GPS-nøyaktighet og navigasjon
Klokken har den nye Sony GNSS–chippen, som har støtte for multi–GNSS, som vil si at den har muligheten til å benytte opptil 32 ulike satellitter fra ulike systemer.
Men i motsetningen til de fleste andre produsenter av pulsklokker lansert nylig, har den ikke multibånds–GNSS – altså å kunne benytte flere frekvenser samtidig (og følgelig ha større nøyaktighet).
Når vi setter klokken i aktivitetsmodus opplever vi å raskt få GPS–kontakt. Klokken virker å være veldig presis under aktivitet. Sammenlignet med Garmin Fenix 6 Pro er variasjonene små i GPS–sporet.
De eneste klare avvikene vi har sett på GPS–sporet er ved tilfeller som underganger eller under broer, men det er ikke snakk om mye.
Dessverre er det ikke noe innebygd kart i klokka. Du kan se sporet ditt på skjermen, se digitalt kompass og bruke funksjoner som ved tilbake til start eller ha forhåndslagde ruter, men altså ikke se terrenget, veier eller referansepunkter rundt deg.
Har du lagt inn forhåndslagde ruter (som kan lages i Suunto–appen eller importeres automatisk fra Strava) vil du få instruksjoner om veivalg fortløpende.
Aktivitetsmåling
Klokka har en rekke diverse funksjoner for hverdagen. Den som en vanlig bruker nok er mest opptatt av i hverdagen er kanskje skrittelleren.
Den forrige Suunto 9 Peak fikk en del kritikk for at skrittelleren ikke holdt mål, og ting kan tyde på at den ennå ikke er helt pålitelig. Målt opp mot et par andre Garmin–klokker viser den på generell basis gjerne et par tusen skritt mer per dag, og enkelte dager enda mer enn det.
En ganske tydelig indikasjon på veldig raus skrittelling var en 45 minutter en morgen, hvor det var laging av matpakker, påkledning av unger og generelle husoppgaver som ga hele 1000 skritt. Enkelte ganger har også en time på sofaen med litt bytting av sitte/liggestilling gitt 100–200 nye skritt.
Når det kommer til søvn er den ganske nøyaktig med tanke på når man sovner og våkner. Klokka gir en prosent på hvor bra søvnkvaliteten var. Hvorvidt dette er nøyaktig er vanskelig å si.
Klokka settes opp med et tidsrom hvor det er sannsynlig at du sover, typ fra 22.00 til 07.00, som skal gjøre det lettere for klokka å identifisere når du sovner. Skulle du sovne en time på sofaen etter jobb, sliter klokka dessverre med å registrere dette.
OKSYGEN I BLODET: Klokken måler oksygennivået ditt når du sover. Foto: Knut Andreas Lone
SNIKSKRYT: Undertegnede, som akkurat er gått inn i 30–årene, er fornøyd med treningsalderen klokken hevder. Foto: Knut Andreas Lone
STRESSA?: Suunto kan i hvert fall gi en indikasjon på hvordan kroppen din føles. Foto: Knut Andreas Lone
I tillegg har den funksjoner som stress og oksygen i blodet (som begge gir en indikasjon på energinivå og restitusjon), pulsgraf for de siste timene, samt fitnessnivå. Disse er tilgjengelig på klokka til en hver tid, om man har aktivert disse funksjonene.
Fitnessnivået som Suunto–klokka oppgir etter noen ukers bruk samsvarer ganske bra med det Garmin–klokka til tester også har oppgitt.
En ting som er gledelig med klokka under trening, er den integrerte løpskraften, som spesielt gleder en syklist som er vant med å bruke wattmåler. Tidligere måtte man ha en ekstern brikke, montert i lissene på skoa, for å måle dette, men både Garmin og Polar har allerede kommet med dette integrert i sine nyeste klokker.
Integrert løpskraft vil si at du får ytterligere et parameter å måle løpsintensiteten din med. Du får oppgitt en kraft (watt) som indikasjon på hvor hardt du løper. På samme måte som puls, bortsett fra at watt er en permanent variabel, ikke slik som puls, som kan variere med dagsform og generell form.
Den integrerte løpskraften gir stabile og sammenlignbare målinger for økter med lignende intensitet og fart.
Batteritid
Det kanskje største salgspunktet til Suunto 9 Peak Pro er batteritiden, som skal kunne vare inntil 21 dager fra fullading ved bruk som smartklokke. I full GPS–modus vil den gi cirka 40 timer (altså i aktivitet).
Etter noen ukers bruk opplever vi at dette samsvarer ganske godt med virkeligheten.
Etter en fullading tok vi en oppsummering etter en ukes tid. Da hadde tester hatt klokken på en hel uke, og i tillegg til normal smartklokke–bruk også hatt tre treningsøkter med full GPS–modus.
Klokken har vært satt i flymodus noen ganger, blitt brukt til alarmer/vekkerklokke, stoppeklokke/nedtelling og litt diverse. Klokken var også mye tilkoblet telefon gjennom Bluetooth.
Etter en uke var det fremdeles oppgitt at det var 65 prosent batteri igjen på klokken, så da skulle den altså i hvert fall kunne vare en drøy uke til med tilsvarende bruk.
Konklusjon
Dette er definitivt en bra klokke. Den er behagelig og robust, og den ser også veldig bra ut. Ønsker du en klokke som passer godt til både uformelle anledninger og som treningsklokke, er den et godt valg.
Forskjellen fra fjorårets 9 Peak til Pro–utgaven er stor. Suunto har tatt store sprang med tanke på brukervennligheten til klokka og ikke minst batteritiden. Den er bunnsolid og med mindre du har helt ekstremt mye GPS–bruk, går det bra med tid før du trenger å bekymre deg for tomt batteri.
Appen er også veldig bra – detaljert og lett å bruke. At prisen er skrudd ganske signifikant ned gjør den også langt mer attraktiv enn tidligere.
Men selv om det er mye som er bra med klokka, og Suunto føle seg noen steg nærmere varmen fra konkurrentene i toppen, er det også en del som gjør at de ikke er helt konkurransedyktige ennå.
Ser vi til COROS Apex 2 Pro og Garmin Forerunner 955, som ligger omkring Suunto–klokka i pris, har begge disse større skjermer og innebygde kart.
Når en kjøper en klokke i denne prisklassen, er det gjerne ikke fordi den ser estetisk bra ut og har skritteller, men forventer man en god del. Selv om sportsmodusene er bra og mange, klokken er rask og brukervennlig, er det noe vanskelig å forsvare prisen relativt til de to ovennevnte konkurrentene. Da er det i hvert fall bra at Suunto har fått ned prisen en del.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.