Den kanadiske fotografen Paul Nicklen vokste opp side om side med inuittene på Baffin Island. Der han lærte seg å verdsette og forstå et barskt og iskaldt klima.

– Jeg har vokst opp med ville dyr siden jeg var ung. Det er der jeg føler meg hjemme. Det er i byen omgitt av trafikk og mennesker jeg blir redd. Villmarka er en sårbar, men en tolerant verden, sier han til UTE. 

Annonse

Den anerkjente fotojournalisten tar publikum med under vann og over isen og viser unike nærbilder fra Arktis og Antarktis, men han er også opptatt av hvordan klimaendringene påvirker levekårene for ville dyr. Boken hans, Polar Obsession, fikk hele fire «BBC Wildlife Photographer of the Year»-priser, og han er omtalt som en av de 40 mest innflytelsesrike naturfotografene noensinne.

– Jeg prøver å komme så tett på som mulig, og bli fortrolig med dyrene. Det gir en helt annen følelse, du kommer inn i bildet på en helt annen måte, sier Nicklen selv.

Han har vært i Norge flere ganger tidligere, og senest i januar var han på Svalbard for å fotografere isbjørn. Nicklen er spesielt opptatt av bjørner og en dedikert forkjemper isbjørnens overlevelse. 

– Isbjørner en perfekt ambassadør for den arktiske verdenen, og en veldig viktig del av økosystemet i Arktis. Stadig dårligere forutsetninger med smeltende is er en sterk indikator på klimaendringene vi står overfor. I alt jeg gjør er undertonen at vi må beskytte disse dyrene, sier Nicklen.

Førstkommende lørdag kan du høre han i Oslo Konserthus, hvor han forteller om sine 15 år i nærkontakt med ville dyr og hvordan han jobber. Måten han jobber på er ikke helt uten farer.

– Det er mange episoder. En gang ble jeg angrepet av en elefantsel på 2000 kilo som ville bite og drukne meg. Men det fører med seg mange gode opplevelser også, når man for eksempel følger en leopardsel over fire dager, sier Nicklen.

LES OGSÅ: Sirkus Stian

Skjermbilde 2014-03-17 kl. 21.15.16
Skjermbilde 2014-03-17 kl. 21.15.16

Paul Nicklen 

  • Fra Tisdale, Canada

  • Prisbelønt fotograf for sine bilder av ville dyr.