– Jeg har alltid likt å fotografere. Jeg og søster´n kjøpte vårt første kamera (for 19,90 kr) da jeg var ni år. Kamera var alltid med meg og interessen for fotografi ble bare stigende. Da jeg var 16 år begynte jeg på Oslo fotokunstskole. Året etter kom jeg inn på fotolinja på videregående og etter det overtalte jeg Morten Qvale til å ta meg inn som lærling. Etter to år som lærling hos Morten og Zone5 studios, fikk jeg svennebrevet som fotograf.

Hva er det som fascinerer deg med vann?

Annonse

Da jeg var 3 år begynte jeg på svømming, siden mamma var svømmeinstruktør. Etter det har jeg elsket vann. Var mer under enn over vann. Det var basseng hver uke om vinteren og om sommeren badet vi i ulike innsjøer. På sommeren betydde dessuten bading en befrielse fra pollenallergien, noe som gjorde at jeg elsket vann enda mer. Når jeg er i vann, så får jeg en indre ro og en glede som ikke kan måles med noe slik at nå bader jeg i året rundt.

Er vann krevende å ta bilder av? 

Vann er i konstant bevegelse, noe som både gjør det både interessant og utfordrende å fotografere. Med stadig skiftende lys og vann bevegelser så er det tilnærmet umulig å planlegge resultatet, men det er også en del av drivkraften og spenningen. Hvert bilde blir unikt. 

Har du et bilde du er spesielt glad i?

– Et bilde som skiller seg litt ut er et bilde jeg fotograferte en en dag da var 15 minus ute, tåka lå tett over fjorden og lyset var utrolig vakkert. I fjæra stakk tangen opp mellom isflakene og med tåka bakgrunn tok jeg dette bildet. Jeg liker det fordi det er så vart og at man ikke helt ser hva som skjer.

Har du oppdaget noe nytt etter at du begynte å ta bilder av og i vannet? 

– Ved å fotografere i vann får jeg kombinert mine to lidenskaper, bade og fotografere. Og at andre kan føle, gjennom bildene mine. Den friheten jeg føler med å være i vann, er veldig inspirerende. 

Hva legger du i begrepet drømmevann?

– Jeg er veldig glad i bilder man kan drømme seg bort i, bilder som skaper følelser. Jeg valgte temaet Drømmevann for fotoutstillingen min fordi jeg vil at folk skal drømme seg bort i bildene mine. At de ser ulike ting og får frem ulike følelser. Et bilde gir noen en indre ro, men samme bilde kan andre føle energien. 

Har du et drømmevann noe sted? 

– For fotografering så foretrekker jeg å være i sjøen, men for badingen sin del så elsker jeg å finne nye vann å bade i. Det trenger ikke å være store kulpen for at jeg lar meg friste og hopper ut. På tur inn i Roltdalen med nevøen min fant vi et lite badeland, men kulper og små fossefall som var helt fantastisk. Ellers er Raundalselva i Voss et sted jeg gjerne vil tilbake til.

raundalselva
FRITT FALL: Eventyrlige Raundalselva på Voss er godt kjent blant elvepadlerne og for rafting. Elva har sitt utspring i Aurland og Ulvik.

Fotokunst

Hvem: Trude Witzell

Bakgrunn: Fotograf/fotokunstner og lidenskapelig helårsbader.

Aktuell med utstillingen: Drømmevann på RomtilRom, Trondheim, 18. mars - 15. april.