Her er luftens konge!

Kongeørna er kanskje den råeste av alle luftens jegere. Den er marginalt mindre en havørna, men tar desto større byttedyr.

Sist oppdatert 6. februar 2020 kl 10.30
KONGEØRN: Inn for landing. Det tok tre år for naturfotografen å fange dette bildet. Foto: Audun Rikardsen
KONGEØRN: Inn for landing. Det tok tre år for naturfotografen å fange dette bildet. Foto: Audun Rikardsen

Vanligvis består menyen av ulike fugler, åtsler og mindre dyr som hare og av og til rev. Men den klarer også å ta dyr som er betydelig større enn dem selv, inkludert reinkalver og noen ganger også voksne reinsdyr.

Jeg har siden barndommen drømt om å kunne få fotografert ørn på kloss hold fra eget fotoskjul. Derfor bygde jeg sommeren 2015 et lite skjul bare 20 min gange ovenfor der jeg bor. Etter å ha lagt ut ulike åter kom det mye kråkefugler, men overraskende ingen ørn. Det ble etter hvert mange turer opp dit, og egentlig en perfekt måte å komme seg ut – og i form på.

Jeg ga aldri opp, og det skulle gå hele tre år før det endelig klaffet, og da til gangs. Jeg plasserte ut en bevegelsessensor som utløste kameraet når ørna var der.

Plutselig regjerte kongeørna der oppe i buska som jeg hadde plassert på kanten av et stup. Det ble et perfekt utkikkspunkt og det så nesten ut som den storkoste foran blitz-lyset og et konstant klikkende kamera! Etter noen tusen bilder, så satt endelig bildet jeg drømte om og jeg kunne la jubelen runge utover fjellet. At bildet etterpå ble kåret til verdens beste fuglebilde ble jo en skikkelig ekstrabonus. Det lønner seg å aldri gi opp!

NATURFOTO

Audun Rikardsen er en av Norges mest anerkjente naturfotografer og fast spaltist i UTE. Her forteller han om hvordan bildene hans blir til. Her finner du flere av bildene hans.

LES OGSÅ: Tett på ørna fra kajakken

Publisert 6. februar 2020 kl 10.30
Sist oppdatert 6. februar 2020 kl 10.30
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen