Spekkhuggere og knølhval

Jeg var usikker på om vi fikk oppleve kvalfest nå i vinter, men jammen startet ikke silda å sige inn i fjordene i Nord-Troms også denne gangen, tett etterfulgt av både spekkhuggere og knølkval!

Sist oppdatert: 29. november 2018 kl 11.39
spekkhuggerer og knølhval
SPEKKHOGGER: På jakt etter kveldssnop. Foto: Audun Rikardsen
Lesetid: 2 minutter

I fjordene utenfor Tromsø er det fortsatt stille, og det er nok i Kvænangsfjorden (ved Skjervøy) og i fjordene litt lengre nord det vil skje også i år. Festen er i gang igjen! 

Det er nå også like før mørketida senker seg over landsdelen her i nord, og snart kommer nok også fiskebåtene sigende inn i de samme fjordene for også å høste av havets sølv, silda. Dette er noe som tiltrekker seg enda flere kval, og særlig spekkhuggere. De samler seg rundt fiskebåtene får å få et «gratismåltid» på kvelden og natta.

Det er et fantastisk skue å ligge ved siden av fiskebåtene å se disse mektige dyrene boltre seg og skli som store skygger gjennom vannet i lyset fra lyskasterne på fiskebåtene.

Jeg ønsket å illustrere dette, og spurte en av fiskebåtene, Reinefangst fra Lofoten, om de kunne stille den kraftigste lyskasteren sin på skrå ned i vannet etter de hadde dratt opp nota.

Så var det bare å vente, og tilslutt kom en stor spekkhugger-hann sigende inn i «spotlighten»…

En fantastisk opplevelse, og som en stor bonus så fikk jeg nylig også premiert dette bildet i verdens mest prestisjefylte naturfotokonkurranse, Wildlife Photographer Of The Year.

Se flere av Audun Rikardsen sine fantastiske bilder

• Plass til en til? 

• Havørna – kystens konge 

Skjermbilde 2017-06-06 kl. 16.10.53
Skjermbilde 2017-06-06 kl. 16.10.53

Audun Rikardsen er en fotograf helt utenom det vanlige. Biologiprofessoren ved Universitetet i Tromsø har to ganger blitt kåret til årets nordiske naturfotograf. I denne spalten forteller han om noen av sine spektakulære bilder, og hvordan han har tatt dem. Les intervju med Audun her

Publisert 29. november 2018 kl 11.39
Sist oppdatert 29. november 2018 kl 11.39
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen