«Hvordan vil klimaendringene forandre norsk natur? Hva har skjedd allerede? Hvordan er status for global oppvarming? Klarer vi 1,5-graders-målet?»

Dette er sentrale spørsmål når Aftenposten tirsdag 22. oktober inviterer Aftenposten til sin årlige klimakonferanse, Klodenvår 2019. Årets program dreier seg om norsk natur, og arrangøren lover en magisk reise gjennom alt det den har å by på. Men på listen over talere står mange av dem som har fulgt tettest med på hva denne naturen nå gjennomgår: Nemlig naturfotografene.

Én ting har de alle felles: de er svært bekymret. De ser endringene som er i ferd med å skje. Arter som vandrer nordover eller forsvinner helt, natur som spises opp av utbygging og jordbruk, forurensning og forsøpling.  

Klodenvår 2019

Arrangør: Aftenposten Event

Hvor: Folketeateret i Oslo

Når: Tirsdag 22.10.19 kl. 18.00

Årets tema: Norsk natur

Fotograf og dykker Lill Haugen skal snakke om hvordan forsøpling og stigende grader påvirker livet under vann. Foto: Lill Haugen
Fotograf og dykker Lill Haugen skal snakke om hvordan forsøpling og stigende grader påvirker livet under vann. Foto: Lill Haugen

Blant de som skal holde foredrag og delta i samtalen er Lill Haugen, Tom Schandy, Orsolia og Erlend Haarberg og Ulf Myrvold og Audun Rikardsen, biologen som nylig vant nok en pris i konkurransen Wildlife Photographer of the Year. Dette er trettende gang Rikardsen, biologen som er mest kjent for sine portretter av marint liv, vinner en kategori i konkurransen som holdes av Natural History Museum. 

Til NRK forteller Rikardsen at han er stolt av fotografiet antakelig er det i konkurransen med lavest karbonavtrykk.

– Det er tatt like ved der jeg bor. De eneste utslippene er fra pusten min, svette og bannskap jeg brukte på å løpe opp og ned fjellet i løpet av tre år, sa Rikardsen til NRK, mens han var i London for å motta prisen i forrige uke.

«Laksen trekker lenger nordover, og det blir lengre å vandre når den skal tilbake til elven den ble født i.»
Audun Rikardsen, naturfotograf

VERDENSKJENTE MOTIVER: Audun Rikardsen er særlig kjent for sine undervannsfotografier, her av en spekkhogger. Foto: Audun Rikardsen
VERDENSKJENTE MOTIVER: Audun Rikardsen er særlig kjent for sine undervannsfotografier, her av en spekkhogger. Foto: Audun Rikardsen

Rikardsen mener at endringene i norsk klima er bekymringsverdige, også der de er mindre synlige; i havet.

– Jeg ser tydelig konsekvensene av at havet er blitt varmere. Laksen trekker lenger nordover, og det blir lengre å vandre når den skal tilbake til elven den ble født i. Spesielt de sørlige bestandene sliter. Varmere hav gjør at nye arter spres lenger nordover. Silda trekker nordover. Hvalene svømmer etter, mens fuglene i fuglefjellene i sør vil få problemer når sildelarvene blir borte, uttalte han til Aftenposten.

Konferansen åpnes av klimajournalist Ole Mathismoen, som nylig ga ut boka Trettitre norske trær og hva de har vært vitne til, sammen med fotograf Stig B. Hansen.