Hjem
 / Møte med kjemper i Vestfjorden

Møte med kjemper i Vestfjorden

KVAAAAL! Brølet til meg og kompisen min runger langt utover Vestfjorden. Foran oss reiser det seg noen vannfontener himmelhøyt opp i været, og vi skjønner at dette ikke dreier seg om noe lite dyr.

Sist oppdatert 16. september 2019 kl 09.00
finnkval audun rikardsen
FINNKVALEN: Rett foran oss har vi verdens nest største dyr som noen gang har levd på jorda, større enn alt av dinosaurer og bare slått av blåkvalen som er den aller største.Foto: Audun Rikardsen

Fy f… det er finnkval, roper vi nesten i kor, og panikken sprer seg i båten. Rett foran oss har vi verdens nest største dyr som noen gang har levd på jorda, større enn alt av dinosaurer og bare slått av blåkvalen som er den aller største.

Finnkvalen kan bli opptil 26 meter lang og veie 80 tonn, en enorm koloss.

Les også: Audun Rikardsens bildehistorie om spekkhoggere

Jeg var på vei fra hjemkommunen min Steigen i Nordland og over Vestfjorden i båten min med kurs mot Kabelvåg i Lofoten for å delta på NRK Sommeråpent, da vi helt uventet fikk oppleve dette.

Det er sjeldent å påtreffe den litt sky finnkvalen her, og plutselig har vi tre giganter rett foran oss. De er i tillegg tillitsfulle og kommer helt inntil min 8 meter lange båt, som plutselig føltes veldig liten.

Etter en stund ser vi flere enorme vannfontener i horisonten og vi anslår at det dreier seg om 20-25 dyr til sammen.

Vi er i ekstase og føler oss utrolig heldige som får oppleve dette i nesten fire timer før vi til slutt måtte dra, og bare såvidt rekker NRK-sendingen, men derimot ganske så oppgira og med en helt fantastisk og blodfersk historie å fortelle.

LES OGSÅ: Audun Rikardsens møte med knølhval i ishavet

Audun er biologiprofessor ved Universitetet i Tromsø og Norges mest prisbelønte naturfotograf, både nasjonalt og internasjonalt. I denne spalten presenterer han bilder av dyr og folk han har møtt.

Publisert 16. september 2019 kl 09.00
Sist oppdatert 16. september 2019 kl 09.00
Relaterte artikler
BADEBILDE: Trude Witzell elsker å bade, uansett årstid. Nå er hun aktuell med en fotoutstilling hun har kalt drømmevann.  Foto: Privat
Fotoutstilling om vann

Trudes flytsone

URBANT FRILUFTSLIV: Ukesvinner Therese viser at friluftsliv ikke utelukkende er forbeholdt skogen og fjellet med dette bildet fra Operataket. Foto: Therese Engen
Vinner av fotokonkurranse uke 4

Vinner av fotokonkurranse uke 4

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng  | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue