Dynafit Jotunheimen Challenge starter på Glitterheim nordøst i Jotunheimen, og fortsetter over både Glittertind (2452 moh.) og Galdhøpiggen (2469 moh.). Målgang blir på Juvasshytta. 

Distansen på Dynafit Challenge Jotunheimen blir omtrent 36 kilometer og 3500 høydemeter.  Det er lagt opp til mellomstasjoner på både Glittertind og Galdhøpiggen. 

– Det bør være løpsterreng. Det er T-merket rute hele veien og løpet følger sommertraseen. Det er mange som har gått Glittertind og Galdhøpiggen på en dag. I Jotunheimen finnes det ikke noe tilsvarende løp, og vi tenkte at det ville vært artig å få i stand noe slikt over de to høyeste fjellene i Nord-Europa, sier Knut Vole.    

glitterheim dnt jotunheimen
GLITTERHEIM: DNT-hytta ligger flott til i Veodalen. Foto: Louise Franklin

Deltakerne vil videre følge den vardete ruta opp til Juvasshytta i stedet for over Styggebreen. 

 – Vi unngår breen, det har med sikkerheten å gjøre, forklarer Vole. Fordi storde deler av løpet foregår i nasjonalparken, må det søkes løyve om å få arrangere et slikt løp. De fikk egentlig tillatelse i 2020, men ble utsatt på grunn av pandemien.

Nå har de fått godkjenning for ett år, og interessen foreløpig har vært enorm.  Knut tror tidspunktet med den første helga i juli erfaringsmessig bør passe bra, med tanke på snø og værforhold.  

– Det er slutt på årstidene. På Glittertind ligger det snø hele året, mens på sommerruta er det stort sett bart hele året. Store deler av sommerruta til Galdhøpiggen er bar hele året, mens det på vinterrutene er godt skiføre. Det er ikke uvanlig å gå på beina på Glittertind om vinteren, heller, sier Vole.  

En ny klassiker?  

De største konkurransene går lengre sør i Europa, men mye tyder på at pandemien har blitt en større øyeåpner for mulighetene som finnes i egen bakgård og i eget land.  Det er ikke første gang det arrangeres fjelløp i Jotunheimen. I 2017 gikk Jotunheimen Xreid fra Turtagrø via Fanaråken, Vetti og Tyinholmen til Beitostølen. Xreid arrangeres på ulike steder fra år til år, og er lagt til Femunden i 2021. Besseggløpet, med start fra Memurubu til Gjendesheim er Norges eldste fjelløp.  

– Jeg tror det er en veldig interesse blant mange for å få gjort noe, etter mange avlyste løp i året som har gått, og vi håper det lar seg gjøre. Det blir en maksgrense på xx deltakere. På grunn av nasjonalparkhensyn er vi ekstra strenge med søppel underveis, det kvalifiserer til disk, sier Vole.     

 

fjelløping i jotunheimen
FJELL-PROFIL: Dynafit er hovedsponsor for det nye fjelløpet. Her fra Besseggløpet i 2019. Kjell M. Berli i fint driv. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Merker økt løpsinteresse i fjellet  

Glitterheim ligger på flott til i Veodalen, 1387 meter over havet. Hytta er utgangspunkt for turer til Glittertind, Natugardstinden, Memurutinden og det pleier å være breføring på Veobrean. Glitterheim inngår også i Høgruta i Jotunheimen.Normalt har DNT-hytta kapasitet til å ta imot 180 overnattingsgjester, men slik korona-forholdene er nå er 80 gjester maksimal kapasitet.  
Vole har merket en økning av folk som skal på joggetur i fjellet.

 – Særlig de to siste årene. Jeg var skeptisk da de første kom, jeg må få lov til å si det. Det hjelper ikke å være i god form og ha lite utstyr om det er uvær, det er ikke for alle. Men det er fortsatt fra hytte til hytte som gjelder, og det er hyggelig at de benytter seg av det og ikke må på en topp. De tar til gjengjeld flere dagsetapper om gangen. I fjor var det naturlignok mye nordmenn, sier Vole. 

glittertind fjell i jotunheimen
GLITTERTIND: Norges nest høyeste fjell. Foto: Louise Franklin

Han håper og tror at Dynafit Jotunheimen Ultimate Challenge vil fenge ivrige fjelløpere.  

 – Det er et unikt løp ved at det går over de to høyeste toppene i Europa, og over fjell som mange har et forhold til. Jeg har lekt med denne tanken i ganske lang tid. Vi er en gjeng i Lom som har arrangert mange ting opp gjennom. Jeg har vært med å arrangere både NM i friidrett og telemark og Lomseggen opp, men jeg har aldri opplevd tilsvarende interesse som for dette løpet, sier Vole.  

Påmeldingen åpner mandag 1. mars.