Jeg elsker fjelløping og fysiske aktivitet i friluft. Da jeg fikk ideen om å løpe fra Norges laveste til høyeste punkt på et døgn, tenkte jeg at dette er en utfordring jeg må prøve å gjennomføre.

I fjor høst la jeg og to kamerater avgårde fra Øvre Årdal med sikte om å nå Galdhøpiggen samme dag. Turen viste seg å bli en fantastisk naturopplevelse med enorme kontraster fra fjord til fjell.

Vi startet ut med sommertemperaturer i frodige Utladalen tidlig på morgenkvisten, og nådde toppen av Galdhøpiggen i snøvær samme kveld.

En slik tur byr på store naturopplevelser og enorme kontraster fra fjordklima til Norges høyeste fjell.

ØVRE ÅRDAL - GALDHØPIGGEN - SPITERSTULEN

  • Start: Øvre Årdal

  • Høyeste punkt: Galdhøpiggen 2469 moh.

  • Høydemeter: Ca. 4700

  • Lengde: Ca. 75 kilometer (Øvre Årdal - Galdhøpiggen - Spiterstulen)

  • Tidsbruk: Ca. 18 timer

  • Ruta kan også fordeles over tre dager, og kan naturligvis også gjøres som en gå-tur: Dag 1: Årdal til Skogadalsbøen, dag 2: Skogadalsbøen til Leirvassbu, dag 3: Leirvassbu–Galdhøpiggen-Spiterstulen/Krossbu.

  • Sesong: juni-oktober

Les også disse sakene for mer inspirasjon til løpeturer Løpetur rundt Skarvatnet & Stiløping i Oslo

Turbeskrivelse 

Ruta starter ved Øvre Årdal og følger DNT-merkede stier hele veien. Første del av traseen går på asfalt og følger elva Utla i slakt terreng inn til Vetti gård. Herfra starter en bratt stigning opp til toppen av den spektakulære Vettisfossen, før det slaker ut bort til den ubetjente DNT-hytta Ingjerdbu.

Videre fortsetter stigningen forbi Fleskenoshaugane (985 moh.), før det går nedover mot den betjente DNT-hytta Skogadalsbøen. Videre herfra går terrenget slakt oppover innover Storutladalen helt inn til den betjente DNT-hytta, Leirvassbu.

Videre herfra er terrenget først flatt før det bikker slakt nedover mot den betjente turisthytta, Spiterstulen. Herfra starter siste bratte stigningen opp til selveste Galdhøpiggen.

Nå skal 1450 høydemeter bestiges, fordelt på litt over 6 kilometer, før toppen av «Norges tak» nås. Det går en nyryddet, bred og godt merket sti helt til toppen. 

På toppen av Galdhøpiggen ligger Pigghytta. Her serveres det varm drikke, suvenirer og enkel mat i sesongen. Underveis passerer man fire betjente og en ubetjent (Ingjerdbu) hytter hvor man kan overnatte.

Dermed kan du gjøre den på flere døgn også, et godt alternativ er å dele opp turen i tre dager. 

Gjermund Nordskar

Gjermund T. Nordskar

Gjermund Nordskar er ivrig fjellmann med både løpesko og ski. Han har flere topplasseringer i løp og renn. Han har vunnet Xreid tre ganger på rad, og han har også skrevet boka Til topps i Norges nasjonalparker – 37 fjell på 80 dager