Jeg har løpt en del helmaraton, et par sekstimers løp, samt Romeriksåsen på langs.

Høsten 2015 bestemte jeg meg for at nå må det handles, for utstyret er den største terskelen.

Det er mye nytt utstyr som må kjøpes inn. Sovepose, liggeunderlag, telt, sekk og kokeapparat må alt være ultralett for løping.

I fjor vår begynte jeg å løpe med en kollega, Tommy Armani, som trente for å komme under tre timer på helmaraton. Jeg luftet planen min med han, og han bestemte seg for å bli med.

Planen var å dra fra jobben i Nydalen i Oslo, ta toget til Grua, og løpe gjennom Nordmarka tilbake til Nydalen. 

Løypa endte opp med å bli: 

Fredag: Grua - Mylla - Trantjern - Gjerdingen - Rajebråten - Gjerdingen – Dam –Katnosa på fredag. Distanse: 27 kilometer.

Lørdag: Katnosa – Sandungen – Hakloa - Bjørnsjøen- Bjørnholt- Hammeren- Nydalen. Lengde: 32 km. 

Vi løp Myllavegen fra Grua Stasjon og opp til Mylla. Dette er god asfaltvei, og veldig mye oppover. Hvis man vil spare tid og krefter så kan det være en ide å ta taxi fra Grua til Mylla. Likevel er det en fin tur.

 (Artikkelen fortsetter under bildet)

3
3

CAMP: Teltplass i stien mellom Katnosa gård og Katnosadammen. Foto: Arne Petter Omholt

Utstyr Arne Petter

 • Sekk: Osprey Talon 33

 • Telt: Hilleberg Enan

 • Sovepose: Marmot Helium

 • Liggeunderlag: Thermarest NeoAir Xlite Regular

 • Kokeapparat: JetBoil Minimo

 • Løpesko: La Sportiva Ultra Raptor GTX

Turen gikk videre langs sørsiden av Mylla til Trantjern og videre til Gjerdingen. Dette er et fantastisk fint område. Skog, utsikt, sauer, rett og slett Nordmarka på sitt flotteste.

Vi løp videre rundt nordsiden av Gjerdingen over Rajebråten til Gjerdingen Dam. Her er det noen brutale bakker, og jeg opplevde det som er vanlig i ultra-sammenheng.

Fra å være kongen på haugen ved Trantjern var jeg plutselig helt i kjelleren på Rajebråten. Da er det bare å kjøre på med sjokolade, og jogge rolig videre. Etter hvert ble livet til å leve igjen.

 

Utstyr Tommy

 • Sekk: Gregory Targhee 32l

 • Hengekøye: Ticket to the moon enkel, uten liggeunderlag

 • Myggnett

 • Sovepose: Bergans Senja Ice 195

 • Løpesko: Asics Gel-Nimbus 18

Fra Gjerdingen Dam løp vi veien til Katnosa, og teltet litt sør for Katnosa gård. En sommerkveld i fint vær ved Katnosa kan anbefales. Mye mygg, men utrolig fint.

Lørdag morgen gikk ferden fra Katnosa til Sandungen, og stien fra Sandungen til Hakloa. Denne stien tar vi neppe neste gang. Våt, gjørmete og kronglete.

Veien fra Hakloa til Bjørnsjøen er lettløpt. Det er en drøy bakke fra Bjørnsjøen til Bjørnholt, men da var vi så innstilt på vafler og skolebrød på Bjørnholt at det gikk lett.

Fra Bjørnholt til Hammeren er det nesten bare nedover, men det var tøft å komme seg fra Hammeren til Nydalen. Da begynte jeg å bli skikkelig sliten.

Men det er utrolig hva man greier med nok vann og jevnt og rolig tempo.

Se video fra turen:

 

1

Arne Petter Omholt (47): tobarnsfar fra Oslo, lidenskapelig langdistanseløper, daglig leder og selger i IT-bransjen

Tommy Armani (27): Singel sivilingeniør – eventyrlysten person som synes livet er best ute og er alltid på jakt etter nye og utfordrende naturopplevelser.