Vann– og vindtette løpejakker gjør at du kan få en helt fin løpetur selv i intenst regnvær. Hvis jakka er veldig lett og behagelig er den fin som vindjakke i oppholdsvær også, men ingen av skalljakkene i denne testen puster like godt som de fleste typer rimeligere, men ikke vanntette løpejakker.

En vindjakke i mikrofiber er både superlett, forholdsvis billig og har bedre pusteegenskaper enn jakkene i denne testen.

Annonse

Alle jakkene i denne testen skal være vanntette, vindtette og pustende. Alle er lette, og selv testens tyngste jakke er helt ok å ha med seg i sekken, selv om det er merkbar forskjell fra den til de letteste typene.

Jakkene har forskjellige membraner som sørger for vind- og vanntette egenskaper, og pusteegenskaper. Gore-Tex (i forskjellige varianter) er nok den mest kjente.

Tre av jakkene har den nye Shakedry-membranen fra Gore-Tex. Dette er en slags tolags variant av Gore-Tex sin Active-membran, og Shakedry er så skjør at produsentene fraråder å løpe med sekk utenpå denne membranen.

Dynafit har vært kreative for å få løse utfordringen med sekk og slitasje. Samtidig er Shakedry-jakkene lettest og puster best.

Jakkene bruker forskjellig, avansert teknologi for å få til superlett stoff som er vanntett, har noenlunde pusteegenskaper og en viss slitestyrke. Dette merkes på prisen, testens rimeligste jakke koster nesten halvparten av den dyreste.

For å sjekke vanntettheten i like forhold ble alle jakkene utsatt for en dusjtest: 30 sekunder i dusjen med hetta på og alle glidelåser lukket. Konklusjonen er at det er relativt små forskjeller i vanntettheten i jakkene, uavhengig av membran.

Gore-Tex jakkene puster dog bedre enn jakkene med annen membran og Shakedry-membranen er best av Gore-Tex sine varianter.

Pusteegenskapene ble satt på prøve på løpeturer i både vått og tørt vær, og særlig i varme og tørre forhold (altså forhold jakkene ikke er beregnet på) kjennes variasjonene i pusteegenskapene godt.

Alle ble testet på løping på stier både over og under tregrensen. Vindtettheten opplever vi som veldig bra på alle jakkene.