En god løpejakke må være lett og bevegelig. Den må beskytte deg mot vind, regn og kulde uten at den samtidig gjør at du svetter i hjel eller overoppheter.

Den bør kunne pakkes bort, eller tas med ved behov.

Annonse

Hva kjennetegner en god løpejakke?

Ikke alle jakker er like gode å løpe med. Passformen bør ikke begrense bevegelsene dine, samtidig som den ikke bør være for vid og posete og være i veien når du løper.

Hvis jakka har hette bør denne sitte godt på hodet, så ikke sidesynet begrenses. 

Mange foretrekker å løpe langs veien om høsten og vinteren, og da er det ofte en forutsetning med reflekser for å øke synligheten. Derfor har vi tatt med dette som et eget punkt for deg som løper i trafikken, eller på vei til eller fra skogen. 

Løping i skogen
MED NØDJAKKE: En liten, pakkbar jakke kan holde deg varm i pausene, eller hvis været slår om. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Ulike kvaliteter ved jakkene 

I denne testen har vi testet jakker i litt forskjellige kategorier.

Løping i skogen
ALL SLAGS VÆR: Løping kan gjøres året rundt. En god jakke er lurt. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Vi har testet de aller fleste jakkene i testen både i herremodell og damemodell. Noen av jakkene har vi bare testet i en versjon, enten fordi produsenten har egne modeller for damer og herrer, eller fordi leverandøren kun sendte oss en versjon av jakka.

Løping i skogen
ALLTID ÅPENT: Nordmarka er Oslos største treningssenter. Her er det alltid åpent. Foto: Kristoffer H. Kippernes

I testen har vi vurdert jakkenes funksjoner som lommer, hette, luftemuligheter og strammestrikker.

Vi har også vurdert jakkenes pusteegenskaper – dette har vi gjort i subjektive tester der vi har løpt med alle jakkene under de samme forholdene og kjent etter om hvor klamme og våte vi følte oss med de forskjellige jakkene.

Alle jakken har blitt veid av oss i de størrelsene jakkene har blitt testet i.

Løping i skogen
UT PÅ TUR: Løping i skogen er både sosialt og gøy, også i litt dårlig vær. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Ulike membraner

Jakkene i testen er laget av flere forskjellige materialer.  

SHAKEDRY: Vi har med tre jakker i Gore-Tex sitt nye vidundermateriale,.ShakeDry er Gore-tex sitt letteste og mest pustende vanntette materiale. Salomon S/lab 360, Arcteryx Norvan SL og Dynafit Ultra GTX er alle jakker i dette materialet.

PERTEX: Inov-8 sin Ultrashell Pro er laget i pertex, som leverer tilsvarende egenskaper som ShakeDry-jakkene.

DRI1/GORE-TEX ACTIVE: Jakkene fra Norrøna, Haglöfs og Rab Pacer er jakker i mer robust 2,5-lags materiale. Disse er like mye allsidige turjakker som rendyrkete løpejakker.

De to jakkene fra Craft skiller seg ut med ekstremt gode reflekser. Lumen Hydro er en ganske kraftig regnjakke, mens Lumen Subzero er en jakke-trøye for løping i tørre minusgrader.

Også Dæhlie-jakka er mest egnet til kjølige, tørre vinterdager. Også Gore-jakka i testen er fôret, men har et vannavstøtende ytterlag. Også denne er best egnet i minusgrader. 

De øvrige jakkene er alle jakker som vil beskytte deg både mot regn og vind, men som ikke har vannsøyle-toleranse som gjør at de kan regnes som helt vanntette, heller ikke isolerende fôr for kaldere dager. Noen av disse jakkene er på den andre siden lettere og/eller luftigere enn de fleste av de helt vanntette jakkene. 

Fakta om Gore-Tex Shakedry

Gore-Tex sitt ShakeDry-materiale er i motsetning til de fleste andre vanntette stoffer kun bestående av ett lag. ShakeDry-stoffet består kun av den vanntette membranen, uten et beskyttende nylonlag på utsiden, og uten et ekstra hudvennlig lag på innsiden. Dette gjør materialet superlett og veldig pustende, samtidig som det er helt vanntett og vannavstøtende.

ShakeDry er så skjørt materiale at du ikke kan ha på deg sekk utenpå en ShakeDry-jakke. Da vil du fort slitte hull i jakka. Løper du med sekk og en ShakeDry-jakke, må du ha sekken innenfor jakka.

Jakker i ShakeDry er utsatt for å få rifter og bør håndteres og vaskes så forsiktig som mulig. ShakeDry har hittil kun vært tilgjengelig i svart. Farget ShakeDry kommer fra noen produsenter i 2021.

UTE har tidligere testet løpesko til bruk på vått føre og i kulde. Vi har også testet lette regnjakker til løpeturer på sti og i fjellet, som er mer egnet til å vandring.

Noen av de lette løpejakkene vi testet for tre år siden er med her i oppdaterte versjoner, i tillegg til de nyere modellene.