/ Løping

Kjendisenes løpeturfavoritter

Her liker de å løpe.

Sist oppdatert 10. juni 2015 kl 12.59
HJEMMEBANE: Anders Auklands favoritt ligger i hjemtraktene i Tønsberg.
HJEMMEBANE: Anders Auklands favoritt ligger i hjemtraktene i Tønsberg.

NILS NIELSEN: ROMSDALEN

Skjermbilde 2015-06-10 kl. 12.47.28
Skjermbilde 2015-06-10 kl. 12.47.28

Når tindevegleder og skialpinist Nils Nielsen er ferdig med en dag med føring i fjellet, tar han på seg løpeskoene og stikker til fjells igjen. Han anbefaler en rundtur som avsluttes med Romsdalseggen: 

– Løp fra Åndalsnes og opp Nesaksla. Så løper du over Jamnåbotten mellom Hesten og Romsdalseggen, så ned til  Vengedalsetra og opp til Vengedalsvatnet, videre opp på Blånebba og ut Romsdalseggen til Nesaksla. Derfra går du ned stien til Åndalsnes. Synd, forresten, at de har ødelagt med å lage trapper. Jeg liker ikke at det er så mye tilrettelegging.  

ANDERS AUKLAND: TØNSBERG

Skjermbilde 2015-06-10 kl. 12.49.21
Skjermbilde 2015-06-10 kl. 12.49.21

Langrennsstjernen Anders Aukland legger grunnlaget med lange løpeturer i terrenget på sommeren. Her deler han en favoritt i traktene rundt hjemstedet Tønsberg, der han holder til mye av sommeren. 

– Hensikten er å oppsøke bratt terreng for styrke av beina i ellers flate Vestfold. Du starter ved Tønsberg Stadion (nå Greveskogen). Så går det nordover igjennom Eikskogen mot Barkåker, krysser E18 øst og går over fire åser som heter Undrumsdal. Her er det bratt. Løypa krysser vest for E18 ca ved Undrumsdal kirke og går sørover igjen i stier i Barkåkerskogen til Barkåker. Her er det lettløpt og fine stier i bøkeskog, ulikt det meste annet i Norge. Så tilbake igjennom Eikskogen til mål Tønsberg Stadion. Turen har flere varianter ved vendepunkt, men er på cirka tre timer. Det var, og er fortsatt fast løping her hver søndag morgen.

Han anbefaler også en tur i «Åsane», en klassiker for alle kondisjonsidrettsutøvere i Tønsberg: Farten er ofte høy… og feltet sprekker opp. Jeg startet å løpe her med Oseberg Skilag da jeg var ni år. Den gang sleit jeg med å holde følge med mora mi.

«Jeg startet å løpe her med Oseberg Skilag da jeg var ni år.»
Anders Aukland, langrennsutsøver

LES OGSÅ: Test av terrengløpesko

EIRIK HAUGSNES: FINNSNES

Skjermbilde 2015-06-11 kl. 08.53.03
Skjermbilde 2015-06-11 kl. 08.53.03

En av Norges råeste fjelløpere, Eirik Haugsnes, har sin favorittrute på Finnsnes. 

– Start i Finnsnes sentrum. Løp så rett opp til vannbassenget og følg en veletablert sti i 3 kilometer til du kommer til Kvilebua på Varden, 450 høydemeter over havet. Du er nå godt over skoggrensa og kan nyte en flott utsikt mot Senja i vest. Fra Varden kan du fortsette innover fjellet på merket sti til du kommer til Milsteinsbua, 680 høydemeter over havet. Du vil hele tiden løpe med den flotte utsikten mot Senja. Turen fra Varden til Milsteinsbua er omlag  6 km. Ned fra Milsteinsbua kan du ta samme vei tilbake eller legge turen om Steinfjellet, om du har litt ekstra krefter og tid. Det er flere alternative stiver du kan velge ned fra Steinfjellet og tilbake til Finnsnes sentrum. Dette er en tur som byr på både høydemetre, fin sti, fjellterreng, utsikt og litt utfordrende nedoverløping.

MALENE BLIKKEN HAUKØY: SOGN/HURRUNGANE

Skjermbilde 2015-06-11 kl. 13.19.45
Skjermbilde 2015-06-11 kl. 13.19.45

Malene Blikken Haukøy. 

– Under ein av mange pendleturar mellom Sogndal og heimbygda mi Kyrkjebø fekk eg ein dag auga opp for Esebotn i Balestrand. Turen gjekk opp på Vindreken, som i seg sjølv er verdt eit besøk. Vidare over til Geithalsnipa og ned og ut Esedalen. For alle som er som meg og set pris på flott utsikt i tillegg til ein god treningstur er Sogn og Fjordane verkeleg å anbefale! Sommarferien tilbring eg i eit av Noregs vakraste turområde, sommar som vinter, Hurrungane. Her er vanskeleg å plukke ut ein, men favoritten er nok Turtagrø–Vardanosi, med upåklagelig utsikt over Hurrungane. Vidare over Gjesingefjellet og opp på Steindalsnosi og ut på «eggen». Litt tilbake og ned Steindalen til Ekrehytta og vidare opp mot Styggedalsbreen. Følge så stien under Kolnosi og ned igjen til Turtagrø. Mykje variert terreng, alt frå fin sti og mjuk mose, til krevjande mykje og lang steinur.

«Favoritten er nok Turtagrø–Vardanosi, med upåklagelig utsikt over Hurrungane»
Malene Blikken Haukøy, landslagsløper i randonee og student 

LES OGSÅ: Håpet fra Høyanger

SONDRE AMDAHL: TRYSIL

Skjermbilde 2015-06-10 kl. 12.50.21
Skjermbilde 2015-06-10 kl. 12.50.21

Ultraløper Sondre Amdahl løper i Trysil hele året rundt. Turene der legger grunnlaget for bra resultater i noen av de tøffeste fjelløpene i Europa.

– Start i Trysil sentrum, så følger du transportløyper og grusveg opp til Trysil Høyfjellssenter. Derfra løper du rundt Skurufjellet. Følg ruta til Trysilrypa rundt Skurufjellet (ca. 10 km), så tar du ned til Høyfjellssenteret igjen. Så fortsetter du opp grusveg (merka med løype 48) opp til toppen av Trysilfjellet på 1132 moh. Fra toppen ned til Trysil sentrum er det fl ere alternativer, enten ned skibakkene eller på grusveg og asfalt fra Skihytta.

LES OGSÅ: Løpende turglede

Publisert 10. juni 2015 kl 12.59
Sist oppdatert 10. juni 2015 kl 12.59
annonse
Relaterte artikler
annonse
Lokket til seg eliteløperne

Høstløping i Hemsedal

løping i fjellet
Stiløpeturer – turtips

Forslag til fjelløpeturer i Norge

NNormal Kjerag
Testet: NNormal Kjerag

NNormal Kjerag

jotunheimen trail run
Jotunheimen Trail Run

Nytt fjelløp i Jotunheimen

Inov-8 Trailfly Ultra G 280 test
Test av Inov8 Trailfly Ultra G 280

Inov-8 Trailfly Ultra G 280

Xreid 2013-2023

Når leken er god

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng  | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue