Har du trent hele vinteren for motbakkeløp? Eller vil bryne deg på en skikkelig utfordring?

Vi har plukket ut 11 motbakkeløp som høyst sannsynlig vil gi deg melkesyre i bena, og ikke minst; muligheten til å oppleve magisk natur.

Annonse

VIKING CHALLENGE

Dato: 18. juni
Påmelding: Kan melde deg på nå
Web:www.vikingchallenge.no

Viking Challenge utfordrer alt fra familier og mosjonister til de aller sprekeste fjellgeitene, med to ulike distanser som har felles målgang ved Gaustahytta på toppen. Eliten løper 1600 høydemeter fordelt på snaut 11 kilometer med start fra Rjukan stadion. Mosjonister og familier kan velge på en variant på omtrent 800 høydemeter fordelt på drøyt 4 kilometer, med start ved Svineroe. Arrangert første gang i 2014.

viking-challenge1
VIKING CHALLENGE: Mor og sønn stolte av å ha nådd Gaustatoppen. Foto: Endre Løvaas

FANARÅKEN OPP

Dato: 6. august
Påmelding: Kan melde deg på nå
Web: www.fanaraaken.com

Start ved Turtagrø Hotel 868 moh. Mål på Fanaråken, Nord-Europas høyestliggende turisthytte. Totalt: 8,4 km. Antall høydemeter: 1200. Konkurranseklasse og mosjonsklasse (uten tid). Arrangert første gang i 2002.

TROMSØ SKYRACE

Dato: 5.–6. august
Påmelding: Kan melde deg på nå (kanskje plasser igjen)
Web: www.tromsøskyrace.com

Fjelløp etter initiativ fra verdenstoppløperne Kilian Jornet og Emelie Forsberg. Blåmann Vertikal tar plass 5. august og Tromsø SkyRace (Hampeokken 45km and Tromsdalstind 25km) 6. august. Tromsø Skyrace meldte om noen ledige plasser for 6 timer siden - kanskje det er en plass igjen til deg. Vær rask i så fall! Arrangert første gang i 2014.

Les ferskt portrett av den fantastiske løperen Kilian Jornet her: Fjellikonet Kilian Jornet har inntatt Romsdalen.

STORSYLEN OPP

Dato: 6. august
Påmelding: Kan melde deg på nå
Web: www.storsylenopp.com

Et motbakkeløp som går fra Nedalshytta i Tydal og opp til Storsylen som ligger 1762 moh. og er Sør-Norges høyeste grensefjell. Løpet har en stigning på 1000 høydemeter, en trasé på ca. 11 km og arrangeres med både mosjons- og konkurranseklasse. Arrangert første gang i 2009.

Toppturløperen Eirik Haugsnes gir gode råd for hvordan løpe best mulig i terrenget: Hvordan finne flyten i terrenget?

FOLGEFONNA OPP

Dato: 27. august
Påmelding: Kan melde deg på nå
Web: www.folgefonnaopp.no

Motbakkeløp fra fjord til fonn. Løpet startar nede ved fjorden i Sundal i Mauranger og tar deg like opp til Fonnabu ved Folgefonna (1460 moh. Løypa er 11 km lang. fjord til fonn. Det er egen mosjonsklasse i tilegg til konkurranseklas- sen. Folgefonna junior (11–14 år) følger samme traseen 5 km opp til Gardshammar (745 moh.). Arrangert første gang i 2012.

SVOLVÆR HIGH5 LOFOTEN

Dato: 3. september
Påmelding: Kan melde deg på nå
Web: www.lofotenhighfive.no

Et fjelløp/turmarsj i verdens minste storby – Svolvær. Løpet har tre klasser. High 5: fem-toppturtur som starter på torget. Herfra skal du bestige  Fløya (590 moh.), Blåtinden(621 moh.), Nattmålstuva (477 moh.), Kongstinden (386 moh.), Tjeldbergtinden (367 moh.). Totalt 2000 høydemeter og konkurranse- og turklasse. Alternativt High 2: to-topps tur med Tjeldbergtinden og Kongstinden for de som ønsker det. Arrangert første gang i 2015.

svolvarhigh5
UTSIKT: Et fjelløp/turmarsj i verdens minste storby – Svolvær. Løpet har tre klasser. Foto: Svolvær High5 

OSLOS BRATTESTE

Dato: 1. oktober
Påmelding: Kan melde deg på nå
Web: www.oslosbratteste.no

Wyllerløypa–Tryvannstårnet. Et av de største motbakkeløpene i Norge. I 2014 fullførte 3500 løpere. 2,7 km med 407 meter stigning. Arrangert første gang i 2009.

LES OGSÅ: Oslos bratteste femårsjubileum

Oslos Bratteste
FATT MOT: Lengden på Oslos Bratteste er valgt for at alle skal klare å fullføre. Samtidig er den tøff nok til at både du og eliten, sammen, får en utfordring. Foto: Oslos Bratteste

STOLTZEKLEIVEN OPP

23–24. september
Påmelding: Åpner 11. mai (grupper), 7. juni (inviduelle med flere enn 10 ganger og direkte løpere kvalifisert for seedet gruppe), 8. juni (inviduelle)
Web: www.stoltzen.no

Det tradisjonsrike trappeløpet i Bergen. Løypa har en stigning på 313,5 meter og går over ca. 800 trappetrinn opp mot Sandviksfjellet. De raskeste bruker i overkant av åtte minutter opp. Arrangert første gang i 1979.

RAKT UPP

Dato: 5. november
Påmelding: Åpner utpå våren/sommeren
Web: www.raktupp.no

Familievennlig motbakkeløp som arrangeres samme helg som Rakfiksfestivalen på Fagernes. Alderspennet er fra 5 til 66 år. Start i Fagernes sentrum og mål på Valakamben. Konkurransedistansen er ca. 2,9 km med 385 høydemeter. Turen ned igjen er ca. 5 km, så totalt blir det ca. 8 km. Arrangert første gang i 2011.

Skåla opp er et annet spennende motbakkeløp. Les om det her: Motbakkefarsotten

SVALBARD SPACERUN

Dato: 27. august
Påmelding: Kan melde deg på nå
Web: Facebook.no/Svalbardspacerun

Svalbard sitt eneste motbakkeløp. Løypen starter ved Taubanesentralen i Longyearbyen og har målgang ved KSAT sin antenne SG24. Motbakkeløp i midnattsol og med en spektakulær utsikt fra Platåfjellet. Arrangeres første gang i år!

RALLARVEGSLØPET

Dato: 23. - 24.  juli
Påmelding: Kan melde deg på nå
Web: rallarvegslopet.no

Rallarvegsløpet er et ultraløp over to dager. Start første dag er ved togstasjonen i sentrum av Flåm, og målgang er på Finse. Distansen er 54 km og går fra havnivå opp til 1334 moh og så ned til mål på 1222 moh. Dag 2 har start på Finse med målgang ved Haugastøl. Distansen andre dag er 27 km og har et netto fall på ca. 200 høydemeter. Deltakertaket er 100 påmeldte – så her gjelder det å være rask.

Fjelloep_ordinary_980
Fjelloep_ordinary_980

NATUR: Rallarvegen byr på løping i fantastiske omgivelser. Foto: Espen Ringom/Rallarvegsløpet.

Da gjenstår det bare å si: God løping – og lykke til!