En av årsakene til Birkebeinerrennets popularitet er utvilsomt at den går i et fint fjellterreng. Den er ikke kun en kraftprøve, men også en naturopplevelse.

En del av denne naturen får man med seg ved å ta rundturen via Sollifjell og Ljøsheim. Dette er en halvlang rundtur som går østover og i løyper med til dels mye færre løpere enn i nærområdet ved Sjusjøen. 

Annonse

Fra skaret mellom Mostefjell og Sollifjell er det virkelig godt utsyn, både østover og vestover.

Herfra starter også en av de lengste nedkjøringene i hele området, man sklir nesten to kilometer og ut på de store Ljøsmyrene. 

Man får også med seg åtte kilometer av Birken-traseen, inkludert rennets høyeste punkt, ved Midtfjellet på drøyt ni hundre meters høyde.

Fra løypekrysset rett sør for Midtfjellet er det nesten helt flatt vestover og bort til langrennsarenaen.

Det er ingen store utfordringer underveis, men stigningen på hundre høydemeter fra Sjusjøen opp til Herramsbekken ved Sollifjellet, er halvbratt og tar litt tid. 

Slakere stigning fra Grunna mot Midtfjellet. I krysset ved Ljøsheim er det en avstikker på en halv kilometer til Hygga fjellkro.

Fra Hygga er det en halv mil nordover, delvis gjennom hyttegrender, til man møter Birken-traseen på nordsiden av Grunna.

Turen kan passe for de som vil litt vekk fra de mest trafikkerte løypene rundt Sjusjøen, eller som har lyst til å oppleve litt av den kjente Birkebeinerløypa.

MULIG TURFORLENGELSE: Fra Ljøsheim går det løype østover og ned i Åstdalen.

Her kan man ta nordover mot Kvarstaddammen, og så Birken-traseen opp til Grunna.

Denne sløyfa gjør turen drøyt seks kilometer lengre, og med hundre ekstra høydemeter.

Om turen

DISTANSE: 25 kilometer

RUTE: Sjusjøen langrennsarena – Åtangen – Sollifjellskaret – Ljøsmyrene – Ljøsheim – Hansabuvollen – Birkebeinerløypa – Midtfjellet – Sjusjøen langrennsarena