Nå som vi har funnet ut av hva de fleste av oss sliter med, er det på tide å ta tak i de ulike teknikkene som brukes i klassisk langrenn. Klassisk har nemlig tre teknikker, der alle anses som viktige hvis du ønsker å kunne gire opp og ned i løypa.  

  • diagonalgang
  • staking
  • dobbelttak med fraspark 
Annonse

Proffløperen Ragnar Bragvin Andresen, som står bak privatlaget Team JobZone og er verdensmester på rulleski, går igjennom alle tre.

Diagonalgang

DIAGONAL: Ragnar Bragvin Andresen tar for seg alle de tre klassisk-teknikkene. Bilde: Christian Nerdrum

Diagonalgang er det mest anvendte av hovedteknikkene. Turløpere og mosjonister bruker den i alle typer terreng, mens eliten bruker den mest i relativt bratt terreng. Dette er de viktigste teknikk-poengene for diagonalgang.

Posisjon
Få hofta og rompa opp og over - eller framfor - hælene. 

Tyngdeoverføring
Ha tyngden på en ski.

– Har du tyngden på begge skiene får du dårlig tyngdeoverføring, dårlig kraft ned i frasparket og det framprovoserer som regel et glipptak, sier Andresen. 

Stå på en ski og få tyngden ned på tåballene når du sparker fra, og spark fra rett under hofta. 

Armbruk
Pass på å ha lave, avslappede skuldre, pendle armene fram og tilbake diagonalt. Få hendene opp, slik at du får mye kraft ut av hvert stavtak.

– Det er i starten av stavtaket du er sterkest. Med lav hånd er du svak. 

Staking

God på langrenn-staking

Staking er den teknikken som har utviklet seg mest de siste årene. Med bedre utstyr og bedre løyper er det blitt mer hensiktsmessig å stake i flere typer terreng. Teknikken brukes i alt fra lav fart og opp i stor hastighet, slik som på oppløpet av et renn. Da blir takene litt lenger, litt større og i litt større fart. Men for folk flest er staking en teknikk for flatere terreng. 

Tre momenter er viktig når du staker: 

Hendene høyt
Få hendene godt opp, og følg etter med resten av kroppen. Pass på å ha en høy posisjon, slik at du får mye fall ned mot underlaget og får utnyttet tyngdekraften maksimalt. 

Armbruk
Trekk armene nærmere kroppen slik at du får albuen opp mot staven. Da får du mye trykk mot staven. Bruk overkroppen godt og få godt trykk i magen. 

Benbruk
Unngå å stake med strake bein. Kom deg fram og spiss knærne i det du starter trykket mot underlaget. Da skaper du mye kraft, får utnyttet tyngden og farten blir god. 

Dobbelttak med fraspark

Dobbelttak med fraspark er en kombinasjon av staking og fraspark. Dobbelttak med fraspark er en allround teknikk som brukes på alt fra flatmark til slak nedover til ganske bratte motbakker hvis du er sterk nok. Det krever både koordinasjon og en del øvelse. 

Dette er viktig: 

God timing
Frasparket påbegynnes samtidig som du fører armene framover. 

Stavtaket går mot underlaget samtidig som du fører beinet fram igjen. Da får du kroppstyngde ned i frasparket og kroppstyngde ned i stavtaket. Bruk gjerne annethvert ben, så fordeler du belastningen. 

LES OGSÅ: Når barna vil skøyte på ski

RAGNAR BRAGVIN ANDRESEN (EKSPERTEN)

Ragnar er en pedagogisk type med usedvanlig god innsikt i hva han driver med: Langrenn. Dette kommer godt frem i serien God på langrenn. Ikke minst når han karikerer langrennsstiler fra langt tilbake til 1960-tallet og frem til i dag på bare noen sekunder. Kanskje er det den gode bevisstheten på kroppsmotorikk og teknikk som har sørget for at Ragnar opptil flere ganger er blitt verdensmester på rulleski. Forøvrig er han teamsjef for Team Job Zone - og programleder i «God på langrenn».

Bruker du langrenn som treningsform? Sjekk UTEs testen av klokker med GPS og pulsmåling