Våren har festet sitt grep og nå går vi mot lysere og varmere tider. Også på fjellet har gradestokken jobbet seg oppover og nå begynner tiden for de lettkledde skiturene med høy solfaktor, tjukke solbriller og klister under skiene. Selv om mange turløpere tenker på det som problematisk å få både god glid og godt feste på vårsnøen, er det ikke nødvendigvis så mye forarbeid som skal til. Hvis du ikke har ambisjoner om å tyne ut de siste hundredelene på favorittrunden din, eller vinne kampen om mot hyttenaboen frem til appelsinhaugen, trenger det heller ikke være så dyrt.

På varme dager med forholdsvis fuktig, grovkornet snø kommer du veldig langt med en enkel tube universalklister. Universalklisteret fungerer utmerket på gammel, grovkornet snø og dekker temperaturer både over og under 0 grader. For å sikre et godt resultat smører du på klisteret (legg det på i romtemperatur, det vanskeligere å legge på kaldt klister) i et «fiskebenmønster» på skiene og bruker håndbaken til å dra det utover. Bruker du håndbaken gir det bedre resultat enn med klisterskrapen som følger med tuben du kjøper i butikken. Selv om det er godt og varmt rundt hytta når du starter, er det ikke sikkert at du møter på samme forholdene lenger opp på fjellet. Temperaturen synker grovt regnet med 0,5 grader for hver hundrede høydemeter du beveger seg oppover. Det betyr at selv om det er grovkornet snø på starten av turen kan man høyere opp møte på tørrsnø. Tørrsnø og klister er en dårlig blanding, så derfor er det en god ide å ha med festevoks til å legge oppå. Du kommer langt med tre typer; har du en voks for temperaturer rundt null, en for et par minusgrader og en for plussgrader, er du som regel godt utstyrt. Bruk en smørekloss/kork til å dra smøringen utover, legg helst minst 2-3 lag. Dersom det har begynt å ise under skiene, er trikset å bruke korken til å gni et par ganger på klisteret før du legger på festevoksen eller tiner opp klisteret først med håndbaken.

Annonse

Både klister og festevoks skal bare smøres på i smøresonen på skiene. Dette er som regel 60-70 centimeter fra bakerst på støvelen og fremover på skien. Dette varierer litt med tyngde på personen og spenn på skiene. For å finne ut hvor smøresonen er på dine ski kan du bruke et papirark og et flatt sted. Stå med normalt trykk på begge skiene og før et ark fra hælen og fremover. Det området arker beveger seg fritt er det området som ikke tar nedi når du glir på skiene, men får kontakt med snøen når du sparker i fra, altså smøresonen. Vanligvis skal klisteret legges på i en litt kortere sone enn voksen, men bruker du fjellski er ikke dette nødvendigvis så nøye.

Ut over utstyret som er beskrevet over, kan det være en god ide å ha med seg en klistertube til som er beregnet på litt varmere føre enn universalklisteret. Legg gjerne klister på i flere lag og ha det kaldeste klisteret (universalklister) i bunn  hvis du bruker begge tubene. Klister på spray fungerer også, men vær oppmerksom på at dette ikke holder like lenge som tube-klisteret. Godt feste sparer deg for mange glipptak, men de fleste setter pris på god gli på vei ned igjen også. Du får en masse forskjellige glidere til å hjelpe deg med dette, alt i fra enkle varianter til rundt 100 kroner boksen til rent fluorpulver som fort koster deg over 1000 kroner for noen få gram. Den store forskjellen mellom disse produktene er hvor mye fluor det inneholder. Veldig forenklet kan du si at jo mer fluor, jo bedre glid og høyere pris. På vårsnø holder det vanligvis lenge med en forholdsvis rimelig gul glider (for eksempel CH 10 fra Swix) – og det er kun hvis du har et ekstremt konkurranseinstinkt at det er nødvendig med dyr fluorglider på påskefjellet. På kaldere dager er en lilla glider bedre egnet enn den gule, og dersom du ikke vil bruke strykejern finnes flytende glider. Denne, i likhet med spray-klisteret, varer imidlertid ikke like lenge som  glideren som er mer omstendelig å påføre og som krever smørejern eller et gammelt strykejern. Glider varmes inn på glidsonene foran og bak på skien, pass på at du ikke glider i smøresonen der du skal ha tørrvoks eller klister. Vær nøye med i sikle av glideren på skiene, og gå gjerne over med en børste. Før du begynner med både glider og voks må du sørge for at gammel smøring er tatt bort og at sålen er ren. Til dette trenger du litt skirens og lofritt papir. Dette får du kjøpt i de aller fleste sportsbutikker eller du kan kjøpe tilsvarende produkter, som regel billigere, hos mange byggvarebutikker. For at smøringen skal sitte bedre bør du også ta en liten runde med sandpapir (grovhet mellom 100 og 150) i smøresonen, før du begynner å legge på smøring. Dette kalles rubbing og gjør at festesmøringen sitter bedre i sålen. Rubbingen må alltid foregå i fartsretningen, aldri på tvers, og sålen må alltid være helt ren før du begynner å dra papiret over skiene. 

Oppskriften for god glid på vårsnø er dermed ikke spesielt vanskelig, men husk at uansett hvor mye arbeid du legger ned i skipreppingen, er den beste smøringen av alle en appelsin eller sjokoladebit på toppen av bakken. 

 

Uansett hvor mye arbeid du legger ned i skipreppingen, er den beste smøringen av alle en appelsin eller sjokoladebit på toppen av bakken.