/ Kajakk

Rimelig hytteluksus i Indre Oslofjord

Med Kystleden trenger du ikke millioninntekt for å oppleve hytteliv langs Oslofjorden. For noen hundrelapper kan du overnatte i fyr, båthus og direktørboliger i strandsonen.

Sist oppdatert: 15. mars 2017 kl 16.24
kystleden indre oslofjord
FYR-FERIE: Steilene fyr utenfor Nesodden er den eldste og en av de aller mest populære hyttene til Oslofjordens friluftsråd. Øya har ikke landforbindelse og nås kun med båt eller kajakk. Overnattingen skjer i den gamle fyrvokterboligen som ligger rett ovenfor de to røde båtnaustene. Her er det åtte køyeplasser fordelt på tre soverom. Foto: Trygve Sunde Kolderup
Lesetid: 3 minutter

Vi sitter på et solvarmt svaberg og kjenner små bølger skylle saltvann over føttene. Kajakken er dratt opp på land og i hytta hvor vi skal overnatte ligger bare et steinkast fra vannkanten. Den har panoramautsikt over innseilingen til Oslofjorden og nabohyttene koster millioner av kroner.

Selv har vi bare betalt noen hundrelapper for å oppleve måkeskrik, båtliv og hytteluksus i strandsonen.

 

Kystleden i Indre Oslofjorden er et ikke-kommersielt hyttenettverk som består av nærmere 50 hytter fra Oslo til svenskegrensen og Vestfold. Hyttene driftes av Oslofjordens friluftsråd og den første hytta ble etablert i 1997 på Fyrsteilene vest for Nesodden.

Tilbudet ble raskt populært, og i løpet av tolv år har blant annet den gamle direktørboligen på fiskeoljefabrikken på Husbergøya, et par fyr, badehus, båthus og en gammel butikk blitt innlemmet i nettverket.

– Kystledhyttene er svært populære. De ligger på naturskjønne friluftsområder og svært nær sjøen, forteller Bente Godheim Eikaas, fagsjef i Oslofjordens frilufsråd.

De  minste hyttene i Kystleden har to senger, og i de største er det plass til en skoleklasse. På noen leier du hele stedet, andre steder kan du kun reservere en seng. Ingen steder er det mulig å bo mer enn tre sammenhengende netter. 

Så langt har etterspørselen vært mye større enn tilbudet, og foreningen jobber for at det skal åpnes flere nye hytter.   

– Det er mange mennesker som sokner til Oslofjorden. Store strandarealer er private og vi synes det er viktig å tilgjengeliggjøre kystlinjen for alle som ikke har hytte ved sjøen. Kystkulturen langs Oslofjorden er spennende, og målet vårt er å formidle denne kulturen ved å sette husene i stand for ny bruk, forteller hun.

Kystleden 

Kystledens hytter gir mulighet for tradisjonelt og enkelt friluftsliv langs kysten. Oslofjordens frilufsråd har nærmere 100 hytter i Indre Oslofjord – på begge sider av fjorden, og verdt å kjenne til for kajakkentusiaster og andre. Den første hytta åpnet i 1997. Hyttene har noe varierende åpningstider, men de fleste er åpne mellom april og oktober. Overnattingsprisene varierer ut fra antall sengeplasser, men ligger på rundt 200 kroner per seng per natt. Prisene er lavere for medlemmer av Oslofjordens friluftsråd.

ANKOMST: Noen av hyttene er kun mulig å nå med kajakk eller båt – og Oslofjordens friluftsråd har da robåter til disposisjon på fastlandet. Hyttene er spredt langs hele fjorden. Husbergøya ligger bare et par kilometer fra Oslo sentrum, de sørligste hyttene ligger på Lauer i Østfold og på Svenner Fyr i Vestfold.

MER INFO: På nettsiden til Oslofjorden Friluftsråd finner du all nødvendig informasjon om åpningstider, priser og ankomst – i tillegg til at hver hytte har terningkast for barnevennlighet og hvor egnet de er for rullestolbrukere. På  nettsiden er det også online-bestilling og muligheter for å melde seg inn i foreningen. På Kystled sine sider får du oversikt over tilsvarende tilbud i Norge. 

Publisert 13. april 2015 kl 12.12
Sist oppdatert 15. mars 2017 kl 16.24
annonse
Relaterte artikler
annonse
turhege hege dekkerhus
Friluftsfolk

Et øye for Senja

padletur Nordkinn rolf erik poppe
Padletur i Finnmark

Padling på Nordkinn

havpadling på helgeland
Kajakkpadling på Helgaland

Havpadling på Helgeland

padling på Tjøme
Padling i Færder nasjonalpark - turtips

Padling på Tjøme

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen