KOSTERSKJÆRGÅRDEN 

bohus1
Annonse

Dersom værutsiktene er gode og du kun har tid til en tur når du er i Bohuslän, kan ingen si du velger feil hvis du setter kursen mot Kosterskjærgården. Det er ikke uten grunn at dette er på vei til å bli Sveriges fineste nasjonalpark (blir nasjonalpark i september 2009). Dette er en høydare!
Startplass: Råssö, Tjärnö, Strömstad eller Koster.
Leie kajakk: Strömstad kayak i Strömstad har enkle kajakker som fungerer for padling  i Strömstads nærområde. Sundet, Nordkoster (+ 46 073364 20 36) Ta fergen fra Strömstad og lei kajakk på selve Koster. Mindre utvalg, men du slipper å padle over fjorden.
Bo: Hotell Ekenäs på Sydkoster er et klassisk hotell med mat og alle fasiliteter på østsiden av Sydkoster. Reservatet på Nordkoster er en populær camping med økohytter på østsiden av Nordkoster.
Mat: Sundets skaldjurscafé på Sydkoster serverer skalldyr og god drikke på solfylt brygge ved sundet. Kosters Rökeri på Ekenäs, Sydkoster er restaurant, røkeri og butikk ved Ekenäs brygga.
Kart: Terrängkartan 584 / Skärgårdskort 934
Høydepunkt: Ursholmen fyr og Tjälleskärs labyrinter. 
Linker:  www.kosteroarna.com  og www.bohuslan.com

FJÄLLBACKA
Fjällbacka er Bohuslän i et nøtteskall. Rød, glattslipt granitt, fyr, fiskeboder gamle fiskesamfunn og rester fra steinalderen. Alt sammen pakker inn i et mylder av øyer og skjær, omfavnet av et salt og hav. Det er ikke en overdrivelse å  kalle Fjällbacka for den svenske skjærgårdens kajakkparadis. 
Startplass: Sälviks camping eller ved broen over Anråsälven nord for Fjällbacka. 
Leie kajakk: Kajakcenter i Grebbestad er det beste alternativet i nordlige Bohuslen. Stort utvalg og god kunnskap.
Bo: Fjällbacka Valö er et pensjonat og vandrerhjem på øyen Valö utenfor Fjällbacka. Hamburgö Gamla Skola er et sjarmerende vandrerhjem på Hamburgö.
Mat: Bryggan i Fjällbacka er et folksomt, fartsfylt og festlig, midt i smørøyet. Josefina W, Fjällbacka (+46 0525322 10) Dagens lunsj og à la carte mitt på torget. 
Kart: Terrängkartan 573 og Skärgårdskort 934
Linker: www.fjallbacka.com og www.bohuslan.com 
Høydepunkt: Dyngöns skjærgårdsbebyggelse og Bogens klipper.

FLATÖN
En tur rundt Flatön sydøst for Lysekil byr på et klassisk vest-svensk farvann. Her padler du for det meste innaskjærs med et rikt fulgeliv rundt kajakken og turen rundt øya er av kystens fineste dagsturer. Ellers kan området være en fin start eller avslutning på en lengre tur. 
Startplass: Kärlingesunds brygge eller Dragsmarks fergeleie.
Leie kajakk: Upplevelsebolaget i Uddevalla ligger  i et sjarmerende badeområde. Nautopp er butikk og utleie sentralt i Lysekil.
Bo: Kärlingesunds Gård er et kunstnerisk og gammelt sted i et vakkert naturreservat.
Mat: Handelsman Flink er restaurant, handelsbod og overnatting med fantastisk beliggenhet.
Kart:Terrängkartan 563 og Skärgårdskort 933
Linker: www.bohuslan.com 
Høydepunkt:  Et stopp og en gåtur på Bassholmen

ORUST
Orust er vestkystens største og Sveriges tredje største øy. Den byr på fantastisk kajakkpadling nesten hele veien rundt øya. Men har du kun tid til en tur herifra, må du sikte deg inn mot vestsiden. Her møter du en øde ytterskjærgård med store fjell og karrig ytterskärgård med rockhopping, surf, rolige viker med lyse sandstrender og koselige fiskesamfunn med både kost og losji. Alt sammen på et relativt lite område.
Startplass: Stockens camping.
Leie kajakk: Orust Kajak på Stocken er velorganisert og profft med topp beliggenhet.
Bo: Vandrarhem Skottarn på Gullholmen er et enkelt overnattingsalternativ i gammelt fiskeområde. Café Emma Vandrarhem i Mollösund  er overnatting, café og restaurant på Orusts sydvestspiss.
Mat: Peterssons Krog på Käringön er en klassisk fiskerestaurant. Magasinet også på Mollösund byr på mat, mingling og musikk ved kanalen.
Kart: Terrängkartan 563 og Skärgårdskort 932
Linker: www.orust.com 
Høydepunkt: Skjærgården og sandstrendeene på sydspissen på Härmanö.

MARSTRAND
Marstrand er en klassisk vestkystdestinasjon med fest, vakker trebebyggelse og tradisjonelt båtliv. Selvfølgelig finner man også finfine padlemuligheter. Du trenger ikke padle langt for å slippe unna sommerkaoset og alle ferieturistene, og heller finne rolig, fuglrik innaskjærspadling eller eksponert horisontnær utaskjærspadling.
Startplass: Marstrandskajaker, Koön.
Leie kajakk: Marstrandskajaker (Koön) har massevis av kajakker og fantastisk beliggenhet.
Bo: Båtellet, Marstrand Boende, inomhusbassäng och livlig aktivitet i vackert läge. Vandrarhemmet Korvetten i Marstrand er et flott vandrehjem midt i smørøyet..
Mat: Restaurant Högvakten i Marstrand er et historisk spisested med flere alternativer. Åstols Rökeri i Åstol serverer mat fra havet - servert ved havet på en øy i havet
Kart: Terrängkartan 552 og Skärgårdskort 931
Linker: www.bohuslan.comwww.marstrand.se og www.astolrock.se 
Høydepunkt: En tur til det lille øysamfunnet Åstol.

 

LES OGSÅ: Skjærgårdsløping i Bohuslän