Det er som regel mulig å komme seg til fjells med kollektivtransport, men det kan være at du må bytte både buss og busselskap opptil flere ganger underveis. 

Det kan være kronglete å finne frem til busstider, kanskje vet du ikke helt hva som finnes, eller hva det heter der bussen stopper.

Annonse

Sommerutene åpner nå 

Valdresekspressen har daglige avganger fra Oslo, og sommerruta over Valdresflya til Gjendesheim, samtidig med at Gjendesheim åpner.

Det åpner for turer til Besseggen og Jotunheimen, uten at du trenger å være avhengig av bil. 

– Vi starter også opp et nytt tilbud denne sommeren med kveldsavganger inn til Gjendesheim, fra 1. juli kjører avgangene fra Oslo 15:05 og 17:05 helt over til Gjendesheim på torsdager og fredager. Vi håper tilbudet faller i smak hos fjellfolket som skal opp å gå i fjellet ei helg, vil reise bærekraftig og utnytte tiden best mulig, forteller Helge Kvame, som er daglig leder i AS Jotunheimen og Valdresruten Bilselskap (JVB).

I tillegg vil det i år være mulig å kjøpe bussbillett gjennomgående Oslo-Spiterstulen via Valdres og Lom. Bussen fra Lom til Spiterstulen kjøres av Innlandstrafikk. Dermed knytter Valdresekspressen sammen turisthyttene Leirvassbu, Spiterstulen, Lemonsjøen, Bessheim, Gjendesheim og Bygdin i et sammenhengende busstilbud. 

Med båtene på Gjende og Bygdin betjenes det aller meste av Jotunheimen med et kollektivtrafikktilbud.  

Her er en guide til noen av stedene du kan komme deg til fjells uten bruk av bil i sommer.

Dovre

Ta toget til Kongsvoll, og start turen fra stasjonen. Tar du toget til Hjerkinn med sikte på hytta Snøheim, husk at du må ta buss inn til hytta.

Frister det å starte i nord, går det buss til Gjøra fra Oppdal.

 

Tafjordfjella 

Nordfjordekspressen går fra Oslo og helt til Stadt.

Det er 96 steder å hoppe av langs veien, for eksempel Stryn eller Grotli, som kan være utgangspunkt til Tafjordfjella.

 I nord kan du ta toget til Bjorli med Raumabanen, herfra må taxi påregnes til startpunktet Tunga.

Rondane og Alvdal Vestfjell

Med tog eller buss til Otta, kommer du deg videre mot Rondane  ved å ta bussen til Spranget, sør for DNT-hytta Rondvassbu. 

Vil du gå Rondane på langs kan du ta toget til Hjerkinn og gå sørover med merket løype rett fra stasjonen. 

Fra Ringebu går det til østsiden av Rondane, nærmere bestemt Straumbu. Herfra kommer du deg også østover og inn i Alvdal Vestfjell.

Skarvheimen og Aurlandsdalen

Skal du gå Aurlandsdalen, kan du ta bussen fra Geilo til Geiterygghytta, og samme buss tilbake fra Vassbygdi.

Fra Hemsedalsiden kommer du deg til Bjøberg og Breistølen med Vy

Hardangervidda

Nord på Hardangervidda kommer du enklest med Bergensbanen.

Fra Hallingskeid, Finse og Haugastøl stasjon er du allerede på fjellet, og kan sykle eller gå deg videre.

Fra Haugastøl går lokalruta mellom Geilo og Odda videre mot vestsiden av vidda, hvis det er hvassere fjell som frister.

Sør på vidda er det Haukeliekspressen som gjelder, sett deg på bussen i byen, og gå av på høyfjellet. Rjukanekspressen fra Oslo tar deg med til Krossobanen på Rjukan, en kabelbane som tar deg høyt til fjells. Fra Rjukan går det lokalrute videre mot sørøstvidda og Skinnarbu.

Fra Skinnarbu går det båt til Mogen turisthytte, og da er du allerede langt inne på vidda. 

 

Jotunheimen

Jotunheimen sør og øst er lettest å nå med Valdresekspressen mellom Oslo og Sogndal. Den frakter deg til Gjendesheim og til Tyin, hvor det i sommersesongen går skyttelbuss til Fondsbu. I år korresponderer  Gjendebåten starter sesongen 14. juni. Båten over Bygdin starter 29. juni.

Skal du starte fra vest eller nord, går det lokal bussrute mellom Otta og Sogndal over Sognefjellet, som tar deg til startsteder som Turtagrø, Sognefjellshytta og Krossbu.

Fra Lom går det buss til Spiterstulen og Juvasshytta. Bussen fra Lom til Spiterstulen kjøres av Innlandstrafikk

Fra Årdal går det buss til Hjelle, hvis Vettisfossen og vandring Utladalen frister. Samme buss går så videre til Turtagrø.

Valdresekspressen til jotunheimen
Valdresekspressen til jotunheimen

Børgefjell og Saltfjellet

Kommer du sørfra kan du nå Børgefjell, Saltfjellet og Bodø på en natt med Nordlandsbanen. Reis mens du sover og spar miljøet for flyreisen med det samme.

De gode gamle sovevognene finnes enda, i ny og fresh versjon, og de gjør deg i stand til å våkne frisk og opplagt til turen rett fra togstasjonen. Du kommer ofte nærmere fjellet ved å ta toget enn å fly.

Fra Bodø kan du ta båten over til Lofoten. Bestill billett tidlig, og reis til minipriser. Majavatn og Namsskogan stasjon er gode startsteder for Børgefjell. For Saltfjellet er Røkland og Lønsdal fine å starte fra.

Setesdalsheiene

Suleskarekspressen tar deg med midt inn i Setesdalsheiene.

Herfra kan du legge ut på en lengre tur til Haukeliseter, eller gå en tur rundt Rosskreppfjorden tilbake til bussen.