De padler fredfullt i hver sin kajakk, holder litt igjen, tar seg tid til å kjenne etter, for dette er siste del av et eventyr.

Året de drømte om lenge har blitt borte på et blunk. Kanskje to. De trakk pusten på reinsjakt i Dovre. Pustet ut da stormen herjet i Indre Troms og gliste i nedoverkjøringa til Jiekkhivárri i Lyngsalpene. Nå nyter de øyeblikket og midnattsol-lyset mens de padler i Lofoten. 

Annonse

Elise Theoline sitter på svaberget og kjenner sivet mellom fingrene, sjølukta i nesa og ser havskodda der ute ved Værøy. Hun setter så tydelig pris på at været har lettet før hun hutrer seg tilbake til kalde vinterminner.

– Åh, det var mange tunge steg å ta – lære seg å fryse. Jeg hadde lite erfaring med vinterfriluftsliv, hadde aldri sovet i telt om vinteren, sier Elise Theoline.

ET LIV UTE

18-12-38_200px

Ekteparet Elise Theoline (26) og Andreas Skagøy (26) fra Møre/Tromsø solgte leilighet og innbo for å realisere en felles drøm: Å vie et helt år til villmarksliv. Startskuddet gikk i august 2014, og de oppholdt seg i et knippe utvalgte områder i Nord-Skandinavia der de levde friluftslivet over lengre perioder. I kveld begynner tv-serien Eventyrjenter på NRK, der Elise Theoline er med, og i høst kommer også boken om året ut på Fri Flyt forlag. 

Likevel bestemte ekteparet Skagøy seg for å tilbringe et helt år ute. I fjor sommer solgte de nesten alt de eide. Beholdt bilen og alt turutstyret. Og fuglehunden, Tuva. De hadde drømt om turer siden dagen de møttes. Svalbard? Norge på langs? Ei koie inne i skogen? Men plutselig var det bestemt - et helt år fri. Fri fra studier, jobb og hverdagslivet.

– Det har vært et så variert år, men vinteren, den har gjort inntrykk. Når man klarer å sitte stille i mange minusgrader og likevel være god og varm. Fyre et skikkelig tyribål og samtidig se nordlys – slike øyeblikk får vi aldri nok av.

– Eller, fortsetter hun med entusiasme, for noen dager siden, padlet vi rundt Værøy. Jeg tenkte «Aha - er det dette som er Norge». Fjell og hav, bølger som slår, klipper og ørnereir, Lundefugl som kommer seilende over havflata, så nært at jeg kunne treffe den med åra. 

Skjermbilde 2015-09-08 kl. 11.26.23
Skjermbilde 2015-09-08 kl. 11.26.23

I kveld begynner serien «Eventyrjenter» på NRK, der du kan følge fire jenter som lever eventyrlivet, som alle er kjente fjes i UTEs spalter:

Elise Theoline Skagøy (26) fikk mersmak på utelivet da hun bodde en vår i hengekøye. Nå har hun sagt opp jobben og solgt huset for et liv utendørs sammen med mannen Andreas og hunden Tuva.

Tonje Blomseth (21) har tenkt å utfordre sin egen redsel ved å erobre Nordkalotten på ski. Sammen med malamut-tispa Nanni drar hun avgårde på en seks måneder lang og strabasiøs tur fra Karesuando i Nord-Finland i den mørkeste mørketida.

Randi Skaug (55) har klatra til topps på verdens høyeste fjell og er eventyrer på heltid, men havpadling har hun ingen erfaring med. Nå vil hun padle hele kysten av Nord-Norge, fra Rørvik i sør til russergrensa.

Maria Grøntjernet (19) ble utnevnt til «Årets villmarking» i 2013. Hun har nærmest vokst opp i skogen og sover helst ute. Likevel er hun livredd for mørket, for store dyr, for lyn og torden og for mye mer.

Ekteparet Skagøy har gjennom hele året blogget på utemagasinet.no, og her finner du noen av tekstene:

Lever livet ute

Fremme i Øst-Finnmark
Farvel Øst-Finnmark

Isfiske mens sola tar farvel

Inn mot mørketiden

Å møte den nord-norske vinteren

10 ting vi nesten alltid har med i tursekken

Våre nye turkamerater

Vinterrypa

Tilbake til verden