10 ting vi (nesten) alltid har i sekken

Når du har reist litt på turer i skog og fjell, lærer du etter hvert noen tips og triks til neste tur. Les hva ekteparet Skogøy pleier å ha med i sekken.

Sist oppdatert: 14. september 2020 kl 12.00
det beste turutstyret
DET BESTE MAN HAR: En god ullgenser kan fort bli din beste venn på tur. Foto: Elise Theoline Skagøy

Mange svir av store summer på dyrt utstyr, de kunne klart seg uten. Tommelfingerregelen vår er at vi prøver å ikke kjøpe mer enn det vi trenger, kombinert med at vi tar vare på det vi allerede har. Vi betaler gjerne en del for det utstyret vi bruker ofte (helst flere ganger i uka), eller på utstyr som er avgjørende for sikkerheten. Når det gjelder annet utstyr, prøver vi derimot å finne fullgode, men rimeligere alternativer. Og, bare så det er sagt; vi bruker fremdeles soveposen, sekken, teltet og primusen som ble kjøpt for konfirmasjonspengene i 2003… 

Med flere turer, blir vi mer bevisst på hva vi pakker i sekken. Mye kuttes ut, mens noen favoritter (nesten) alltid blir med.

Velbrukte ting som gjør livet lettere, som motiverer en sliten kropp og bidrar til å oppsøke eventyrene. Her er noen av tingene vi nesten alltid har med på tur.

Jervenduk Orginal

En fantastisk turkamerat, som gir både ly, varme og tak over hodet. Vi bruker to duker, som vi setter sammen med glidelås, og spenner det opp til en gapahuk. Innsiden av duken reflekterer varmen godt, og smarte åpninger gjør det mulig å bruke den som poncho. I tillegg holder den i årevis, selv med aktiv bruk.

2. Teltlykt

Spesielt vinterstid, er godt lese og arbeidslys et savn. Vi har gjerne med hodelykt, men setter stor pris på ei lykt som kan henges opp, og som kan  lyse opp hele gapahuken, teltet eller koia. Vår heter Black Diamond Orbit, og har sikret mang en lys lesestund i villmarka.

3. God kaffe

Det finnes vel knapt den tilstand som ikke kan kureres med god kaffe! Når man er sliten, våt og kald, gjør det underverker å fyre opp en rykende varm kopp. Vi bruker Villmarkskaffe, fordi den er enkel, uten grums, og smaker knallbra hver gang! * 

God kaffe er både smak og behag.
God kaffe er både smak og behag.

4. Ei god bok

Vi leser mye på tur, og drømmer oss gjerne bort gjennom sene kvelder. Ei god bok er en verdifull turkamerat. Legg igjen boka når du farer forbi ei koie, så kan andre vandrere få glede av den også!

5. Førstehjelpspakke – hjemmesnekra!

Førstehjelpssaker må man ha! Vi har tømt etuiet til en «kjøpepakke», og laget en egen pakke selv.Den inneholder blant annet følgende: Sterilt kompress, sportstape, saks, pyrisept-salve og fucidin, sutur, strips, kanyle, bandasje og enkeltmannspakke. I tillegg har vi med Paracet, Ibux, og helst også noe sterkere smertestillende. Har vi fått bruk for den? JA!

Medbrakt apotek, tilpasset vårt bruk. 
Medbrakt apotek, tilpasset vårt bruk. 

6. Komablanding

Da jeg var grensejeger i førstegangstjenesten, lærte jeg verdien av en god komablanding. Når man blir veldig sliten, sulten og trøtt, blir man lett sløv og ukonsentrert. Da hjelper det med energirik snacks og en god dose vann. Vi blander nøtter, sjokolade og tørket frukt i en pose, og bærer den i jakkelomma underveis.

7. Ullgenser

En god ullgenser blir fort din beste venn på tur! Min er hjemmestrikket av mamma, enkel, god og varm. Den holder i årevis, når jeg er flink å reparere små skader underveis.                        

8. Aquashure

Et suverent lim som funker fjell! Til reparasjoner av klær, telt, sko, bindinger, fiskeutstyr og det meste annet. Aquashure fås kjøpt i flere sportsforretninger.

9. Kamera

Om du liker å ta bilder, gir et kamera mulighet for nye turopplevelser. Vi bruker stadig mer tid på å ta bilder, som vi henter frem og knytter minner til, i tidene som kommer.

10. En skarp kniv

Kniven ligger alltid klar, og brukes flittig. En skarp og god kniv er en trofast følgesvenn på tur.

filetering av fisk
Elise Theoline skjærer skinnfrie gjedde-fileter. En skarp og god kniv er et må-ha på de fleste turer.

* Utemagasinet.no gjør oppmerksom på at paret sponses av kaffeleverandøren Villmarkskaffe.

ET LIV UTE

Skjermbilde 2014-10-23 kl. 18.11.21

Ekteparet Elise Theoline (26) og Andreas Skagøy (26) fra Møre/Tromsø solgte leilighet og innbo for å realisere en felles drøm: Å vie et helt år til villmarksliv. Startskuddet gikk i august 2014, og de oppholder seg i utvalgte områder i Nord-Skandinavia, der de lever friluftslivet over lengre perioder. Elise Theoline er tidligere kjent fra NRK-programmet Min ungdoms vår, som vant Gullruten og har blitt vist flere land. Andreas studerer fiskehelse, og drømmer om å beherske god gammel kunnskap om livet i villmarka.

Publisert 14. september 2020 kl 12.00
Sist oppdatert 14. september 2020 kl 12.00
annonse
Relaterte artikler
annonse
barents outdoor telt guideluke
Vintertelt og lufting

Slik fungerer guideluka

barents snota ultralight 1  blått telt
Test av 3-sesongs telt

Test av Snota ultralight 1

marmot bantamweight sovepose
Testet: Marmot Bantamweight

Test av Marmot Bantamweight

Testet: Silva Free 3000 S

Test av Silva Free 3000 S hodelykt

Petzl Swift RL test 2024
Testet av hodelykter

Test Petzl Swift RL hodelykt

Ullgenser-trend

Hekta på ull

Testet: Lupine Blika RX4

Test av Lupine Blika RX4 Smartcore

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen