Arbeidere fra Nepal la stein på deler av Solstien i 2010, noe som var med på å gjøre stien viden kjent. Sherpaene kan sitt håndverk, og har tilpasset hver enkelt stein til naturen. Flere steder har de lagt steinene slik at de drenerer bort vannet. Arbeidet deres gjør turen litt ekstra spennende å gå.
Turen begynner på Gvepseborg, som er endestasjonen til Krossobanen. Banen ble etablert i 1928 for å gi Rjukanfolket tilgang på sol om vinteren. På fem minutter løfter taubanen deg 483 meter. Gvepseborg ligger 886 meter over havet. Finn flere turguider her! En annen fin tur som tar utgangspunkt i Gvepseborg, er turen til Rjukan fjellstue.

Kart for turen
Taubanen er til god hjelp for å komme opp i høyden, men det er fortsatt mye stigning igjen før du kommer opp til Hardangervidda platået. De første 800 meterne går vi på veien. I krysset ved den krappe svingen går vi inn på stien og begynner å gå på steinene som ble lagt av sherpaene.
Etter et par hundre meter kommer vi til en fin rasteplass, som også ble anlagt av arbeiderne fra Nepal. Her har vi god utsikt over dalen, og gjenvinner styrke til den neste stigningen. Turen er lett å gå fordi stien er god eller fordi turen går på grusvei. Men utfordringen er moderat fordi det er en del stigning. Gvepseborg ligger på 886 meter over havet, mens det høyeste punktet på rundturen er 1110 meter over havet.

Fra kanonstillingen har du utsikt over blant annet Gaustatoppen, Vemork og Hardangervidda. Foto: Erlend Larsen
Toppunktet er omtrent halvveis på rundturen. Der ble det anlagt en kanonstilling under krigen for å beskytte anlegget på Vemork
mot flyangrep. Utsikten er fenomenal i alle retninger. En kikkert gir deg mulighet til å studere utsikten enda mer inngående.
En kort vandring etter kanonstillingen er det skiltet til Piggnatten. Det er høyeste topp i nærområdet med 1137 meter over havet. Vi går opp til toppen, noe som forlenger turen. På Piggnatten sto det en tåkelur i sin tid. Den skulle varsle om dårlig vær.
Turen tilbake til Gvepseborg går på grusveien. Dersom du synes Solstien er litt kort, kan du følge stien som er merket «Gvepseborg rundt» i stedet. Den er en kilometer lenger. Begge stiene er godt skiltet, og stiene er tydelige og lette å følge.
Solstien fra Gvepseborg
Denne turbeskrivelsen er hentet fra boka På tur i Rauland og Rjukan av Erlend Larsen.
Her finner du flere turer i Telemark.
Lengde: 5 kilometer
Vanskelighetsgrad: Moderat
Parkering: Ved Krossobanen