Fjelltur til Bosnuten: En tur med fantastisk utsikt
Bosnuten i Telemark ligger nesten 500 meter høyere enn startstedet. Det er flere harde stigninger på veien, men når du kommer til toppen er alt av slit glemt.
Det var på myrene i høyre kant av bildet det ble planlagt å lande to seilfly med 34 britiske soldater den 19. november 1942. Foto: Erlend Larsen
Lesetid: 4 minutter
Startstedet lå opprinnelig nær gården Bosbøen, men etter sigende var manglende respekt for båndtvang årsaken til at grunneieren sperret gården for gjennomgang.
Arabu til Bosnuten
Nå går det en sti opp fra veikrysset i Arabu, og det er kanskje like greit, for der er det enklere å finne parkeringsplass. De første 6-700 meterne går gjennom bjørkeskog.
Denne delen kan bli bløt og sølete. Dette er også et av de bratteste partiene. Etter en drøy kilometer flater det ut. Resten av turen går i trappetrinn hvor det veksler mellom bratte partier og småkupert terreng. Underlaget er mykt og godt å gå på, og vi kommer inn i et område med mange fine utsiktsplasser. Halvveis oppe kommer det inn en sti fra høyre. Det er den gamle stien fra går den Bosbøen som vi ser nede i bakken.
Vær oppmerksom på denne stien når du går ned fra fjellet, så du ikke går feil og ender opp på gården. Litt lenger opp kommer det en sti fra venstre, den kommer fra Skinnarbu og Grasfjell. Selv når det ser ut til at vi begynner på den siste, lange og bratte stigningen, gårstien trappevis oppover.
Når vi kommer opp det første skaret hvor vi ser toppen i enden, flater stien ut, og vi får en fin og lettkupert etappe før vi går på den siste stigningen. Fra toppen, som ligger 1431 meter over havet, er det god utsikt i alle retninger. Gaustatoppen ligger godt synlig i nordøst, og Bitdalsvatn med demningen ser vi i vest. Vi ser naturligvis Møsvatn godt.
Mellom Møsvatns to fjorder ligger Tangen og myrene som strekker seg sørøstover til fylkesveien. Under Den andre verdenskrig ble det planlagt å lande to store seilfly med til sammen 34 soldater fra britiske Royal Engineers på denne myra. Britene skulle marsjere ned til Vemork for å sprenge tungtvannsfabrikken.
Etter å ha løst oppdraget skulle de ta seg til Sverige. Dette var med andre ord en svært risikabel operasjon, som gikk under navnet Operation Freshman. Den 19. oktober 1942, en måned før seilflyene skulle lande, hoppet fire nordmenn ut i fallskjerm nord for Songavatnet, som ligger nordvest for Bitdalsvatn.
Deres oppdrag var å rekognosere og markere landingsplassen til seilflyene. Denne operasjonen gikk under kallenavnet Grouse (rype). Nordmennene gikk på ski over Bitdalsvatn, krysset Møsvatn rett vest for Arabu, og gikk til Grasfjell, rett nord for Bosnuten.
Fra Grasfjell rekognoserte de landingsområdet til seilflyene. Natten den 19. november slepte to store bombefly de to seilflyene inn over Telemark. Landingssonen var forberedt og markert med fakler, men skydekket gjorde det umulig for flygerne å få god nok sikt til å fly inn og lande mellom fjellene.
De valgte å returnere til Storbritannia, men på vei tilbake kom flyene inn i skyer hvor flyene iset ned. Kun det ene bombeflyet returnerte til England, de tre andre havarerte i område Lysefjorden-Egersund. 23 soldater overlevdestyrten, men ble henrettet av okkupasjonssoldatene.
De fire nordmennene fra operasjon Grouse gikk inn på Hardangervidda og la seg til for ubestemt tid rett øst for Mogen. I slutten av februar 1943 hoppet seks nordmenn ut i områdeSkrykken, som ligger et godt stykke nord for Mårbu. Sammen gikk de inn og sprengte tungtvannsfabrikken den 28. februar 1943.
I dag kan vi stå i fred og ro å skue utover et stort område hvor det utspant seg en spennende og imponerende krigshistorie. Det er langt mer historie i områdene vi skuer ut over: Det er funnet rester etter gammel bosetning rundt Møsvatn. Fra vikingtiden til Svartedauden (ca 1350) var jernvinnene i gang.
Det skal ha vært hentet ut jern fra myrene i 800 år. Du finner startstedet ved å kjøre fra Vierli mot Skinnarbu. Finn et sted å parkere ved veikrysset på Arabu. Fra parkeringsplassen er det fire kilometer til toppen. Du kan utvide turen med å gå på fjellryggen et godt stykke sørøstover.
Det går sti ned fra fjellet i sørøst også. Stien runder rundt foten av fjellet, og kommer tilbake ved fylkesveien.En alternativ rute til Bosnuten, er å gå fra Skinnarbu. Denne ruta blir på drøye to mil.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.