Fjelltu til Falkenuten og Falkeriset

Sherpaer fra Nepal har drenert og laget skifertrapp opp til Falkenuten. Turen over Falkeriset er en vel så god grunn til å gå denne turen.

Sist oppdatert: 13. september 2024 kl 09.15
Falkenuten med utsikt over Telemark
Topp utsikt fra Falkenuten. (Foto: Erlend Larsen)
Lesetid: 3 minutter

Det er i utgangspunktet god plass til parkering for å bestige Falkenuten, men turen er så populær at det ofte står biler langs veikanten et langt stykke.

Steintrappene sherpaene bygde i løpet av noen sommeruker i perioden fra 2011 til 2013, fremstår som et kunstverk. Det i seg selv er kanskje ikke lenger en severdighet, men det er utsikten.

Opp til Falkenuten

Turen opp til Falkenuten er litt hard. Det er partier som er litt bratte, men det er også hardt å gå på steinene. Flere steder er det satt opp benker, og det er vel verdt å stanse opp og se på den flotte utsikten.

Falkenuten strekker seg 1096 meter over havet, og er høyeste punkt innenfor et stort område. 

Det er fascinerende å se det gode håndverket, hvordan de har valgt steinene med omhu slik at de passer inn i terrenget, og måten de har plassert steinene for å drenere bort vann.

Steinsettingene er gjort med enkelt verktøy og muskelkraft.

kart falkeriset falkenuten telemark
Kart over turen til Falkenuten

Det gir god utsikt i alle himmelretninger fra Falkenuten i Telemark. Møsvatn ligger rett på nedsiden, og vi ser Gaustatoppen, Bosnuten og flere lett gjenkjennelige steder. Vender vi blikket mot sør kan vi skimte fjellpartiene Mælefjell og Skorve i Seljord.

Turen opp til Falkenuten og tilbake er på 3,6 kilometer. Setter du av halvannen time ekstra, kan du få deg en fin tur innover Falkeriset.

Turen på fem kilometer går i lett terreng, og følger åsryggen mot Hardangervidda. Turen er merket med bokstaven «R» malt i hvitt.

Falkenuten Falkeriset tur
Den steinlagte trappa er som et lite kunstverk. Foto: Erlend Larsen

Stien er lett å gå, og vender når du kommer inn der terrenget begynner å stige. Du runder et par små vann, og returnerer på samme åsrygg. Du kan forlenge turen ytterligere ved å fortsette mot fjellene.

Det går en sti opp elven Åstaulgjuvet som ender ved Eggetjønni. Dette er et fint vann som ligger et godt mål for en overnattingstur. Falkenuten og Falkeriset har fått sitt navn etter fangsten som ble gjort der på 1700-tallet.

Nederlendere kom for å jakte på jaktfalken, og solgte fuglene videre til fyrster og konger i Europa. Under Falkenuten er det rester etter steinbuene nederlenderne bodde i. Er du heldig, kan du også se de flotte fuglene sveve på himmelen. 

Jaktfalk, dvergfalk og tårnfalk hekker fremdeles i fjellområdene rundt Falkenuten. Du finner Falkenuten ved å kjøre fylkesvei 362 fra Krossen til Raulandsgrend. Rett før alpinsenteret er det skiltet Kromviki til høyre. Følg veien til parkeringsplassen.

LES OGSÅ: Skinnarbu - Grasfjell: Lett tur med mange muligheter

 

Falkenuten og Falkeriset

Denne turbeskrivelsen er hentet fra boka På tur i Rauland og Rjukan av Erlend Larsen.

Lengde: 3,6 km / 8,5 km

Vanskelighetsgrad: Lett til vanskelig, avhengig av ruten du velger

Parkering: I veikanten ved startstedet

Publisert 1. januar 2020 kl 12.00
Sist oppdatert 13. september 2024 kl 09.15
annonse

Relaterte artikler

annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen