Kjører du fra Austbø mot Øyfjell, passerer du flere skilt som peker til offentlige turstier. Det er ikke mulig å parkere i nærheten av alle skiltene, men ved det tredje skiltet er det en liten parkeringsplass, der starter vår tur.
Vi begynner turen med å gå 4-500 meter langs fylkesveien mot Austbø. Der er det skiltet tursti til Austbø, den stien følger vi. Turen begynner på en smal sti, men går for det meste på en traktorvei.
Trenger du flere turtips? Sjekk her!

Kart for turen
Denne delen av turen tar oss aldri ned til vannet. Stien er merket med rødmaling, men fargen er slitt etter tidens tann. Noen steder er det hengt opp hvite merkebånd.
Det er forholdsvis enkelt å følge stien, bare å gå rett fram i alle stikryss. Ved gården Træe skal vi gå til høyre og opp til fylkesveien. Ved fylkesveien skal du krysse rett over, eller kanskje litt til høyre. Du kommer inn på en litt grov traktorvei som går bratt opp bakken.
Denne delen av turen er ikke merket. Når du kommer opp til ei myr, går det en sti inn til høyre. Stien går opp til ei hytte, men gå forbi på en litt mindre sti nede til høyre. Stien kommer ned til Longetjønn som vi følger på sørsiden av vannet.
I østenden av vannet følger vi stien som går over myra rett mot øst. Stien kommer til en grusvei hvor vi får to valg: Går du til venstre på grusveien noen meter, kan du følge stien til Listaul og videre opp til Brattskarnuten.
Toppen ligger 1203 meter over havet og gir en fantastisk utsikt over Holtardalen, den indre delen av skiløypene i Silkedalen, utover Lognvikvatn, Rauland og Totak. Vår tur fortsetter til høyre på grusveien, og vi følger Gjuvsbekken til den krysser veien.
Bekken fortsetter ned i et stupbratt juv, og renner ut i Lognvikvatn. På nedsiden av fylkesveien hvor grusveien ender, står det for øvrig ei severdig oppgangssag som opprinnelig ble bygd i 1826. Dette er den eldste saga som ennå er på sin opprinnelige plass.
Saga var i bruk til en gang ut på 1950-tallet, før den begynte å forfalle. I 1981-82 ble oppgangssaga restaurert av Telemark Tømmersalgslag, og ble senere gitt som gave til Vinje kommune. Vi skal ikke gå helt ned til fylkesveien i dette turtipset.

Longetjønn ligger fint til inne i skogen. I bakgrunnen ser vi fjellene ved Holtardalen, blant annet Brattskarnuten. (Foto: Erlend Larsen)
Etter at vi har gått over Gjuvsbekken kommer vi til et grustak. Til venstre ser vi gården Fonnli (skrives også Fundli). Litt før gården går det en litt uanselig vei til venstre. På motsatt side av veien går det en sti opp i skogen til høyre, den skal vi følge.
Stien går bratt opp lia, og følger en liten strømgate. På toppen av stien er det mulig å gå opp til Brandås. Stien fortsetter ned mot Sandvik. Enkelte steder går bekken og stien den samme veien, noe som gjør det litt ekstra bløtt.
Sjekk også ut Vehuskjerringi for en lignende tur i høyden i Telemark!
Vi kommer ned til fylkesveien, krysser den og går inn på stien som er skiltet til Lognvik. Stien er merket med hvite bånd og rød maling. Når vi kommer ned til vannkanten kan vi gå både til høyre og venstre. Ta en liten avstikker til venstre.
Etter noen meter kommer du til en innskripsjon i fjellet. I sirlig håndskrift er det slått inn en tekst av Aasmund Olavsson Vinje. Vi går tilbake, og følger stien langs Lognvikvatn til en liten odde. Det går en sti til venstre til en hytte som står der, men vi fortsetter rett fram på stien. Stien ender opp på parkeringsplassen hvor vi begynte vår tur.
Lognvikvatn - Langetjønn - Brandås
Denne turbeskrivelsen er hentet fra boka På tur i Rauland og Rjukan av Erlend Larsen.
Her finner du flere turer i Telemark.
Lengde: 7,5 km
Vanskelighetsgrad: Lett til medium
Parkering: Ved Øyfjellvegen