Om det frister å våkne opp høyt oppe på fjellet, eller til og med på en fjelltopp, bør du sjekke ut noen av disse fjellhyttene.

GAUSTATOPPEN: På toppen av det populære fjellet i Telemark kan du også leie en seng for en natt!

 
HØGEVARDE: På Norefjell – bare et par timer fra hovedstaden – kan du overnatte i en splitter ny hytte på 1400 moh., som åpnet rett før påske i år.

 
FLATBREHYTTA: Plassert 1000 moh. ligger denne hytta ved brekanten, og med utsikt over Sognefjorden.

Les også: Helgetur til Norefjell

 
TÅKEHEIMEM: Tåkeheimen ligger ved foten av Helgelandsbukken på vestsida av Svartisen. Hytta er Nord-Norges nest høyest beliggende turistforeningshytte (1073 moh.), også kalt «Institutt for uhensiktsmessig vær» etter at Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) i sin tid drev bremålinger der.

 
TROLLFJORDHYTTA: I Vesterålen må du bruke båtskyss for å komme deg til denne perlen. Her får du badstue, utsikt og vakker natur.

 
SIGRIDSBU: Sigridsbu ligger høyt og fritt sør for Bletoppen helt sør på Blefjell. Sigrdisbu er det perfekte utgangspunkt for turer videre nordover Blefjell.

 
FONNABU: Fonnabu Bresenter ligger ved brekanten ved Folgefonna i Hardanger, og er ett av de beste bre- og brekurssentrene i landet. Det består av to hytter og uthus.

 
KIELLANDBU: Kiellandbu ligger flott til på Løkjedalsnuten med imponerende utsikt mot Botnen, Fyksesund og mot Folgefonna på andre siden av Hardangerfjorden.

 
SKÅLABU: Skålabu ble ferdigstilt i oktober 2016, og erstattet populære Skålatårnet som hovedhytte på Skåla på 1800-meters høyde i Loen i Nordfjord. Den nye hytta har en arkitektur som er tilpasset de spesielle stedet den ligger på, og er i seg selv en severdighet på Skåla.

FANNARÅKHYTTA: Fannaråkhytta er Norges høyest beliggende turisthytte, 2068 moh. Hit kommer du fra Skogadalsbøen, Sognefjellshytta, Krossbu eller Turtagrø.

Les også: Turtips i Jotunheimen 

 
TYSSENAUSTET: Tyssenaustet er et ombygd naust på nordvestsida av Tyssevatnet ovenfor Bjørke i Hjørundfjorden. Innendørs er hytta en av de mest særprega i fjellet, for ombygginga fra naust til hytte er kreativt, men godt utført.

 
VASSTINDBU: Hytta ligger på fjellryggen mellom Horndalen og Kjøvdalen med majestetisk utsikt til alle kanter. Anlegget består av to hytter og er Molde og Romsdals Turistforenings høyest beliggende, på 1190 moh.

 
GRÅFJELLHYTTA: Gråfjellhytta ligger spektakulært til på vestsida av Okstindbreen 1008 moh. Her har du utsikt i alle himmelretninger og bare halvannen kilometer opp til brekanten på Vestisen.

 

RABOTHYTTA: Rabothytta er en del av hytte- og løypenettet rundt Okstindan på Helgeland. Hytta ligger 1200 moh., helt inntil Okstindbreen. Arkitekturen er særegen, og hytta er tegnet av de verdenskjente arkitektene Jarmund / Vigsnæs.

Les også: Norges råeste hytte

MUNKEBU: På Moskesnesøya ytterst i Lofoten finner du Lofoten Turlags hytte Munkebu. En sjarmerende hytte med flotte dagsturmuligheter.

 
BLÅVATNHYTTA: Blåvatnhytta ligger i et vilt og storslått fjellområde mellom Tjeldsundbrua og Øse. Med sine 570 moh. er den Harstad Turlags høyest beliggende hytte.

 

DNT-Hytter 

Ønsker du alt servert eller en enkel hyttetur hvor du tar med maten selv? DNT har tre ulike hyttetyper:

  • Ubetjent hytte: Dette er små hytter (5–25 sengeplasser) samt ofte sikringsbu med ekstraplasser. Hyttene er utstyrt med senger og dyner (på enkelte kun tepper), kokemuligheter med kjeler, dekketøy og ved. Hyttene er åpne eller låst med DNTs standardnøkkel.
  • Selvbetjent hytte: Som ubetjent hytte, men med et matvarelager med middagsretter, pålegg, knekkebrød og lignende, som kan kjøpes på hytta. Hyttene er åpne eller låst med DNTs standardnøkkel, og kan ha hyttevakt i sesongene.
  • Betjent hytte: Disse drives av et vertskap. Servering av måltider (ofte trerettersmiddag samt vin/øl-rettigheter) og overnatting på to- til firemannsrom eller sovesal. De fleste hyttene har enkel, god standard med strøm, dusj og tørkerom for turtøy. Flere av de betjente hyttene har et ubetjent eller selvbetjent tilbud utenfor sesong. 

I tillegg finnes en rekke nødbuer. Dette er ulåst buer/små hytter uten madrasser og dyner for overnatting. Som regel er det ved til oppvarming og propan til koking. Ofte er det òg sengebrisker på nødbuene slik at man kan overnatte dersom man har med sovepose og liggeunderlag. Alle kan bruke DNTs hytter. Ingen avvises selv om hytta er full. På hytter uten vertskap må minst én i følget være medlem for å få leid den spesielle DNT-nøkkelen.

Les mer på dnt.no