Overnatting på høytliggende hytter

Plasseringen av disse hyttene tilrettelegger for at du som overnattingsgjest kan oppleve utsikten over fjellheimen i både soloppgang og solnedgang.

Sist oppdatert 14. mars 2021 kl 09.30
DNTs høytliggende hytter overnatting i fjellet
MORGENDIS: Hytta Tåkeheimen ved Svartisen er en av mange perler du kan overnatte på i fjellet. Foto: Torbjørn Bjelland / DNT

Om det frister å våkne opp høyt oppe på fjellet, eller til og med på en fjelltopp, bør du sjekke ut noen av disse fjellhyttene.

Mange av hyttene krever litt innsats å komme seg til, men betaler seg med god utsikt – og ikke minst seng å overnatte i. 

Mer om DNTs hytte-typer finner du nederst i saken! 

GAUSTATOPPEN: På toppen av det populære fjellet i Telemark kan du også leie en seng for en natt og bli over til neste dag.

 
HØGEVARDE: På Norefjell – bare et par timer fra hovedstaden – kan du overnatte i en splitter ny hytte på 1400 moh. 

Sjekk ut 6 helt unike overnattinger i Norge.

TÅKEHEIMEM: Tåkeheimen ligger ved foten av Helgelandsbukken på vestsida av Svartisen, Norges nest største isbre.

Hytta er Nord-Norges nest høyest beliggende turistforeningshytte (1073 moh.) – også kalt «Institutt for uhensiktsmessig vær» – etter at Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) i sin tid drev bremålinger der.

Svartisen er  lett tilgjengelig for breturer og fjellopplevelser.

 
TROLLFJORDHYTTA: I Vesterålen må du bruke båtskyss for å komme deg til denne perlen. Her får du badstue, utsikt og vakker natur.

Vesterålen ligger nordøst for Lofoten og har mange flotte fjellturmuligheter i alpint terreng.

 
SIGRIDSBU: Sigridsbu ligger høyt og fritt sør for Bletoppen helt sør på Blefjell, et høyfjellsplatå på grensa mellom Buskerud og Telemark. 

Sigridsbu er det perfekte utgangspunkt for turer videre nordover Blefjell.

Sigridsbu er det perfekte utgangspunktet for turer nordover Blefjell. Foto: Line Hårklau
Sigridsbu er det perfekte utgangspunktet for turer nordover Blefjell. Foto: Line Hårklau

 
FONNABU: Fonnabu Bresenter ligger ved brekanten ved Folgefonna i Hardanger, og er ett av de beste bre- og brekurssentrene i landet. Det består av to hytter og uthus.

 
KIELLANDBU: Kiellandbu ligger flott til på Løkjedalsnuten med imponerende utsikt mot Botnen, Fyksesund og mot Folgefonna på andre siden av Hardangerfjorden.

 
SKÅLABU: Skålabu ble ferdigstilt i oktober 2016, og erstattet populære Skålatårnet som hovedhytte på Skåla på 1800-meters høyde i Loen i Nordfjord.

Den nye hytta har en arkitektur som er tilpasset de spesielle stedet den ligger på, og er i seg selv en severdighet på Skåla. Vårskitur til Skåla er en klassiker og om sommeren. Her arrangeres også motbakkeløpet Skåla opp.

FANNARÅKHYTTA: Fannaråkhytta er Norges høyest beliggende turisthytte, 2068 moh. Hit kommer du fra Turtagrø, Skogadalsbøen, Sognefjellshytta, Krossbu eller Turtagrø.

Turtips i Jotunheimen 

 
TYSSENAUSTET: Tyssenaustet er et ombygd naust på nordvestsida av Tyssevatnet ovenfor Bjørke i Hjørundfjorden. Innendørs er hytta en av de mest særprega i fjellet, for ombygginga fra naust til hytte er kreativt, men godt utført.

 
VASSTINDBU: Hytta ligger på fjellryggen mellom Horndalen og Kjøvdalen med majestetisk utsikt til alle kanter. Anlegget består av to hytter og er Molde og Romsdals Turistforenings høyest beliggende, på 1190 moh.

 
GRÅFJELLHYTTA: Gråfjellhytta ligger spektakulært til på vestsida av Okstindbreen 1008 moh. Her har du utsikt i alle himmelretninger og bare halvannen kilometer opp til brekanten på Vestisen.

 

RABOTHYTTA: Rabothytta er en del av hytte- og løypenettet rundt Okstindan på Helgeland, og en av Norges råeste DNT-hytter. Den er bygd på 1200 moh, helt inntil Okstindbreen. Arkitekturen er særegen, og hytta er tegnet av de verdenskjente arkitektene Jarmund / Vigsnæs.

 

MUNKEBU: På Moskesnesøya ytterst i Lofoten finner du Lofoten Turlags hytte Munkebu. En sjarmerende hytte med flotte dagsturmuligheter.

 
BLÅVATNHYTTA: Blåvatnhytta ligger i et vilt og storslått fjellområde mellom Tjeldsundbrua og Øse. Med sine 570 moh. er den Harstad Turlags høyest beliggende hytte.

NORDLYSJAKT: Rabothytta ved Okstindan i Nordland er en ny og moderne hytte. Foto: Steffan Sund / DNT
NORDLYSJAKT: Rabothytta ved Okstindan i Nordland er en ny og moderne hytte. Foto: Steffan Sund / DNT

DNT-hytter 

Ønsker du alt servert eller en enkel hyttetur hvor du tar med maten selv? DNT har tre ulike hyttetyper:

  • Ubetjent hytte: Dette er små hytter (5–25 sengeplasser) samt ofte sikringsbu med ekstraplasser. Hyttene er utstyrt med senger og dyner (på enkelte kun tepper), kokemuligheter med kjeler, dekketøy og ved. Hyttene er åpne eller låst med DNTs standardnøkkel.

  • Selvbetjent hytte: Som ubetjent hytte, men med et matvarelager med middagsretter, pålegg, knekkebrød og lignende, som kan kjøpes på hytta. Hyttene er åpne eller låst med DNTs standardnøkkel, og kan ha hyttevakt i sesongene.

  • Betjent hytte: Disse drives av et vertskap. Servering av måltider (ofte trerettersmiddag samt vin/øl-rettigheter) og overnatting på to- til firemannsrom eller sovesal. De fleste hyttene har enkel, god standard med strøm, dusj og tørkerom for turtøy. Flere av de betjente hyttene har et ubetjent eller selvbetjent tilbud utenfor sesong. 

I tillegg finnes en rekke nødbuer. Dette er ulåste koier/små hytter uten madrasser og dyner for overnatting. Som regel er de utstyrt med ved til oppvarming og propan til koking. Ofte er det også sengebrisker på nødbuene slik at man kan overnatte dersom man har med sovepose og liggeunderlag. 

Alle kan bruke DNTs hytter. Ingen avvises selv om hytta er full. 

På hytter uten vertskap må minst én i turfølget være medlem for å få leid den spesielle DNT-nøkkelen.

Publisert 14. mars 2021 kl 09.30
Sist oppdatert 14. mars 2021 kl 09.30
annonse
Relaterte artikler
neveresting hafjell
Tar du sommerens utfordring?

Bestig Mount Everest i Hafjell

PÅ MED HETTA: Vått, grått og fine farger på vei opp til Hornelen i Bremanger.
Hornelen i Bremanger

Klippen ved havet

Continental Divide Trail på 124 dager

– Jeg følte meg ikke helt ferdig

kyststien
Kyststien – turtips

Kystvandring langs Oslofjorden

annonse
Vandring i Patagonia

Eventyrlige Patagonia

Elv ned fra hardangervidda
Et lite stykke Hardangervidda

Et lite stykke Hardangervidde

storesåta bergen
Bergen har mer enn sju fjell

Fjellturer i Norges nest største by

Heidalsmuen i Rondane
Fjellturer i Gudbrandsdalen

Turguide til Heidalsmuen

Fjelturer på Norefjell turforslag tips
Turtips til Norefjell

Fjellturer på Norefjell

Høvringen vandrere
Tips til høstturer

Turguide til Høvringen

HEMSEDALS VILLESTE: Ville du satt opp teltet ditt her? Foto: Magne Roaldset
Norges villeste teltplass?

Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen