Tok sin siste 2000-meter

På fjerde forsøk erobret Walther Schoppe (78) sin siste 2000-meter topp.

Sist oppdatert 23. august 2016 kl 08.00
FJERDE FORSØK: Tshering Pande Bhote har de siste årene vært Walther Schoppe sin faste guide på de mer krevende 2000-meter toppene. Etter tre forsøk i fjor kom Walther endelig til topps på Nordre Midtmaradalstind (2062 moh.) Foto: Tshering Pande Bhote
FJERDE FORSØK: Tshering Pande Bhote har de siste årene vært Walther Schoppe sin faste guide på de mer krevende 2000-meter toppene. Etter tre forsøk i fjor kom Walther endelig til topps på Nordre Midtmaradalstind (2062 moh.) Foto: Tshering Pande Bhote

På 60-års dagen fikk Walther Schoppe en liste over alle 2000-meter toppene i Norge med primærfaktor på 30 meter, alt i alt 231 topper. På toppen av Nordre Midtmaradalstind kunne 78-åringen krysse av den siste på listen.

Sparte du den beste til slutt?

– Nei, det var en ren tilfeldighet. Jeg gjorde tre forsøk i fjor uten at jeg lyktes. Meningen var å bli ferdig for flere år siden, men været har ikke tillatt det.

Været spilte ikke helt på lag denne gangen heller. Turen var preget av regn og tåke, men var ikke like ille som under et av forsøkene i fjor.

– Tåken la seg, det regnet og blåste. Da vi kom til Hytta på Bandet tenkte jeg at dette her var ikke noe fornøylse. Det hadde gått an å fullføre, men når man var gjennomvåt og ikke var kommet halvveis engang, var det ikke noe moro. Det bør være litt fornøyelse også. 

2016 skulle imidlertid bli året. Med hjelp fra guiden Tshering Pande Bhote kunne Walther endelig konstatere at alle 2000-meterstoppene i Norge er nådd.

Hvordan føles det?

– Det føles som en stor lettelse, det har vært et veldig press. En stund har bare jeg manglet et par topper, etter hvert bare én. Men blir jo bare eldre og eldre, så jeg var veldig spent om jeg ville klare å fullføre.

Ble det noe feiring?

– Nei, det ble dessverre dårlig feiring, jeg var så sliten da jeg kom tilbake at jeg ikke orket middag. Vi brukte 12 timer på turen så det tok litt på. Årene setter sine spor. Jeg fikk ikke rom på Turtagrø hotell, så jeg dro hjemover og overnattet i bilen. Det var en litt stusselig avslutning, men jeg feiret litt når jeg kom hjem. Jeg regner med jeg får samlet fjellvennene mine til en feiring på høsten.

LES OGSÅ: Sommerski i Hurrungane

«Jeg fikk ikke rom på Turtagrø hotell, så jeg dro hjemover og overnattet i bilen. Det var en litt stusselig avslutning, men jeg feiret litt når jeg kom hjem.»

walther
walther

LUFTIG: På vei opp Styggedalsryggen. Walther Schoppe har med seg stegjern og isøks han kjøpte på 60-tallet. Da bodde han tre år i Sveits hvor han tok brekurs og klatrekurs. Foto: Tshering Pande Bhote.

Er det noen opplevelser du husker ekstra godt?

– Det har vært utrolig mange fine opplevelser.

– På Dovrefjell var jeg heldig med været. Jeg lå alene på en av Forsvarets hytter. Da gikk moskusene rundt hytten. Jeg måtte sjekke at de ikke kom mellom hytten og toalettet. Været var så bra. Jeg var på de fleste toppene rundt om på Dovrefjell.

– En annen gang lå jeg i telt litt bortenfor Leirvassbu, da hadde jeg ikke fått ringt kona på flere dager. En kveld etter en kveldstur gikk jeg til Leirvassbu for å ringe. På vei tilbake begynte det å regne noe voldsomt, men jeg fikk samlet meg fram til teltet. Jeg var ganske våt. Da var det godt å krype ned i soveposen og bli varm. 

Walther Schoppe kommer opprinnelig fra København, men flyttet til Norge i 1970. Det har han aldri angret på.

Var det kjærligheten som førte deg til Norge?

– Ja, kjærlighet til fjell og skog, og etter hvert kjærlighet til kona.

Selv om alle 2000-metertoppene er tatt, akter Walther å fortsette å vandre i fjellet. Mens UTE snakker med han holder han på å pakke turutstyret på nytt. Han skal til Gjendebu sammen med to venner og gå i fjellene rundt.

– Det er en så fin opplevelse der her med å gå tur i fjellet, spesielt når været er bra og man har god sikt. Å se på små fjellblomstre og utsikt – det er et eventyr. 

LES OGSÅ: Tidenes tindemaraton

Publisert 23. august 2016 kl 08.00
Sist oppdatert 23. august 2016 kl 08.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng  | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue