Romjulstur i Helgelandsalpene

Signar André Nilsen savnet skiene da han skulle ned fra den spektakulære pinakkelen ved Liatind på Helgeland.

Sist oppdatert: 31. desember 2017 kl 19.47
GODT NYTTÅR: Signar André Nilsen skriver om spektakulær juletur til Liatind på Helgeland. Foto: Signar André Nilsen
GODT NYTTÅR: Signar André Nilsen skriver om spektakulær juletur til Liatind på Helgeland. Foto: Signar André Nilsen
Lesetid: 2 minutter

Alpin start midt i romjula etter altfor store mengder god julemat kan være noe brutalt. For å komme meg til dagens mål, Liatind (935 moh) i Aldersundet på Helgeland pep vekkerklokka lenge før hanen i det hele tatt tenker på å gale. En halvtimes båttur over havstykket Sjona med fem friske minusgrader, stjerneklart og sjøluft i fjeset gjorde at man våknet litt, og da turkompis Benny Herseth fra Mo i Rana plukket meg opp på fastlandet var man noenlunde ved sine fulle fem.

Se film under artikkelen!

Helgelandsalpene som jeg ynder å kalle området her er rikt på fjell med gode muligheter for alpin klatring og bratt skikjøring, men lite kjent over det ganske land. Man slipper i hvert fall å stå i kø.

Desember måned hadde vært nedbørfattig og siden snødekket ikke var all verden valgte vi å legge igjen skiene og satse på litt lett juleklatring. I 2015 førstebesteg vi en bratt og bortgjemt pinakkel i snøstorm, og den fristet til gjentakelse, dog med sikt denne gangen.

DJI_0413-3
DJI_0413-3

SPEKTAKULÆR: Pinakkelen på Liatind ligger bortgjemt, men den er vel verdt et besøk. Foto: Signar André Nilsen

Anmarsjen var av vakreste sort med lett snøbrøyting til toppen av skaret mellom de to toppene som utgjør Liatindmassivet hvor pinakkelen gjemmer seg. Turen i 2015 var en behagelig affære med store mengder snø som gjorde bestigningen relativt enkel, men med betydelig mindre snø i år måtte jeg holde tunga rett i munnen de 40 bratte meterne til topps. 

Litt motstand tar man sjelden skade av og belønningen var en utsikt som er vanskelig å beskrive med ord. Dronen som surret rundt oss dokumenterte bedre enn jeg klarer å gjøre her.

DJI_0441-3
DJI_0441-3

FRISTENDE: Renna under toppen fristet, men skiene ble ikke med denne gangen. Foto: Signar André Nilsen 

Siden vi fortsatt hadde litt igjen av dagen benyttet vi anledningen til å klatre opp på hovedtoppen for å spotte nye prosjekter, noe det er uendelig mye av i området.

Det hadde ikke vært feil med ski nedover igjen da renna mellom toppene byr på ca 500 høydemeter med 40 graders sammenhengende moro, og snøen kunne sikkert kvalifiserte til betegnelsen «pudder» i mer urbane strøk som Hemsedal og Trysil.

På gjensyn i jula 2018!

Publisert 31. desember 2017 kl 19.47
Sist oppdatert 31. desember 2017 kl 19.47
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen