Gå på bre i Norge

Vil du bruke en ferieuke i blåis og oppsprukket brelandskap? UTE gir deg oversikten over brekursene du kan være med på denne sommeren.

Sist oppdatert 7. juli 2009 kl 13.45
På vei mot brekurs på Demmevasshytta på Hardangervidda. Foto: Simen Berg
På vei mot brekurs på Demmevasshytta på Hardangervidda. Foto: Simen Berg

Norge har et variert og vakkert brelandskap, og på flere av breene er det ulike tilbud om kurs. Den vanligste typen brekurs varer i seks dager og på kurset går deltagerne gjennom pensum fra Breboka til Turistforeningen. På kursene gis det opplæring i bruk av stegjern, tau, øks og sikringsmidler – både på is og snø. Det er som regel også lagt opp til lengre turer på breen med fokus på sikre veivalg. Innføring i breredning og isklatring er også pensum på kurset. Kortere kurs, mini-brekurs over en langhelg, er også populære. På disse kan du vanligvis velge mellom et kurs som fokuserer på snø eller blåis. Dersom du ikke har tid til et ukeskurs i år tilsvarer to kortere kurs med hvert sitt tema omtrent det samme pensumet som ukeskursene. Som det framgår av oversikten UTE har laget etter å ha vært i kontakt med arrangørene er variasjonen stor; det arrangeres alt fra introduksjonskurs for åtteåringer på Folgefonna til brekurs med klatrefokus i de oppsprukne brearmene til Jostedalsbreen.

FOLGEFONNA
På brearmene til den tredje største breen i Norge er det muligheter for å være med på brekurs fra slutten av juni og fram til starten av september. Folgefonni Breførarlag (www.folgefonni -breforarlag.no) har base i Jondal og arrangerer flere kurs på ulike deler av breen. Buerbreen er en brearm på østsiden av Folgefonna, og her har Stavanger turistforening flere kurs – hovedsakelig kortere introduksjonskurs over tre dager. Fjellsportgruppa har kurs i slutten av juni, ungdomsgruppa (15 – 26 år) i slutten av august og i starten av september er det et eget introduksjonskurs i regi av Barnas Turlag der hele familien blir med på kurs (fra 8 år). Også Bergen turlag (www.bergen-turlag.no) har kurs på den utfordrende blåisen på Buerbreen – i starten av august arrangeres videregående kurs over en langhelg. Bergen turlag har også to ordinære brekurs (ett av dem er et eget ungdomskurs) på Folgefonna, men velger da å bruke Fonnabu som base. Den selvbetjente hytta ligger 1500 moh – helt oppå breplatået og bortsett fra den fem timer lange oppstigningen opp til hytta, har de øvige kursdagene ingen anmarsj. 

JOSTEDALSBREEN
På Norges største bre er det naturlig nok mange muligheter – og varierte breer med både snø og blåis. I mer enn 20 år har Jostedalen breførarlag arrangert brekurs med utgangspunkt i Jostedalen. I sommer settes det opp fem kurs fra starten av juli og til starten av august. Deltagerene bor på kurslokalet Bretun, og det legges opp til turer flere steder på breen – både Nigardsbreen, Tuftebreen og Vivakulen. På andre siden av breen – på vestsiden – arrangerer Breoppleving kurs fra Bødalsseter, nær Loen. Flere ganger i juli arrangeres  ukes- og langhelgkurs. Også DNT Oslo har flere ulike kursmodeller på Jostedalsbreen. En utvidet kursvariant, ”Josten på kryss og tvers” arrangeres i slutten av juli. Kurset forutsetter grunnleggende brekunnskap og tar med deltagerne til flere av de mest spennende delene og brearmene på Jostedalsbreen. Et annet kurstilbud for deltagere med breerfaring er et brekurs med klatrefokus i Nigardsbreen. 

HARDANGERJØKULEN

Demmevasshytta ved Hardangerjøkulen. Foto: Simen Berg
Demmevasshytta ved Hardangerjøkulen. Foto: Simen Berg

Det var på Hardangerjøklulen (med utgangspunkt fra Finse) at Turistforeningen (DNT) arrangerte sine første brekurs i 1958. Tre år senere ble det besluttet å opprette en komite som skulle ta i bruk Demmevasshytta, sørvest på breen, til brekurs og her arrangerer DNT Oslo og Omegn fremdeles kurs. I sommer er det kurs hver uke fra slutten av juni til starten av august. Dette er både kurs som går over en uke eller kortere kurs over en langhelg.
 

JOTUNHEIMEN
I Jotunheimen er det først og fremst breene rundt Smørstabbtindene som brukes som kursbreer. Naturopplevingar har to ukeskurs i slutten av juni og begynnelsen av juli. Noen uker senere har Bre og Fjell et ukeskurs samme sted – der deltagerne kan velge om de vil bo inne på Krossbu eller i telt i nærheten. I slutten av juli og starten av august har Breoppleving tre kursuker på Smørstabbreen – der deltagerne etablerer teltleir på Sognefjellet i nærheten av Krossbu og Sognefjellshytta. Fra Krossbu har DNT Oslo også flere femdagers brekurs (teltovernatting eller overnatting på hytta) i hele sommerferien. Et av kursene holdes på engelsk. Kursarrangøren Norgesguidene har i sommer to brekurs med oppmøte på Sognefjellet, men der kurset foregår på flere ulike breer. I løpet av seks dager har deltagerene fem dager på bre – og der et typisk kurs både er innom Bøverbreen/Smørstabbreen (Jotunheimen), Nigarsbreen (Jostedalen), Hurrungane og Eventyrisen (Jotunheimen). Deltagerantallet er lavt (maks 4 personer) og det er lagt inn en fleksibel hviledag for at kurset ikke skal bli for intenst. Årets to kursuker er i slutten av juni og starten av juli.

OKSTINDBREEN, HELGELAND
Ved Nord-Norges høyeste fjell, 1916 meter høye Oksskolten, arrangerer fjellsportgruppa i Rana Turistforening brekurs på Okstindbreen. Kurset arrangeres i slutten av juni og deltagerne overnatter på Kjennvasshytta ved foten av breen. 

TÅKEHEIMEN, SVARTISEN
Fra den ubetjente hytta Tåkeheimen ved Engabreen, en kystnær brearm til Svartisen, arrangerer Bodø og Omegns turistforening brekurs (langhelg) i starten av juni. Tåkeheimen ligger drøyt 1000 moh, og er en svært god base for breaktiviteter på blåisen på Engabreen.

Foto: Simen Berg
Foto: Simen Berg

LYNGEN
På en gresslette nedenfor Steindalsbreen i Lyngsalpene overnatter deltagerene på brekurset til Midnight Sun Mountain Guides. I år tilbyr det tromsøbaserte guidebyrået to helgkurs, begge i starten av september. Også fjellsportgruppa til Troms Turistforening har brekurs i Lyngen i sommer – sannsynligvis blir kurset på Strupbreen, nordvest for Koppangen.

Flere av kursarrangørene har et bredere tilbud enn det som presenteres i denne oversikten – både av nybegynnerkurs og kurs for viderekommende. Sjekk nettsidene til de ulike arrangørene for mer informasjon. 

Publisert 7. juli 2009 kl 13.45
Sist oppdatert 7. juli 2009 kl 13.45
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen