Den britiske fjellklatreren William C. Slingsbys oppfordring til nordmenn om å klatre på breene våre ble ikke tatt skikkelig opp før Berit Johansen og hennes turkamerater systematisk tok fatt på brearmene på Jostedalsbreen på 1960-tallet. Nå skal hun hedres.

Begivenheten finner sted på Krossbu på Sognefjellet i morgen, lørdag 4. august klokka 17.   

Annonse

Berit Johansen var breinstruktør på Krossbu på slutten av 1960-tallet, hun var aktivt med i Bregruppa i Turistforeningen og jobbet med bremåling på Memurubreen, Helstugubreene og Folgefonna.

Juryen skriver at hun «var en fjellpioner som utforsket og klatret alle de bratteste brearmene på Jostedalsbreen, 20 i alt, flere av dem førstegangsbestigninger sammen med Torbjørn Legar, Lars Erik Staxrud og Kjell Storrø. Ofte studerte hun brefallene i dagesvis for å se hvor rasene gikk. Hun hadde en egen evne til å finne løsningene og veien opp».

Først opp på alle 2000-meterstopper

Hun var også, sammen med turkamerat Kjell Storrø, den aller første som klatret alle våre topper over 2000 meter, 269 i alt. De siste to besteg de 5. juli 1975. Berit Johansen var også med på førstebestigningene av sør-ryggen på Austre Ringstind, sør-ryggen på Midtre Ringstind og sørveggen på Søre Soleitind i Hurrungane.

 – Før i tiden skrøt man ikke av det man gjorde. Denne prisen er med på å trekke en av våre fjellpionerer fram fra glemselen, som ellers er blitt forbigått i de offisielle historiebøkene, sier Knut I. Tønsberg i juryen.

– En ekstra dimensjon ved at Johansen Vetti får denne prisen, er å hedre ikke bare de som setter rekordene, men også de som har tatt med andre på tur. Berit er en mester som har lært opp mange svenner, legger han til.  

Mangeårig rektor på Norges Høgfjellskole, Nils Faarlund i juryen, sier følgende om bestigningene på Jostedalsbreen:

Dette var en uvanlig og krevende form for isklatring, det ypperste som ble gjort i Norge og Skandinavia på den tiden.

Berit Johansen giftet seg med Jørgen Vetti i 1977 og var med i gards- og turistdriften på Vetti i Vest-Jotunheimen sammen med ham og søstrene Johanna og Tordis Vetti.

Hun er fortsatt på historierike Vetti Gard og Turiststasjon og eier Ingjerdbu i Vettismorki. 

Hederspris for ekte fjellfolk

Det er fjerde gang Fjellets mester-pris deles ut, etter initiativ fra vertskapet på Krossbu.

– For oss som driver turisme i fjellet er det viktig at folk lærer seg og forståelsen for fjellets utfordringer på snø og is, sommer og vinter. Vi vil hedre noen  av dem
som på frivillig basis har gått i spissen for dette, sier Torill og Kåre Vole.

I juryen sitter et topplag av fjellfolk: Nils Faarlund, Torbjørn Legard, Nils U. Hagen, Lars Erik Staxrud, Kjell Storrø, Hilde Aas, Ragnhild Amundsen, Per Gran, Bjørn Wold, Unni Thorberg, Knut I. Tønsberg, Toril og Kåre Vole.

Prisvinneren får en pokal med inskripsjon fra Havstadtinn.

Du kan lese mer om Berit Johansen Vetti i neste nummer av magasinet UTE, som kommer i midten av september.