Fjellet er det nye stadion

Her får du oversikten til noen av sommerens multisportkonkurranser.

Sist oppdatert 21. juni 2012 kl 14.07
Meråker i Nord-Trøndelag har 26 fjelltopper på over 1000 moh. Det byr på perfekte forhold for fjellsport og fine naturopplevelser. Foto: Meråker Mountain Challenge
Meråker i Nord-Trøndelag har 26 fjelltopper på over 1000 moh. Det byr på perfekte forhold for fjellsport og fine naturopplevelser. Foto: Meråker Mountain Challenge

Multisport som fenomen sporer helt tilbake til 60-tallet, men har først fått feste i Norge siste årene. I motsetning til triatlon (svømming, sykling, løping) skiller multisport seg ut ved ulike typer aktiviteter som varierer fra arrangement til arrangement. Konkurransene varer i alt fra en dag til flere døgn, om det er lagkonkurranse og også individuelle klasser.

Nord-Europas tøffeste? 
Neste lørdag, 30. juni, arrangeres 4 Summits Race på Tolga, av mange omtalt som en av Nord-Europas hardeste multisportkonkurranser. Her bestiges fire fjell i en kombinasjon terrensykling, løping og orientering. Ettersom det ikke finnes fastlagte traseer, er orienteringselementet avgjørende. Du kan melde deg på helt fram til dagen før.

Meråker Mountain Challenge, blåses i gang 21. juli,og er så hard som du gjør den til. Ni fjelltopper skal bestiges. Du velger selv din egen fart, om du vil løpe (ca. 9-11 timer), lett gange med en overnatting (ca. 36-46 timer) eller to overnattinger (ca. 47-57 timer). Fjelltoppene består for det meste av slakt terreng, og selve toppene er ikke vanskelige å bestige. Det står registreringsvakter på alle fjelltoppene.

Aim Challenge i Hemsedal går av stabelen 1. september. Her skal to og lagkameraten din samle så mange poster dere klarer, totalt 60 poster, innen 6 timer.

I Porsgrunn inviterer de til Grenland Challenge 18. september. Her er det også tomannslag som konkurrerer i henholdsvis terrengsykkel, kano, løping og det arrangøren kaller «overraskelser». Det er andre gang Vinnertiden er på omtrent 2,5 time.

Mer enn skisportens vugge
Folketallet i telemarksbygda Morgedal dobles når Morgedal Challenge braker løs 18. august. Her kan du velge mellom Morgedal Mountain Challenge og Morgedal Classics. Classics-varianten er en sprintdistanse på 15 kilometer tilpasset de som ikke orker hardtreningen i forkant eller «smertene» et lengre løp innebærer. Mountain Challenge-løpet er en hardere løype på 45 kilometer som omfatter padling over Morgedalsvannet, bratte bakker, dype myrer og sleipe sykkelstier. Løypa egner seg for individuelle konkurrenter, men er også ypperlig for lag, ifølge arrangementsleder Hege Ravdal.

Morgedal Challenge arrangeres for femte år på rad. Selv om konkurransen trigger hardhausene, er Ravdal opptatt av at det også skal være en familie- og publikumsvennlig dag.

– Triatlon og multisport innebærer mye trening og er ekstremt egoistisk å drive med. En hver konkurrent må ha et støtteapparat som i det minste er familien. Derfor har vi en Morgedal mini for de minste, mens mamma og pappa er ute i løypa. Det er også et mål for oss å rekruttere deltakere. Vi ser at mange av barna synes dette er veldig moro. Lokalt i Morgedal er det mange som har fått skikkelig smaken på padling på grunn av denne konkurransen, sier Ravdal.

– Multisport har alt

Anders Hauge har deltatt i flere multisport- og ekstremkonkurranser i utlandet tidligere. Han hadde 14 NM-titler i skiorientering og 1 VM-sølv før han begynte med multisport, eller adventure-racing. Han har fem seire i Oslo City Challenge, en 15. og 19. plass i Multisport-VM, og representerer Multitude Salomon.

Det folk ofte ikke skjønner, er at vi koser oss underveis. Ikke alltid riktignok, tidvis er det jævlig, men når du får det på avstand kan jeg se tilbake på noe av de flotteste opplevelsene jeg har hatt i hele mitt liv, sier Hauge.

Anders Hauge. Foto: Multitude Salomon
Anders Hauge. Foto: Multitude Salomon

De store konkurransene rundt om i verden er ekstremt krevende, og minner mer om ekspedisjoner. Miljøet på verdensbasis er lite. I Norge er det ifølge Hauge kortere og enklere konkurranser, og et større miljø fordi deltakerne ofte slenger seg med fra andre idrettsmiljøer. Kun et fåtall satser rent på multisport.

– Mange synes konkurransene er morsomme fordi det er noe annet enn tradisjonell idrett. Man kan jobbe på lag, du får brukt hele deg og det stiller noen andre krav til ferdigheter. Utøverne er gjerne folk med allsidig bakgrunn, gjerne fra kondisjonsidretter som orientering og langrenn. En viktig drivkraft for oss som har drevet med det er en genuin naturinteresse, opplevelses- og eventyrlyst, sier Hauge.

Publisert 21. juni 2012 kl 14.07
Sist oppdatert 21. juni 2012 kl 14.07
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen